cropped-autumn-beautiful-branch-772520.jpg
Författarbild

Vägar in i huden, botanisk kontra ”traditionell” hudvård.

Vägar in i huden, Botanisk kontra "traditionell hudvård.

Huden är full av öppningar mot den yttre världen vilket innebär att uttrycket ”huden äter” ska taspå största allvar. Huden har olika upptagningsförmåga beroende på var på huden man smörjer, tvättar och sprayar sig men även hur huden mår dvs. om huden är skadad, inflammerad, nyrakad, nyvaxad, nyskrubbad och liknande.

Rent dermatologiskt, hudens uppbyggnad och funktion, så anses hårbotten och pannan vara den hud som har störst, snabbast och effektivast upptag från ämnen som man lägger mot hudytan. Hårbotten har ju många hårsäcksöppningar som då är lite större än en talgkörtelöppning och dessa hårsäcksöppningar ligger tätt samlade över en ganska liten yta. Det här gör att man börjar fundera vilken omfattning och påverkan hårfärgning, shampo, balsam, inpackningar och stylingprodukter har på själva huden men även på de blod- och lymfkärl som ligger straxt under hudytan. För att inte glömma hur dessa produkter påverkar våra vatten, jordar, ekosystem eftersom de är så kallade ”on/off” produkter. Så det du smörjer på din hud kommer in i din kropp! Men hur?

Vägar in i huden och sedan blodkärlen, lymfkärlen och vidare in i kroppen, hur går det till? Huden är uppbygg i tre olika skikt – underhuden, läderhuden och överhuden och i överhuden yttersta skikt, stratum corneum/fettsyramanteln, finns flera öppningar från körtlar som börjar i under- och läderhuden. Vi har talgkörtlar, svettkörtlar, doftkörtlar och hårsäcksöppningar som alla mynnar ut på hudytan som då kallas för stratum corneum eller fettsyramanteln. Detta yttersta hudskikt är en blandning av döda hudceller, svett, fett och diverse ämnen som finns bundet i fettet och svettet. Detta är en ytterst avancerad del av huden som har till uppgift att vara ett skydd mot yttre hot men även för att huden inte ska ”läcka” ut ämnen. Trots att det är ett skydd så har huden en förmåga att ”äta” ämnen som smörjs på huden som tex fett/olja, huden äter vissa delar från oljan men låter andra stanna kvar på hudytan beroende på hur stora eller små molekylerna i fettet är.  Så ju mer finfördelad produkten är, läs nanokaraktär, desto mer äter och släpper huden in och då ska man ta i beaktan vad produkten mer innehåller för ämnen.

Så svett-, talg-, doftkörtlar och hårsäckar är rena öppningar in i hudens skikt men även mellan våra döda hudceller så kan ämnen leta sig djupare ner i huden så vi har 5 olika vägar in i vår hud. Kan det vara av intresse att bry sig om vad vi smörjer och tvättar oss med?

Botanisk hudvård kontra ”traditionell” hudvård.

I Sverige så använder vi cirka 4-10 hud-/skönhets-/hygienprodukter per person och dag. Det blir ganska stora mängder om man tar 4 produkter gånger 10 miljoner människor gånger 365 dagar. Vi omsätter hudvård/skönhet/hygien för ungefär 20-25 miljarder kronor per år i Sverige. England, Frankrike och Italien för 100-120 miljarder, Tyskland 140 miljarder per år, läste för några år sedan att USA omsätter över 90 miljarder i bara ”antiage”-produkter per år.

Om vi då börjar fundera på vad dessa produkter innehåller och hur om/hur de kan påverka oss människor, djur, växter, hav, luft och i princip alla ekosystem så kan man bli lite bekymrad. Nästan alla produkter innehåller i mer eller mindre grad petrokemiska ämnen, ren mineralolja, syntetiska konserveringsmedel, syntetiska doftämnen, syntetiska emulgatorer med mer. Säkert har man stoppat i något botaniskt också eftersom det säljer. Visst finns ekologisk, botaniskt baserad hudvård som är fin, bra och vänlig mot alla ekosystem men den stora mängden produkter är inte snälla mot någon.

Varför ens bygga sina produkter på en ändlig resurs, petroleum, som dessutom bidrar till att våra ekosystem kollapsar och växthuseffekten ökar. Varför inte satsa på rena botaniska råvaror och spara bensinen till där den behövs bättre. Vi ska ha klart för oss att våra botaniska råvaror behöver petroleum för att kunna skörda, transportera, utvinna och så vidare. Men vinsten av att använda botaniska råvaror är stor speciellt om de odlas varsamt och med stor hänsyn till alla ekosystem. Vi skulle få mer träd, buskar, blommor, örter, kryddor, bin, fjärilar, insekter och så vidare. Får man en inkomst på sina växter så tar man hand om dem, de får ett värde, träd får stå kvar för att man kan utvinna olja/fett ur deras frön/nötter och liknande.

Så vad smörjer vi oss med? Vad är det för mat vi ger vår hud? Vad är det för något vi spolar ut i våra vatten, sprayar ut i vår luft, vilka ämnen lagras i våra jordar, vad är det för kvalitet på växterna våra vilda djur äter? Allt hänger ihop, inget går att separera och det är bara människans val/vilja som kan skapa förändring/förädling.

Vandra i skönhet min kära!

Lena

Dela detta!