Böcker och blomblad
Författarbild

Frågor & svar om hudvård.

Frågor och svar om botaniska råvaror, hud och hudvård.

Att använda våra botaniska råvaror i verkliga livet, på verklig hud med lika många behov som det finns tankar och känslor väcker ofta frågor och funderingar.

Jag ser mig som en hudens trädgårdsmästare som försöker förena hudens unika behov/kultur med den botaniska råvarans healing/kultur till just din hud. 

Med andra ord vilken botanisk juvel passar bäst på just din hud och dess behov?

PEELING 

Med vad?

Peeling, även kallat för exfoliering, kan delas in i två grupper:

Mekanisk – handen peelar med ett ”skrubbande” ämne och peelingen slutar när handen slutar.

Syra/Enzym/Kemisk – ett ämne läggs på huden och arbetar självständigt tills den är klar utan att vi kan stoppa den.

Jag rekommenderar mekanisk peeling där man kan sluta peela så fort man känner rodnad, hetta, obehag. En peeling ska aldrig skada huden utan vara en hjälp till huden att skapa frisk förnyelse, minska ärrbildning, öka cirkulation men inte inflammation och framförallt ge huden en djupare förmåga att binda fukt, fett och näring.

Så vad rekommenderar jag till peeling? I våra behandlingar så använder vi en växtolja uppblandad med Rasul lera. Handen får inte vara blöt och inte huden heller. Man peelar över huden i djupa lugna rörelser, försiktigt över tunna sköra områden och fuktar sedan upp peelingen med vatten och tvättar av med rondeller.

En annan mycket effektiv variant av peeling är med Face Kese som finns att läsa om här på bloggen under Marocko & Turkiets dolda skatter.

Hur ofta?

Det är inte alltid att man behöver peela hela ansiktet utan bara vissa områden som näsa, haka osv. Det kan man göra någon gång i veckan men hela tiden hålla uppsikt på om huden verkar reagera. Hela ansiktet gör man 1-2 gånger i månaden om huden klarar det. Det viktigaste för att få en frisk, klar och elastisk hud är egentligen inte peeling utan rengöring och vårdande mask. 

När man inte ska peela huden?

Du ska inte peela hud som är inflammerad, röd och skör, solbränd, infekterad eller skadad. Man ska även vara försiktigt med hud som blivit behandlad med syra, enzymer, laser och andra mer ”invasiva” metoder. Det kan finnas en underliggande inflammation som triggas igång med en peeling trots att den kan ses som mild.

ANSIKTSMASK

Varför ansiktsmask?

Jag ser ansiktsmask som en av de viktigaste vårdande rutinerna för hud som behöver hjälp med torrhet, acne, inflammation osv. Ansiktsmasken är avgörande för att få ett resultat och en förändring på djupet i hud med problem. Att inte lägga ansiktsmask 2-4 ggr i veckan på hud med problem är att dra ut på en djupare helandeprocess på flera plan. Ett hudproblem uppstår inte ur tomma intet utan har en grund, en början och en orsak. Allt detta behöver omhändertas, mötas, ibland länge och tålmodigt och där är en vårdande ansiktsmask en vacker och kärleksfull viktig väg. 

För torr hud?

Fransk Gul Lera uppblandad med t.ex. havremjölk/rismjölk/sesammjölk till en krämig konsistens med en pipett växtolja och någon droppe eterisk olja passar fint här. Håll masken fuktig, en lermask som torkar ”stjäl” all fukt från huden = katastrof!! ;))

Växtoljor som passar bra är Havre, Vetegrodd, Sheasmör, Aprikoskärn, Sesam, Tamanu, Grön kaffe.

Eteriska oljor som passar med någon droppe är Lavendel, Frankincense, Amyris, Sandelträ, Cistus, Ros, Rosenträ, Ylang ylang.   

Som djuprengöring?

Fransk Grön Lera tycker jag passar bra här. Blanda den gärna med ett te på någon av örterna Nässla, Maskros, Salvia, Rosmarin eller Grönt te till en krämig konstistens och ta en pipett växtolja och någon droppe eterisk olja i som förstärker effekt men även vårdar och mjukar upp huden. Huden får inte bli torrare utan ska bli mer mjuk och återfuktad för då når man längre ner med den rengörande effekten. Allt som torkar ut är ”ajabaja”.

Växtoljor som passar bra är Tistelolja, Riskli, Camellia, Tamanu, Pumpa eller Meadowfoam.

Eteriska oljor som passar är Petitgrain, Palmarosa, Ylang ylang, Cederträ, Lagerblad, Spiklavendel.

Som antiage?

Antiage är egentligen ett ganska diffust ord. Jag ser att man kanske vill ha mer lyster, bättre elastisitet, ökad cirkulation och bättre cellförnyelse i huden och då blir en ansiktsmask en viktig del in hudvårdsrutinen tillsammans med allt annat.

Du kan ta Gul eller Grön Lera beroende på vilken ”grundhud” du har. Torrare eller lite grövre och fetare. Blanda lera med både mjölk & örtte för optimal effekt tillsammans med växtolja och eterisk olja. Lägg gärna masken efter en ordentlig rengöring med mild peeling.

Örter som passar här är Salvia, Rosmarin, Rockrose, Ringblomma, Lavendel, Kamomill.

Växtoljor som passar är Grön kaffe, Camellia, Meadowfoam, Havre, Gurka, Vetegrodd och kanske någon droppe Havtornsfrukt.

Eteriska oljor är Muskatell Salvia, Ros, Jasmin, Cistus, Sandelträ, Ylang ylang, Cederträ atlas, Amyris, Lavendel, Rosenträ.

VÄXTOLJOR SOM SOLSKYDD

Man får inte säga att en växtolja ger ett speciellt SPF, sun protecting factor, offentligt. Det går inte att mäta exakt hur hög SPF en olja har men många menar, anser och har erfarenhet av att flera växtoljor ger huden vård och skydd i sol.

Vad man ska förstå är hur oljan är sammansatt och vilken typ av fett/olja som är mest av i råvaran.

Vidare så är en växtolja ett fysiskt skydd som behöver aktiveras flera gånger per dag  med andra ord man måste smörja in sig flera gånger per dag. Ingen risk som jag vet att göra det i solen, man blir inte grillad, utan det är bara att smörja på. 

Vid minsta tveksamhet så använder man det bästa solskyddet som finns och det är kläder, ekologiskt solskydd med SPF angivet på produkten eller att vara i skuggan när solen är som hetast. 

Rent empiriskt så vet man att vissa växtoljor är ytterst kompetenta i sin sammansättning av fettsyror att hålla sig fräscha, vårdande och skyddande mot yttre påverkan som värme och kyla.

Alla vet idag att man ska undvika att vara i solen, sola?, mellan 11-12 & 14-15 tiden på dagen. Det håller jag helt med om, ingen solning då. 

Så vilka oljor har en vårdande effekt i sol och fungerar att använda i sol utan att räknas som solskydd?

Argan, Sesam, Kokos, Oliv, Hallonfrö, Meadowfoam, Camellia och Grön kaffe.

Dessa kommer i en ordning som inte avgör vem som är bäst och utan rangordning.

Vi syns därute!

Lena

Dela detta!