Rosa blommor
Författarbild

Palmarosa. Den mjuka väven.

P a l m a r o s a

Cymbopogon martinii

Den mjuka väven.

Palmarosa, ett tropiskt gräs som inte alls ser ut som de fina pionerna på bilden. 😉 Doften är lika djupt rosig som detta moln av blommor. Detta är en dold skönhet som tillsammans med sina ”kusiner” skapar en intressant, djup och effektfull bukett. Palmarosa, Citrongräs/Lemongrass och Vetivert kommer alla tre från tropiska gräs med djupa rötter ner i jorden. Olika doft, olika djup men med en sammanhållen terapeutisk effekt på den fina väven i vår hud och kropp – bindväven. 

Palmarosa den mildaste av dem tre. Mjuk, lågmäld och oändligt varsam med alla som är känsliga. Fysiskt, psykisk, andligt och själsligt.

Doften blandas gärna med Geranium för att försöka efterlikna, härma, Ros. Det lyckas den inte med och behöver inte heller, den är så fin som den är.

Palmarosa har en stark förankring med sina rötter ner i moder jord, låt doften få komma in i dig, djupt, följ  den, utforska den och landa tillsammans i den mjuka väven i din kropp. Andas ut, andas in Palmarosa, landa varsamt.

Doft

Mjukt blommig, har en sötma med en svalare ton. I botten av doften så hittar du en kryddigare tyngd som aldrig blir stark. Kanske en mycket svag fläkt av någon mynta sveper förbi då och då. 

Palmarosa ”gifter sig” så fint med sina släktingar Citrongräs/Lemongrass & Vetivert. Palmarosa ska dominera doften, Citrongräs kommer i mitten och bara någon droppe av Vetivert sätter ihop denna trio på ett underbart sätt.

Blanda gärna i en hydrolat som Ros, Apelsinblom eller Cypress för att fånga rosen, gräset och den bubbliga citrusnoten i alla tre oljorna.

Själsligt / Andligt

En fascia, bindvävshinna, som är spänd och stel kan skapa ett hinder, ett motstånd i kroppen som gör det svårt och jobbigt att få djupare kontakt med själen och anden i oss. En trång kostym i muskler och bindväv gör resan in i sig själv mer arbetsam än den behöver vara. Palmarosa mjukar upp den fina väven i hela kroppen. I huden, musklerna, bindväven, energiväven och leder dig in en djupare mjukhet där du kommer förbi din strävan efter perfektion, kontroll som skapar spänningar. Allt är bra. Allt är gott. Du är fin, mjuk och hel.

Fysiskt

Otippat så är denna olja en stark aktör och healer vid alla typer av virus och bakterier i kroppens vävnader som kan skapa obehag och besvär. Prova den gärna när det är influensatider, förkylningar, rinniga näsor men även vid obehag i urinvägar, luftvägar, sinusit/bihålor. Värd att prova vid candida, flytningar, hudsvamp, bindvävsproblem, infektioner i huden. 

Huden

När huden mår bra så ska man behandla den så att den fortsätter att må bra. Palmarosa förebygger, stärker och stödjer hudens alla skikt och skapar fina förutsättningar för att det ska fortsätta vara så.

Om man inte har en hud som mår bra så fungerar oljan precis lika bra om inte bättre. Oljan hjälper den mjuka väven, bindväven, i huden att skapa djupare förutsättningar för läkning, återhämtning och uppbyggnad. I just bindväven där många hudproblem sitter.

Har man haft eller har en hudproblematik där läderhuden, dermis, blivit skadad som t.ex. ärr, brist på elasticitet, skadade blodkärl så kan just Palmarosa vara en olja som passar. Hud som är känslig, röd och reaktiv mår också bra av en längre kur med Palmarosa som en del av vården.

Oljan kommer in i huden och gör det som behövs för att återställa jämvikten. Mildheten, mjukheten och framförallt att oljan återskapar/stärker bindväven gör den ovärderlig i hudvård. I bindväven finns det fuktbindande ämnen som Palmarosa uppmuntrar och stärker. 


Blandningar till hud som är torr, åldrad och fuktfattig:

Palmarosa & Jasmin

Palmarosa & Cederträ atlas

Palmarosa & Geranium

Blandningar till hud som har finnar, acne, pormaskar:

Palmarosa & Lagerblad

Palmarosa & Cypress

Palmarosa & Enbär/Juniperberry

Blandningar till bindväven i hela kroppen:

Palmarosa, Lemongrass & Vetivert

Palmarosa, Lemongrass & Jasmin

Palmarosa, Geranium & Vetivert

Palmarosa, ett moln av små rosor kommer via luften och lugnar allt.

Öppna flaskan och dofta så syns vi därute.

Lena

Dela detta!