Ängsblommor
Författarbild

Vandra i den söta medicinen.

// Under flera år i svunnen tid hade jag örtkurser, örtavandringar och framförallt mycken egen vandring i den gröna medicinens värld, den egna vandringen är fortfarande stor och aktiv. Jag skrev kompendier, beredde växter, undervisade och lärde mig oceaner av kunskap från mina vänner växterna och de elever som vandrade med mig. Detta håller jag nu på att sammanställa i ett kompendium, inte bok, av en mer undervisande karaktär där jag vill dela med mig av hur jag har gjort och fortfarande gör. Ett kompendium som kommer att kunna köpas i vår webbutik vart det lider. Ett utdrag delar jag här för att det känns roligt att just få dela denna värld. När det hela är klart? Innan frosten kommer kan jag nog lova. // Lena

UTDRAG:

Starta din vandring i den söta medicinen.

Du har bestämt dig. Du vill lära känna, plocka och bereda örter, växter och kryddor.

Med respekt, tacksamhet och vördnad över växtrikets givmildhet förbereder du dig nu inför din vandring. Du börjar kanske med att införskaffa en liten växtflora, en fältflora som du kan ha med dig för att kunna avgöra vad som är vad. Den lilla fältfloran kommer bli din bästa vän och en stor del av ditt botaniska äventyr. Slår alla appar och mobiltelefonbilder med växtlängder plus att den är fin och att man kan bläddra i den.

Börja med att besöka platser som är en bra bit bort från vägar, människor och djur som kan ha förorenat dem. Lagom långt bort från besprutade åkrar och marker. Ta din tid, ha inte bråttom, acceptera att färdas en bit för att hitta rätt plats. 

Titta dig runt,  se vad som finns, vad som växer här, just nu. Vad är moget att skörda, vad ska få vänta, hur mycket finns det, finns det flera olika växter som är redo.

Identifiera växten med din växtflora, smaka på den, låt den fylla din mun, svälj inte direkt utan upplev örten/växten med dina sinnen. Hur smakar den, vad smakar den, är den bitter, stram, slemmig, blommig, grön? Ha gärna en lite anteckningsbok som du kan skriva ner dina noteringar.

Verkar växten klar för skörd, bjuder den in dig till att plocka och skörda den eller viker den undan och ber om tid för att mogna mer eller inte skördas alls?

Sätt dig ned bredvid växten i tystnad, ta dig lite tid att stilla dig, öppna dig för växten och etablera en kontakt, lyssna med alla sinnen. Vad händer, vad vill den berätta för dig?

Planera vilka bestånd som kan vara lämpliga att skörda. Skövla aldrig utan låt alltid några fina bestånd stå kvar på platsen.

När du väl bestämt dig är det dags att kalla på platsens ande, devor, älvor och andra som  bor och sköter om våra vilda och odlade växter. Det är allvar, du kan inte gå emot dem eller strunta i att informera dem som är det riktiga trädgårdsmästarna. Sätt dig ner, det behöver inte nödvändigtvis vara på den utsatta platsen men det ska vara utomhus i naturen, töm dig på dig själv, andas lugnt och djupt. För varje andetag så fyller du dig med kärlek till allt grönt och ber om tillåtelse av platsens alla hjälpare och växten själv att få plocka lite av det som växer. 

Var beredd på att platsens hjälpare inte alltid är så intresserade av oss och våra behov, du kan få en känsla av att de helst ser att du försvann från platsen.

Fråga inåt och utåt vad som fattas och om du kan vara till tjänst och hjälp. Vänta in svaret och lita på att den första känslan är rätt. Jag har ett flertal gånger gått från platser utan något plockat men fått en underbar upplevelse av hur naturen helar sig själv och så även mig.

När du fått med alla på skörderesan som vill hjälpa till så tackar du och berättar när du tänkte skörda, hur mycket och gärna till vad. 

Du har nu öppnat dig för den gröna söta medicinens värld, du har öppnat dina sinnen, du kanske hör växternas språk, melodi, ton och vibration eller så känns det bara allmänt bra.

Växterna och deras hjälpare är här för dig, är här för dig att ta del av deras rikedom. Är du här för växterna att ta del av dig?

Dags att plocka.

Du behöver ha med dig.

Korg, handskar, sax, kniv, hatt, kläder för tillfället och torrt väder.

