pink-roses-2533389_640
Författarbild

Intention, meningsfullhet och eteriska oljor

Inte sällan kommer jag på mig själv och märker att andra ofta väljer eteriska oljor och botaniska råvaror utifrån ett problem, yttre förväntningar och yttre information.

De har läst, fått höra osv. osv. osv. om att den här eteriska oljan, växtoljan, leran och annat ska vara bra till det här och det här och det där….

Något utifrån har gjort att de vill ha något. Det är inte fel, det är många gånger bra och ofta en början att lära känna något. Att man väljer för att man vill ha hjälp med något, bli av med något, slippa något.

Men det är inte hela bilden, hela resan och som jag ser det så missar man mer än hälften av resan och healingen med växternas innersta väsen.

När man söker efter något som ska ta bort, minska, läka och fixa något i, på eller runtomkring mig och mitt liv så är grunden i valet att något ska komma in och göra något. Något som jag inte trivs med, vill ha kvar, besväras eller rent av plågas av.

Bra, det är helt okej. Men den eteriska oljan, om jag nu får välja att prata om den, ser inte att problemet är problemet. Den struntar i det, den vill djupare.

Att välja en eterisk olja utifrån en djupare intention är att ge mötet med oljan den största kraften och meningen. Att lära känna oljan för oljans egen skull.

Intentionen kommer ifrån mitt innersta, jag vill lära känna, dofta och uppleva allt med oljan för att den är just den. Mina behov, min vilja, min sjukdom, stress osv. får vila. Mötet är intentionen, upplevelsen och doften min sinnliga vinst, helandet stundens vila.

Det skapar en helt annan meningsfullhet i min vardag att välja utifrån en djup intention att få möta, lära känna och dela min stund/tid med dem. Jag känner meningsfullhet när jag rengör mitt ansikte med växtoljor, eterisk olja och lera på kvällen. Jag njuter av mitt möte med de olika botaniska råvarorna. Lär känna dem, min egen uppfattning, mötet med min hud, mitt doftsinne, min närvaro. Jag känner meningsfullhet och jag helas på flera plan.

I stunden kan jag känna allt det som är att vara jag. Det som ofta styr mina val, tankar och agerande. Stress, rädsla, skräck, ovilja, svaghet är några. Att inte räcka till, vara tillräckligt bra, se bra ut, lyckas, vara kunnig osv. Allt finns hos mig och jag låter dem komma upp från djupt därinne. Det är okej, det är bra låt dem finnas för de finns ju men låt dem inte ta all plats.

Eteriska oljor gör mig sällskap och jag andas in dem för att få vila i det trygga, det som känns bra och göra det större. En evig resa, process, arbete som ibland kan kännas riktigt mycket och ibland mindre. Det är också okej.

Eteriska oljor ger mig möjlighet att vara just nu, i doften, mötet och helandet oavsett i vilken situation jag använder dem. Rengöring, meditation, städa hemma, undervisa, köra bil, åka tåg, promenera. De är där och lär mig att det är okej att känna så här men det är inte hela bilden, stunden, livet.

I mötet som gav mig lusten att skriva den här bloggen och prata in en podd så doftade jag på följande eteriska oljor.

Låt en, två, tre eller alla fyra få följa dig när tider och stunder gör att det är lite tyngre, djupare och mer stressande känslor som kommer. Andas in, släpp ut, andas in, släpp ut. Allt är okej, allt är bra, du är inte ensam, du kommer inte att fastna här.

Geranium

Du är här i all stress, rädsla, trötthet men du kommer inte fastna här. Som en stark vind  blåser jag in ny energi, nytt lugn och trygghet.

Lavendel

Jag är universums lilla healer. Jag vill ingenting med dig, jag vill inte ha något, jag vill bara hålla dig i handen, ge dig trygghet. Det finns ingen tid för tvivel.

Palmarosa

Som rentvättade lakan kommer jag till dig. Sätt dig på lakanet så lyfter jag dig och flyger över allt motstånd, tvivel, självförakt, smuts och gråhet.

Ros

Nu är dags att våga möta skiten, erkänna att du har allt det här men att det inte är hela du. Strunta i att analysera utan släpp taget, jag håller dig. Du är inte fången i ditt förflutna, dofta på mig och bjud in nuet, lugnet och tryggheten. Tillsammans så ska vi skapa trygghet, lugn och självförtroende när det är som tuffast.

Lena

För mer information om hur du använder eteriska oljor gå in och läs under Eteriska oljor.

Dela detta!