Geranium
Författarbild

Miniguide Växtoljor i hudvård.

 V Ä X T O L J O R   T I L L   V Å R D   A V    A N S I K T E   &   K R O P P

Växtoljor i hudvård.

Vi älskar våra växtoljor, använder dem varje dag, året om. Många av våra oljor är ekologiska men alla är framtagna på ett varsamt sätt, har en mycket hög kvalitet och ger huden fantastisk näring, skydd och vård.

Vad du aldrig kan få från en bok, google, artikel eller reklam är hur oljan faktiskt är på en hud. Den rena praktiska upplevelsen, när olja möter hud och vad som händer då.

Det kan du bara få genom att använda oljor, prova dig fram och nyanserat välja oljor efter årstid, hudbehov, hudproblem med mycket mera. Själv byter vi oljor och smör ofta. Vi väljer det som känns bäst och byter om det inte fungerar eller om vi behöver möta ett nytt behov i huden. Vi låter vårt liv i huden möta livet i växtoljan.

För att växtoljan ska rengöra, vårda och skydda din hud så använd dem sparsamt. Vid rengöring måste du vara extra noggrann att få bort all olja. Vid vård ska du bara ta några droppar och massera in på fuktig hud och sedan ta mer om huden behöver. Överdosering av olja känns inte bra, gör inget bra jobb och upplevs bara kladdigt och oljigt.

Njut av oljorna, känn doft, textur, upplev färgen och mötet med huden. Du väljer den finaste hudvården för din hud, för moder jord och framtiden, för hela växtriket som bara väntar på att vi ska ta del av allt som finns där.

Lycka till och ha en grön skön hudvård i badrummet!
Lena

 

HUR DU ANVÄNDER VÅRA VÄXTOLJOR I DIN HUDVÅRDSRUTIN.

Rengöring.

Rena växtoljor är effektiva men skonsamma mot huden, vårdar och gör rent på djupet, tar inte bort skyddet eller fukten i huden. Miljövänliga, prisvärda, dryga och hållbara på olika sätt, något som jag tycker är viktigt för framtiden. 

Rengöring görs på kvällen, och då menar jag varje kväll, på ansikte & hals:

  • Fukta huden med ljummet vatten, använd inte för varmt vatten. Varmt vatten torkar ut &/  eller ökar talgproduktionen. Inte för varma duschar och bad vid hudproblem.
  • Stryk ut olja tunt, fukta händerna och massera med lugna djupa fingrar
  • Tvätta av med en tvättlapp blött i ljummet till svalt vatten. Var noggrann, gnid inte för mycket om du har känslig hud. Lägg gärna  tvättlappen över ansiktet en kort stund innan du tar bort rengöringen. Skölj tvättlappen ordentligt.
  • Avsluta med att spraya valfri Hydrolat på en fuktad bomullsrondell och stryk över hela området så det blir riktigt rent. Spraya lite hydrolat i handen och klappa/tryck in i den rena huden.
  • Massera in valfri växtolja eller smör.

Rengöring på morgonen.

  • På morgonen så räcker det oftast att ta en fuktad bomullsrondell med hydrolat och stryka den noggrant öven ansikte & hals.

Massera in valfri produkt för dagens behov på den fuktiga och rena huden.

 

Vård.

Alla växtoljor är vårdande och stödjer, stärker och bygger upp huden. Det viktiga är att använda dem på kvällen för då får huden en chans att ta emot och låta oljorna sammansmälta med hudskikten. Gör gärna din vård lite tidigare än du går och lägger dig, annars får huvudkudden det mesta. Byt gärna oljor då och då, använd gärna två oljor på varandra för maximal effekt. En lättare under och lite tyngre ovanpå, eller en växtolja och sedan ett växtsmör om du behöver extra näring och vård.

Vård på kvällen.

Vård är steget efter rengöring, en viktig del i den botaniska hudvården. Nu är huden ren, mjuk, öppen och mottaglig för fina ämnen från växtoljor, växtsmör och eteriska oljor.

Ta några droppar olja i handflatan, spraya på lite hydrolat, värm upp och massera in över hals och ansikte. Låt oljan sjunka in och upprepa sedan proceduren med en annan olja eller gör om med samma olja om huden inte blivit mätt.