En fin korg som är lagom glest flätad för att ”hyresgäster” ska kunna flytta. Ibland kan jag lägga en tunn handduk i botten av korgen om det är väldigt små växtdelar som ska plockas. Vidare så behöver du en kniv, sax, handskar och ibland långärmat och långbyxor beroende på vad som ska plockas och var det växer, nässlor t.ex. eller vedartade växter.

Jag har gärna på mig en hatt som skydd för sol och för att se bättre. Vädret ska ha varit torrt de senaste dagarna, växterna får inte vara blöta, fuktiga 

eller fulla med dagg om man ska torka dem eller lägga dem i växtolja. Kniv har jag med mig när jag skördar svamp, kåda  och rötter.  

Du behöver förbereda hemma.

Rena burkar, tättslutande lock, etiketter, sprit, växtolja, äppelcidervinäger, vin, snören, skärbräda, torkställning, anteckningsbok.

Rena burkar i lagom storlek, jag använder honungsburkar på 500 respektive 250 ml, med tättslutande lock. Det är viktigt att locken inte rostar, därav använder jag mina honungsburkar som har utmärkta lock och jag kan återanvända burkar och lock i åratal. Etiketter gör jag av lite bättre papper, akvarell, där jag skriver ner växtens namn och vad jag lagt den i. Jag binder ett snöre runt burken med etikett på innehåll, har helt slutat klistra på etiketter som blir både fult och svårt att få bort. Det ska vara vackert hela vägen.

Torka växten på torkställning.

Om jag ska torka växten så förbereder jag snören, torkställningar och rummet/platsen där de ska torka. En torkställning kan man köpa via nätet eller så snickrar man ihop en ram och häftar på ett nät eller tunt tyg runt. Jag brukar stapla mina torkställningar på varandra med tegelstenar eller tjocka böcker emellan så att det kommer in luft mellan ställningarna.

Jag vänder ofta på mina växter för att undvika att fukt stannar kvar. När jag torkar blommor som rödklöver så vänder jag dem i princip 1-2 gånger per dag eftersom de är ganska fruktiga och fuktiga i sig själva. Johannesört behöver man nästan inte vända alls medans ringblommor kan behövas vändas ofta om man torkar hela blomman men inte om man bara har blombladen att torka. Detta är ett hantverksarbete som tar tid men är så givande.

Torka växter hängande.

Hänger jag upp växterna så har jag ett lakan under som fångar upp både det ena och det andra men speciellt viktigt är det om jag vill ha frön från växten. Jag hänger växterna glest i buketter om max 5 i varje bukett som t.ex. rölleka, nässla, vallört osv. Jag vill inte ha för många i en bukett för då ökar risken för fukt och mögel. Rummet som du torkar i ska vara varmt, torrt och helst lite mörkt.

Lägga in växter i sprit, växtolja, äppelcidervinäger och vin.

Här kommer burkarna in och jag har förberett dem och det jag ska lägga in örterna i. Sprit gör jag i små volymer på 100-250 ml, växtolja och äppelcidervinäger gör jag i 500 ml burkar och vin gör jag direkt i flaskan. Ha det du ska använda som bas hemma för när växten är plockad så ska den beredas ganska omgående.

Nu är det dags.

Tid för att plocka, alla är informerade, vädret har varit torrt och gynnsamt, du är redo och livet känns underbart. ;))

Ta dig till plasten, andas djupt och börja skörda. Var uppmärksam på vad som fyller dina tankar, känslor och sinnen. Växterna fyller oss ofta med förnimmelser som den sen kommer att hjälpa oss med under året som kommer.

Vad och hur ska vi plocka.

Plocka precis så mycket du behöver och gärna lite mindre. Vi har alltid en en tendens att överdriva, bli giriga och gärna komma hem med för mycket som sedan slängs. Har du en kompost så okej, har du ingen kompost, kan inte äta, dricka eller göra omslag och diverse med överskottet så har du lärt dig något. 

Låt oss gå in och mer i detalj förstå varje del av växterna som vi ska skörda. Hur vi ska skörda, behandla och tänka inför varje liten del av växten.

Blommor     Blad     Barr    Frön    Hela växter    Bär    Rötter

SLUT PÅ UTDRAG. FÖR DEN HÄR GÅNGEN.

Tycker du det verkar spännande? 😉

Då syns vi därute.

Lena

Dela detta!