Dagg på grässtrå.

Fukt, fukt, fukt.

Alla vill ha mer fukt och återfuktande ämnen i hudvård. Så bra att en av våra råvaror är galet lätt och rolig att skapa fuktprodukter av. Xantangum. Du kan göra allt själv, hur lätt som helst, närsomhelst och varsomhelst.

Du hittar Xantangum under LEROR & VÅRDANDE PRODUKTER i webbutiken.

Vad är Xantangum?

Xantangum är ett växtbaserat finkornigt pulver/mjöl utvunnet från majsstärkelse som utblandat i vatten/vätska bildar ett mjukt gelé. Gelét ger, beroende på hur mycket eller lite pulver man tar, konsistens till alla möjliga roliga produkter som du enkelt kan göra själv.

Hur mycket Xantangum i en produkt?

Xantangum ger väldigt mycket gelé i mycket små doser. Börja med att prova dig fram med 0.1%  till  1% i 1 dl vätska. Det ger ett mjukt men ändå ganska fast gelé som du sedan kan göra lösare respektive fastare. Det går fort att lära sig hur mycket eller lite pulver som behövs till olika beredningar.

Hur bereder jag Xantangum?

Ta den mängd vätska som du behöver, häll i en skål och sprid försiktigt ut pulvret över vätskan medans du vispar. Det bildas gärna små små klumpar men de brukar lösa sig efterhand. Du kan lösa pulvret i varm eller kall vätska och det går hur fort som helst.

Vad gör Xantangum för huden.

Själva pulvret gör inget särskilt för huden utan det är vad du blandar i det som ger fukt, vård och effekt. Ett gelé ser jag som en fuktbindande transportör med enorma möjligheter att hålla kvar fukt och terapeutisk effekt från vattenlösliga delar i en produkt och på huden. Genialt och enkelt. Men själva gelét, typ kranvatten och pulver, är inte så vårdande utan det är när du blandar i hydrolat, växtoljor, örtte, leror och annat som det spännande och magiska mötet börjar. 

Den fuktbindande länken.

Så, fuktgelé i all ära! Den fuktbindande länken mellan Xantangum/gelét och de botaniska råvarorna är just länken – mötet med den botaniska råvarans avskalade, levande och helande effekt i ett pulver som bildar ett mjukt krämigt gelé som skapar effekt och läkning i huden och håret. Du kan göra detta själv, hela tiden, små omgångar, a la minute, on demand…….. fyllt med exakt det du behöver just nu. Healing, kärlek och ren njutning.

Xantangum i:

BASGELÈ MED HYDROLAT.

Perfekt bas att göra ett vårdande och fuktgivande gelé med hydrolat. Välj hydrolat efter hudens behov.

Jag brukar göra en bas på 1 dl hydrolat med 1 kryddmått xantangum och av den kan jag göra flera olika produkter som kanske inte håller så länge men som är färska, fräscha och väldigt vårdande. Hydrolatgelé kan förvaras i kylskåp och håller i någon vecka eller två. Jag har haft en som höll, var fin och doftande underbart i ett halvår. 😉

BASGELÈ MED ÖRTTE.

Jag älskar mina örter och kryddor och blandar gärna ihop ett te med xantangum för att sedan använda som ett terapeutiskt örtgelé till omslag och insmörjning. Ibland är det bara örten eller bara hydrolatens vattenlösliga delar jag vill åt och då blir det perfekt att brygga ett vårdande te och sedan använda på t.ex. en iflammation. Örtgelét håller några dagar i kylskåp men vid minsta tveksamhet så slänger du den.

Från dessa baser kan du sedan skapa fram många olika vårdande produkter.

ÖGONGELE.

Ett vårdande ögongelé för trötta ögon, torra ögon, eksem runt ögon.

Ta lite basgele, droppa några droppar av Vetegroddsolja och stryk på som en lite tjockare mask runt ögonen. Låt sitta så länge det går, håll den fuktig, skölj av med svalt vatten och massera/dutta in mikroskopiskt med Vetegroddsolja på fuktig hud. Alternativt att du tar lite lite gelé och stryker runt ögonen som sedan får sitta kvar. Prova dig fram.

FUKTGELÉ / FUKTMASK TILL ANSIKTET.

Ta lite basgelé, blanda i 5-10 droppar av 1 eller 2 olika växtoljor och någon droppe eterisk olja och lägg som en fuktmask eller massera in ett tunt lager som en fuktgelé innan du masserar in växtolja eller växtsmör.

FUKTMASK MED GRÖN ELLER GUL LERA TILL ANSIKTET.

Ta lite basgelé, blanda i 5-10 droppar av 1 eller 2 olika växtoljor, lite grön eller gul lera och någon droppe eterisk olja. Rör om ordentligt till krämig och mjuk konsistens och lägg som en fuktmask. Lägg över huden och håll masken fuktig, den får inte torka. Tvätta av med svalt vatten, fukta huden med hydrolat och massera in med en växtolja.

HÅRGELÉ.

Ta lite basgelé, blanda i mer hydrolat tills det blir en lättare och mer flytande konsistens så det blir ungefär 1/2 dl. Blanda i 20-30 droppar av 1 eller 2 olika växtoljor som Gurka, Meadowfoam, Camellia, Riskli och någon droppe eterisk olja och använd som fuktgelé till hårtoppar/håret. Häll upp i en flaska och ta några droppar och kläm in i håret, som inte behöver vara fuktigt. Du kan aktivera gelén genom att fukta upp håret med lite vatten.

ÅTERFUKTANDE HÅRINPACKNING.

Ta 1 dl basgelé och blanda ihop med 2 matskedar Rasullera, blanda i 5-10 droppar av 1 eller 2 olika växtoljor, och några droppar eterisk olja. Rör om ordentligt till krämig och mjuk konsistens och massera in som en fuktmask i hela håret. Håll masken fuktig, sätt på en plastpåse, och låt den verka så länge som det går. Blandar du i ett örtte så sätt in dig i om örten/växten ger färg. Jag blev mörkare när jag gjorde ett te på Salvia.

FUKTGELÉ TILL KROPPEN.

Ta 1 dl basgelé, blanda i 3-6 pipetter 1 eller 2 olika växtoljor, ta mer om det behövs  och 10-15 droppar eterisk olja. Häll på flaska och skaka om ordentligt. Fyll på med mer olja respektive hydrolat för att få rätt konsistens, det ska ge fukt men även kännas lite lite oljigt till en början. Den ska snabbt gå in och lämna en silkeslen mjuk hud. 

Lek, blanda, utforska och experimentera. Jag tycker det är en rolig och bra råvara som i sin rena pulverform håller hur länge som helst och i utblandad i botaniska juveler ger härlig fukteffekt. Du kan inte misslyckas och det är aldrig fel på produkten, ;). Banda i mer vatten eller pulver, fastna inte, ha roligt, det är aldrig farligt och ja det finns i mat, godis, glass och andra matvaror.

Vandra i skönhet & vi syns därute!

Lena

Dela detta!