 

Skydd.

Den skyddande fasen är den delen av dagens hudvård som startar på morgonen. Den ska ge skydd mot yttre faktorer som avgaser, sol, arbetsmiljö, kyla, vind, vatten, fingrar som pillar i ansiktet och allt som hör dagen till.

De växtoljor och smör som du använder på huden på morgonen ska ge dig det skydd du behöver. Huden ska få maximalt skydd, inte aktiveras och utmanas under dagen och helst inte någon annan tid heller. Klimat att ge extra skydd vid är sol, kyla och när det blåser kallt.

Skydd på dagen.

Fukta upp huden, massera in växtolja med lite hydrolat i. Låt den sjunka in och ta mer vid behov eller en annan olja eller växtsmör. Du kan alltid blanda i lite mineralpigment för extra skydd.

 

VÄXTOLJOR TILL RENGÖRING.

Solros –  en krämig men lätt olja som inte täpper till porer eller skapar orenheter.

Tistel –    en torr olja som är väldigt lätt att arbeta med, täpper inte till någonting och är lätt att få bort.

Argan –   en halvfet olja som är rengörande och vårdande på samma gång, arbetar man bort olja ordentligt så täpper den inte till huden och ger en mycket bra  effekt vid kombinationshy

Riskli –   en underbart krämig och mjuk olja som passar alla, var noggrann när du torkar bort den så täpper den inte till huden. Passar innan dusch till alla som vill vårda och skydda torr hud.

Sesam –  en otroligt krämig, mjuk och lite fetare olja som passar den torra och känsliga huden perfekt. Den kan användas på en torrare kombinationshy om man är noggrann med att torka av efteråt med rondell och hydrolat. Passar innan dusch till den torra huden.

Oliv –   en fetare och mer cirklatonsökande olja som passar den torra, trötta och ”frusna” huden perfekt. Ger huden värme och cirkulation och passar som olja innan dusch.

Ricin –   några droppar ricin i ovan nämna oljor ger en fördjupad rengörande effekt i porer. Makeup, hudprodukter och annat sugs upp och ut av oljan.

 

VÄXTOLJOR TILL OLIKA HUDBEHOV FÖR VÅRD & SKYDD MORGON OCH KVÄLL.

TORR HUD.

Aprikoskärn – många upplever att oljan gör huden silkesmjuk, återfuktad och len. Fina vitaminer och fettsyror hjälper till att motverka det torra på ytan och djupet.

Avokado – en riktig fuktbomb. Perfekt olja att använda vid övergången från fuktkräm till olja. 

Camellia – olja uppskattas för sin lätthet, att den inte har någon doft och snabbt går in i huden och mättar den utan att bli tung.

Granatäpple – det är ett riktigt sug och tyngd i denna olja. Det fyller ut huden, mättar och återfuktar ytligt och djupt, ger en perfekt bas till mineralpigment. Reparerar och vårdar huden.

Grön kaffe – fyllig men inte fet, fuktig och närande till allt torrt. Vitaminer och fettsyror boostar huden på djupet och efterhand känner man hur mätt och nöjd huden blir. Reparerar huden.

Gurka – en torrare olja som vi gärna masserar in under en lite fetare olja. Duschar huden med fukt och fina lätta fettsyror. Perfekt som primer till mineralpigment som blandas ut i en annan olja.

Hallonfrö – oljans fettsyror och vitaminer återfuktar huden, reparerar huden, och skyddar vid sol.

Havre – en lugnande, återfuktande, dämpande och antiinflammatorisk olja. Favorit hos alla med torr, känslig och reaktiv hud.

Meadowfoam –  ger skydd, reparerar huden, vårdande och fuktgivande utan att bli tung och fet. Skyddar vid sol. En lätt smidig olja, går snabbt in i huden och är en riktig klimatsmart olja.

Sheasmör – fet, närande, skyddande och vårdande. Lappar och lagar huden med sina fina fettsyror.

