Uggla

Fånga en doft.

Vissa mornar är tystare än vanligt även man som vi bor långt in i det gröna. Söndagsmornar, tidiga, är just så tysta. Man tar ut hästar och hundar extra tidigt när det är varmt. Det har sin mindre och mer goda sida beroende på årstid. Mindre goda sommartid är att man måste upp attans tidigt innan det blir för varmt och alla flygfän sätter igång med sina attacker. Den goda sidan är att man kommer ut, daggen och värmen släpper loss alla dofter från skvattram, gammalt trä, varm häst, fuktig mossa. En sådan morgon hade vi nyligen. Vi vandrade igenom ett doftstråk som doftade grönt, kryddigt, fräscht och väldigt manligt. Och nej det var ingen väldoftande karl ute, jag lovar, har aldrig sett någon så långt ute i skogen, så tidigt och dessutom gående. Den doften ville jag fånga på flaska. Vad var det som doftade? Ingen aning, tempot är framåt, framåt, ingen vill stanna, gåååå.

Näsa, hjärta och hjärna gick igång direkt. Väl hemma valde jag några eteriska oljor som skulle kunna vara något i karaktär med den gröna manliga doften i skogen. 

Salt och eteriska oljor.

För att få fram en synergi, blandning, som utvecklas snabbt och som håller länge så blandar jag numera mina eteriska oljor i franskt ekologiskt havssalt. Suveränt, genialt och hur kul som helst. Jag tar en liten burk, våra små 30 ml bruna glasburkar är perfekta, häller i saltet och droppar i eterisk olja, sätter på locket, skakar och doftar. De eteriska oljorna gifter sig direkt i saltet och visar bara på några minuter hur de plockar fram varandras topp-,mellan- och basnoter. Det blir ett härligt doftsalt, det är ju inte alltid man vill ha doft på sig utan mer andas in det för att få effekt och komma till dofthimlen. Om man vill skapa en parfym och känner sig lite osäker på doser och dofter så är det alldeles utmärkt att börja blanda ihop oljorna i ett salt för att få en doftbild. Saltet håller doften i flera månader så du ska inte slänga dina blandningar. Jag har numera en liten burk i handväskan, vid datorn, i bilen och jag doftar mig igenom dagarna utan att besvära andra. Toppen att plocka fram om någon skulle dåna!?

Doftsalt.

Prova att göra doftsalt, du kommer inte att ångra dig. Du kan sätta ihop doftsalt som hjälper vid förkylning, huvudvärk, oro, sömnsvårigheter och som framförallt smälter ditt och andras hjärtan med sina vackra dofter.

Här några recept på olikaDoftsalt

Meditation –  frankincense, eucalyptus staigeriana, sandelträ.

Avslappning –  mandarin, lavendel, frankincense.

Sömnproblem –  apelsin, mejram, lavendel.

Täppt i näsan –  pepparmint, eucalyptus, spiklavendel.

Huvudvärk –  spiklavendel, lavandin, pepparmint.

Oro/nervositet –  petitgrain, mandarin, lavendel.

Öka koncentration –  citron, rosmarin, eucalyptus.

Värmande känsla –  ingefära, benzoin, apelsin.

Svalkande känsla –  cederträ atlas, lavandin, japansk pepparmint

God självkänsla –  grapefrukt, tall, ylang ylang 

Smälter hjärtat –  ros, rosenträ, patchouli, benzoin, katrafay.

Scent of the green man.

Den manliga doften i skogen, ja hur blev det med den? Jo den blev god, påminde lite om upplevelsen i skogen men kan utvecklas. Doften i skogen var stark men lätt, kryddig men frisk och så här valde jag. Nu kommer jag inte ge ett preciserat recept utan mer lära ut hur jag arbetar mig fram till en doftsynergi. Det jag skriver upp först är det alltid mest av, det i mitten lagom mycket av och det som kommer sist är det minst av, kanske bara någon droppe. På så sätt kan jag ta bara några droppar av varje eterisk olja när jag ”labbar” fram ett recept för att sedan ta mer när jag skapar själva parfymen, som jag alltid gör i en hydrolat.

Eteriska oljor:

Mycket av.

Katrafay   – den här doften är magisk. Har alla noter, toner, nyanser som kan beskrivas kryddig, grön, manlig, frisk, fräsch men ändå tydlig.

Mellan av.

Mejram – en mjukare, grönare, sötare och mer intensiv doft. En favorit i så kallat ”gröna” parfymer, ger djup i parfymen. 

Petitgrain  – bladet från bitterapelsinträdet ger en friskhet med citruskänsla. Doften är lite torr och rökig i slutet på doftslingan vilket ger den en maskulin karaktär.

Lite av.

Neroli – blomman från bitterapelsinträdet. Blommig citrusdoft som alla älskar och som kan lyfta vilken parfym som helst till en högre nivå. 

Cistus – har en väldigt mörk, djup och kådig karaktär med en rökig sötma i slutet. Den är kraftfull och stark i doften så ta väldigt lite.

Skulle jag nu göra den till en parfym så valde jag nog Cypress- eller Lagerbladshydrolat som parfymbas. Gröna härliga dofter har de båda två. Gå ut och fånga lite dofter, lek fram några doftsalt, experimentera och våga göra fel. Vad är det värsta som kan hända? Att inget doftsalt blir gjort. 😉

Vi syns därute!

Lena

Dela detta!