Sommaräng
Författarbild

Fästingar, hundar, hästar och människor.

Eteriska oljor och fästingar för hund, häst och människa.

Härligt med vår, värme och växtlighet. Inte lika kul med fästingar så här kommer några tips som är säkra, ogiftiga och helt klart värda att prova på två- och fyrfotingar som hundar och hästar.

Antifästinggelé;                    100 ml

Xantangum 1-4 krm, 1 dl vatten eller Rockrosehydrolat, 3-5 dr Cistus, 10 dr Eucalyptus citriodora, 10 dr Cederträ atlas, 8 dr Mejram. Vispa ner xantangum i vattnet/hydrolaten till lagom konsistens börja med 1-2 krm, man kan alltid ta mer xantangum eller mer vatten/hydrolat för att korrigera konsistensen. Häll i de eteriska oljorna, vispa ihop och häll upp på en mjuk plastflaska som är lätt att använda. Ta lite gelé i handflatan och stryk ut över hundens, hästens päls eller på huden. Gelét ger ingen fet känsla på päls utan kan enkelt borstas upp utan att kännas kladdigt eller fett.

 

Antifästingsynergi;              5 ml

Synergi av eteriska oljor är att man blandar de eteriska oljor som man behöver till ett specifikt syfte/besvär/obehag/problem. Blandningen eller synergin är färdig att droppas i eller användas direkt där den behövs utan att man behöver plocka fram flera flaskor och dutta runt. Enkelt, praktiskt och inte tidskrävande. Antifästingsynergin använder jag gärna med några droppar direkt på borsten som jag borstar igenom hundens eller hästens päls med innan och efter promenad/utevistelse. Jag kan även stryka synergin direkt på kläder vid vrister/handleder för att ”mota” bort fästingar. På hästar så kan man stryka någon droppe runt hovarna och på hundar med lite mer päls runt tassarna och upp på benen. Man vill alltid undvika att ta för mycket, att hunden ska slicka i sig oljorna och att djuret blir irriterat/obekvämt av doften. Eteriska oljor i synergin är samma som i gelén:  Cistus, Eucalyptus citriodora, Cederträ atlas och Mejram. Ta ungefär 25 droppar av varje olja utom Cistus där det räcker med 10 droppar.

 

Vid fästingbett;

Skulle nu en fästing ha satt sig så ta bort den med en fästingborttagare eller på det sätt du brukar göra. Tvätta händerna och på hästen/hunden så tar du en droppe Geranium och ”duttar” på stället där fästingen satt. Tvätta händerna igen, du vill inte ha Geranium i ansiktet osv. Har en människa, vuxen, fått ett fästingbett så ta bort fästingen, tvätta händerna, sätt på ett plåster med 1 droppe Geranium på bettet och till barn ”duttar” du försiktigt ytterst lite Geranium på ett plåster och sätter över bettet. Efter ett dygn tar du bort plåstret, håll koll på området så inte det blir rött, inflammerat och får en röd ring.

 

Katter;

Jag har katt och har haft många katter. De är ytterst känsliga djur, deras hud har inte samma uppbyggnad som människor, hästar och hundar och kan inte ta emot vad som helst via sin hud. Jag är och har alltid varit väldigt försiktigt med vad jag stryker på dem. Hellre tar jag lite lite antifästinggelé på en kattborste, borstar försiktigt in gelén utan att komma ner i huden och försöker hålla koll på deras päls genom att borsta igenom dem regelbundet.

 

Lite fästingkuriosa;

I sydeuropa så dricker man gärna te på Cistus eller det vi kallar Rockrose för att få en antifästingeffekt inifrån och ut. Cistus och Rockrose är samma växt men två olika namn. Vi har Cistus eterisk olja, Rockrosehydrolat och Rockrosete i vårt sortiment, kan vara lite spännande att dricka te på växten och även ge hästar och hundar någon liten dos i fodret varje dag för att eventuellt få en gynnsam effekt. Helt ofarligt, värt att pröva och dessutom väldigt gott te. Jag brygger gärna ett te på Rockrose, lite Lavendel & Ringblomma, låter det dra någon kvart, häller upp det på en termos och dricker lite då och då under dagen. Går lika bra att dricka kallt med lite is och citron i.

 

Vi syns därute!
Lena

 

Dela detta!