Vetegrodd – Lappar, lagar och reparerar den torraste huden. Ovärderlig vid långvarig torka i huden, ger det där lilla extra som skydd vid kyla, blåst och torrt inomhusklimat. Lugnar och återfuktar.

 

KÄNSLIG HUD &  HUD MED KLÅDA.

Aprikoskärn – många upplever att oljan gör huden silkesmjuk, återfuktad och len. Fina vitaminer och fettsyror hjälper till att motverka det torra på ytan och djupet. Stillar klåda och dämpar inflammationer. Använd gärna som duscholja innan du går in i duschen vid torr, känslig hud.

Camellia – olja uppskattas för sin lätthet, att den inte har någon doft och snabbt går in i huden och mättar den utan att bli tung. Svalkar, lugnar och utmanar inte hud med klåda och känslighet.

Havre – en lugnande, återfuktande, dämpande och antiinflammatorisk olja. Favorit hos alla med torr, känslig och reaktiv hud. 

Havtornsfrukt – några droppar olja i en annan olja kan ge bra effekt vid känslighet, inflammation och klåda. Det forskas och görs studier på oljan och den har givit fina resultat både ut- och invändigt med några droppar om dagen. Oljan har en kraftfullhet så överdosera inte. 

Ricin – några droppar ricin i en annan olja kan vara mycket lugnande, lappande och lagande vid trasig, röd, irriterad hud. Oljan vill återskapa lugn och balans i huden

Riskli – lugnande, svalkande, fuktbindande och reparerande. Lätt att arbeta in i huden.

Sheasmör – fet, närande, skyddande och vårdande. Lappar och lagar huden med sina fina fettsyror. Verkar kylande och svalkande vid hetta. Blanda gärna upp oljan med lite hydrolat innan du smörjer på den så binder den effektivt fukt till känsliga och kliande hudskikt.

Solros – svalkande, lugnande, mjukgörande. En perfekt dusch- och rengöringsolja för känslig hud.

Tamanu – mycket vårdande, antiinflammatorisk och läkande olja. Ta bara några droppar och lite hydrolat och massera försiktigt in på utsatta områden. Fyll på efterhand som oljan går in.

Vetegrodd – lappar, lagar och reparerar den torraste huden. Ovärderlig vid långvarig inflammation och torka i huden, ger det där lilla extra som skydd vid kyla, blåst och torrt inomhusklimat. Lugnar, återfuktar stilla klåda. Blanda gärna med hydrolat i handen innan du försiktigt smörjer på dig blandningen. Återupprepa tills huden känns lugn.

 

KOMBINATIONSHUD.

Argan – verkar återfuktande, talgbalanserande och förebygger bindvävsproblem som ärrvävnad.

Avokado – binder fukt och näring djupt ner i huden utan att ”trigga igång” pormaskar och finnar.

Camellia – anses vara fuktbindnade, mjukgörande, uppstramande på kombinationshud

Grön kaffe – ger näring, fukt, energi och fina fettsyror till både torr och lite fetare hud.

Gurka – ger väldigt mycket fukt till huden, smälter snabbt in i huden, känns lite torr på hudytan.

Nyponfrö – perfekt att ta några droppar av oljan under en lite mer fet och stabil olja, stärker huden.

Meadowfoam – anses vara fuktbindnade, mjukgörande, uppstramande på kombinationshud

Pumpa – en torr olja som lätt går in i huden, sätter inte igång pormaskar och finnar, återfuktande.

Tistel – en torr olja som lätt går in i huden, sätter inte igång pormaskar och finnar, återfuktande.

 

PORMASKAR OCH FINNAR.

Argan – fuktbindande, förebygger pormaskar, finnar och ärrvävnad.

Avokado – mycket fuktbindande och kan var fin att använda till hud med torr yta.

Havre – väldigt antiinflammatorisk, lugnande, läkande och fuktbindande, anses passa alla hudar.

Nyponfrö – verkar talgbalanserande, förebygger ärrvävnad, minskar porer, uppstramande, fuktgivande.

Meadowfoam – mycket fuktbindande och kan var fin att använda till hud med torr yta.

Pumpa – verkar talgbalanserande, förebygger ärrvävnad, minskar porer, uppstramande, fuktgivande.

