daggdroppar
Författarbild

Magiskt ansikts- & kroppsspray!

Magiskt spray med hydrolat & växtolja.

En återkommande ”sagoblandning” för huden är mina fuktsprayer som kan användas till allt möjligt. Jag skapar dem utifrån vad och var jag ska spraya dem; till kroppen så blir det en större lättare blandning som snabbt går in, till ansiktet så blir det en mindre blandning vald utifrån min huds behov, årstiden och var den ska ”stoppas” in i hudvården. Jag gör lika gärna ett spray som är vårdande, återfuktande och närande  till kvällen som ett spray att använda som en primer under makeupen till morgonen. Jag använder den generöst för att få fukten och oljan så långt in i huden som möjligt.

Magin

Magin ligger i hur jag blandar mina botaniska råvaror, vad jag väljer, vilka proportioner var råvara har, vad jag känner för och hur råvarorna ”talar” till mig och min hud. I den magiska blandningen så ingår följande: en tom flaska, sprayinsats, hydrolat/hydrolater, växtolja/växtoljor och eteriska oljor. Jag blandar hydrolat med växtolja och eterisk olja i en ren glasflaska, skakar den ordentligt så allt blandas till en emulsion och sedan antingen sprayar jag direkt på huden eller i  handen för att sedan massera in den. Den här magiska blandningen gör att fukt och fett gifter sig i flaska och snabbt tas upp av huden som blir återfuktad snabbt och nästan inte alls fet.

Flaskans storlek, dosering och lite annat praktsikt.

100 ml flaska, cirka 50 ml hydrolat, 25-30 ml växtolja, 10-15 droppar eterisk olja

30 ml flaska, cirka 15 ml hydrolat, 5-10 ml växtolja, 5-8 droppar eterisk olja

Jag brukar aldrig fylla flaskan full för då blir det svårt att skaka och få blandningen att gå ihop. Cirka 2/3 hydrolat till 1/3 växtolja är ett bra ratio. Genom att inte hälla i fullt så kan jag justera blandningen vartefter om jag vill ha mer fukt eller mer olja och det kan jag göra flera gånger. Den håller lika länge som den räcker, dvs använd den generöst och gör ny fuktspray med en ny blandning för att lära känna råvarorna, leka och njuta av den här underbara fuktsprayen. Det finns inga begränsningar i vad man kan blanda ihop, alla hydrolater kan användas och man kan blanda flera i en blandning, alla växtoljor kan användas och även dessa kan blandas flera i av i sprayet. Eteriska oljor kan man blanda fler av och en generell regel som jag brukar hålla för att inte få för mycket av allt det goda är max 3 hydrolater, max 3 växtoljor och max 3-5 eteriska oljor i en blandning.

Några recept på mina magiska fuktsprayer.

Kroppsspray 100 ml

Anticellulit/Bindvävsstärkande: Apelsinblomshydrolat, Cypresshydrolat, Avocadoolja, Sesamolja, Tistelolja, Eterisk olja av Citrongräs, Palmarosa och Vetivert. Ta minst av Vetivert eller ersätt den med antingen Cypress, Enbär eller Geranium.

Cirkulationsökande: Eucalyptushydrolat, Geraniumhydrolat, Citronhydrolat, Tistelolja, Olivolja, Arganolja, Eterisk olja av Geranium, Eucalyptus globulus, Rosmarin. Du behöver inte ha alla hydrolater eller växtoljor och även eterisk olja av Spiklavendel, Euc. citriodora och Ingefära passar.

Lymfstärkande/milt vätskedrivande: Lagerbladshydrolat, Cypresshydrolat, Rosenblomshydrolat, Avocadoolja, Tistelolja, Grön kaffe, Tamanuolja, eteriska oljor som Cederträ atlas, Enbär, Cypress, Amyris, Lagerblad, Rosmarin, Salvia, Muskatell salvia och Frankincense kan passa fint.

Eftersolspray: Frankincensehydrolat, Lavendelhydrolat, Havreolja, Solrosolja, Aprikoskärnolja, eterisk olja av Lavendel, Lavandin, Spiklavendel, Pepparmint, Frankincense, Amyris och Rölleka är fina i ett spray när huden är varm och kanske lite lite röd.

 

Ansiktsspray 30 ml

Torrisen: Rockrosehydrolat, Helichrysumhydrolat, Frankincensehydrolat, Havreolja, Aprikoskärnolja, Gurkolja, Vetegroddsolja, eterisk olja av Amyris, Lavendel, Lavandin, Frankincense, Cederträ atlas.

Blandhuden: Apelsinblomhydrolat, Lagerbladshydrolat, Eucalyptushydrolat, Camelliaolja, Meadowfoamolja, Arganolja, Grön kaffe, Pumpaolja, eterisk olja av Enbär, Cypress, Lavendel, Spiklavendel, Geranium, Amyris och Eucalyptus radiata kan vara några att välja ifrån.

Den åldrade huden: Helichrysumhydrolat, Rockrosehydrolat, Rosenblomshydrolat, Frankincensehydrolat, Grön kaffe, Meadowfoamolja, Camelliaolja, Granatäppleolja, Tamanuolja, Havreolja, Nyponfröolja och eteriska oljor av Frankincense, Myrra, Morotsfrö, Amyris, Jasmin, Ros, Geranium, Helichrysum, Rölleka är flera att välja mellan.

Primerblandning: Rockrosehydrolat, Rosenblomshydrolat, Granatäppleolja, Grön kaffeolja, Nyponfröolja, eteriska olja av Ros, Lavendel, Petitgrain, Palmarosa, Rosenträ, Amyris och Cederträ atlas. Ta någon/några av de eteriska oljorna och se till att Granatäppleoljan absolut är med i bladningen.

Självklart behöver man inte alla hydrolater, växtoljor och eteriska oljor som jag ger tips om, någon eller några räcker långt. Det värsta som kan hända är att du inte blandar och provar. 😉 Alla råvaror hittar du i vår webbutik och även boken ”Ren skönhet”

I min och Karin Björkegren Jones bok ”Ren skönhet, naturlig hudvård från växtriket” så finns det massor att läsa om de olika råvarorna och andra härliga recept utifrån den världen som jag älskar allra mest – den botaniska gröna sköna världen.

Vi syns därute!
Lena 

Dela detta!