ros
Author picture

Bacuri- & Tucumasmör.

Bacurismör för solkysst hud.

Latin: Platonia insignis
Familj: Clusiaceae  
Ursprung: Brasilien
Utvunnet från: Nöten i frukten

Ett mjukt och krämigt smör med en bronzereffekt på huden. Passar alla hudtyper och ger ett bra yttre skydd mot väder och vind.

Vår kunskap och erfarenhet om smöret:

Smöret har sedan länge använts för att lindra klåda, smärta och hetta efter insektsbett från djungellevande insekter. Anses stilla smärta efter bett och stick men även smärta från värk, reumatism, artrit och liknande. Bacurissmöret används även för att reparera och behandla ärr, utslag, eksem och känslig hy. Smöret anses hjälpa huden att förnya och återhämta sig samt hjälpa kollagen, elastin och reticulin att återfå spänst och fukt. Detta gör smöret användbart till åldrad, solskadad, produktskadad och ärrad hud. Smöret ger huden en skimrande bronzereffekt, går snabbt in, är inte kladdigt och oljigt utan känns ganska torrt på huden efter en stund. Man kan lägga smöret innan makeup för att få en djup fyllig och varm solkysst ton i huden eller blanda ut den med pigment direkt. Vi brukar alltid ”fukta upp” smöret, alla smör & oljor faktiskt, genom att spraya med hydrolat på smöret och blanda ihop smör och hydrolat i handen och sedan applicera blandningen på huden. Eftersom smöret har en färg i sig själv så kan den användas ovanpå en olja för att få lite lyster i huden men även blandas med mineralpigment för en mer täckande makeup. Ett smör som verkar passa de flesta hudtyper.

Doft: Myskig fyllig doft som påminner lite om kamomill och choklad. Doften försvinner efter ett tag.

Färg: Brunt, nougatfärgat smör som ger en huden en varm gyllene färg. OBS! Färgar av sig på kläder innan den har smält in i huden.

Konsistens: Mjukt och krämigt när det är uppvärmt av handens värme. Smöret går snabbt in i huden och lämnar inte någon fet yta.

Tucumasmör är som silke.

Latin: Astrocaryum vulgare
Familj: Arecaceae / Palmträd med dadelliknande frukter.
Ursprung: Brasilien
Utvunnet från: Nöten i frukten

Ett lätt, mjukt och lite torrt smör som snabbt smälter in i huden utan att lämna en fet yta. Passar alla hudtyper och är vårt lättaste och torraste smör, nästa lätta smör är Avokadosmöret.

Vår kunskap och erfarenhet om smöret:

Man gör Tucumasmör från nöten och Tucumaolja från frukten. Vi har valt att arbeta med smöret som känns väldigt lyxigt och vårdande på alla typer av hud. Smöret är väldigt lätt och nästan lite torrt och är vårt minst feta smör. Smöret sägs ge en slags “silikoneffekt” på huden vilket innebär att den sprids ut jämnt, tunt och fort på huden samt att den inte ger en oljig yta. Denna effekt gör att smöret är väldigt lätt att arbeta med och kan även ge bra effekt på torr hår, lockigt hår och hår som behöver extra fukt och glans. Applicera in ytterst lite smör på hårtoppar och längder när håret är lite fuktigt. Rent hudmässigt så passar smöret till alla hudtyper som inte vill ha en för tung produkt, tåls väl av känslig hud, eksemhud och inflammerad hud. Passar även till den kombinerade huden med oljiga och torra partier samt till acnehud. Spraya gärna lite hydrolat över smöret i handflatan och blanda ihop till en lite krämig konsistens innan man applicerar på huden eller trycker in i hårtoppar och längder.

Doft: Doften är som att kliva in i ett växthus fullt med pepparmint och kamomill. Fruktig, lite kryddigt söt och med en grön klorofyllton i sig. Doften försvinner efterhand….. tyvärr.

Färg: Ljust gröngul till beige.

Konsistens: Ett torrt och snabbt penetrerande smör som lätt går in i huden och inte lämnar någon fet yta efter sig. Väldigt lätt att arbeta med.

Dela detta!