Solros – bra som rengöringsolja. 

Tamanu – verkar talgbalanserande, förebygger ärrvävnad, minskar porer, uppstramande, fuktgivande.

Tistel – bra som rengöringsolja.

 

 

ACNEHUD.

Argan – fuktbindande, förebygger pormaskar, finnar och ärrvävnad.

Avokado – mycket fuktbindande och kan var fin att använda till acnehud som har en torr hudyta.

Havre -väldigt antiinflammatorisk, lugnande, läkande och fuktbindande, anses passa alla hudar.

Nyponfrö – verkar talgbalanserande, förebygger ärrvävnad, minskar porer, uppstramande, fuktgivande.

Meadowfoam – mycket fuktbindande och kan var fin att använda till hud med torr yta.

Pumpa – verkar talgbalanserande, förebygger ärrvävnad, minskar porer, uppstramande, fuktgivande.

Solros – passar till rengöring.

Tamanu – verkar talgbalanserande, förebygger ärrvävnad, minskar porer, uppstramande, fuktgivande.

Tistel – bra som rengöringsolja.

 

BRISTNINGAR & SÄMRE ELASTISITET.

Argan – anses kunna öka elasticiteten i bindväven i huden och på sätt minska bristningar.

Avokado – mycket fuktbindande djupt ner bindväven vilket gör att kollagentrådar blir mer elastiska.

Grön kaffe –   ger energi och näring till bindvävstrådar, fuktbindande, öka cirkulation och elasticitet.

Gurka – mycket fuktbindande och fuktgivande, bra att blanda upp med andra oljor för snabbt upptag.

Havtornsfrukt – ger huden mycket näring, betakaroten och viktiga fettsyror som verkar uppbyggande i huden

Nyponfrö – kan minska färgförändringar i huden, stramar upp, bygger upp och stärker bindväven.

Ricin – kan återställa och reparera hud med förändringar i alla hudskikt.

Sesam – verkar återställande och uppbyggande på slapp bindväv.

Sheasmör – har fettsyror som vårdar, reparerar och bygger upp hudens elasticitet speciellt i bindväven.

Tamanu – används för att förebygga och reparera bindvävsskador och förlust av elasticitet och fukt.

Vetegrodd – mycket reparerande, uppbyggande och återhämtande på alla typer av bindvävsproblem.

 

ÄRRVÄVNAD.

Havtornsfrukt – ger huden mycket näring, betakaroten och viktiga fettsyror som verkar uppbyggande i huden

Nyponfrö – mjukar upp, bygger upp och stärker bindväven, verkar sammandragande på hudvävnader.

Ricin –             kan återställa och reparera hud med förändringar i alla hudskikt.

Sheasmör – har fettsyror som vårdar, reparerar och bygger upp hudens elasticitet speciellt i bindväven.

Tamanu – används för att förebygga och reparera bindvävsskador och förlust av elasticitet och fukt.

Vetegrodd – mycket reparerande, uppbyggande och återhämtande på alla typer av bindvävsproblem.

 

PIGMENTSFÖRÄNDRINGAR.

Camellia – används för att hålla hudens pigment jämnt, kan minska överpigmentering.

Nyponfrö – har använts vid ojämn pigmentering speciellt efter acne, ärrvävnad och liknande.

Ricin – anses kunna jämna ut och återskapa en förskjuten pigmentering.

Riskli – har använts för att förebygga, behandla och reparera överpigmentering i huden.

Tamanu – 

 

VISTELSE I VÄRME/SOL. 

Följande oljor verkar återfuktande, vårdande och är stabila i värme. 

Argan – ger fukt och näring.

Camellia – ger fukt, näring och vård.

Grön kaffe – mycket näringsrik och vårdande olja.

Hallonfrö – mycket näringsrik och vårdande olja.

Meadowfoam – ger fukt, näring och vård.

Oliv – mycket näringsrik och vårdande olja.

Sesam – mycket näringsrik och vårdande olja.

Sheasmör – mycket näringsrik och vårdande olja.

 

COPYRIGHT: BOTANY FOR ALL AB

Dela detta!