Ängsblomma

En presentation av oss på Botany for All.

Att presentera sig är alltid trevligt. Man, läs jag,  glömmer så lätt att det finns många människor som inte alltid känner till mig och oss. När man arbetat så länge med ekologi, hud, skönhet och botanik i alla möjliga och omöjliga former, föreläst, undervisat, skrivit och lite sådant så känner man att det inte är så viktigt det där med oss. Vilka vi är, vem jag är, jag som pratar, skriver och hörs mest.

Men så är det ju inte eftersom jag själv är nyfiken, intresserad och faktahungrig på andra som arbetar med det som intresserar mig så gäller ju lika för oss. Jag har tagit mig friheten att ta text från vår hemsida, som jag själv skrivit, för denna presentation. Men jag  lägger till och fördjupar där det känns viktigt att ge en helare, djupare bild av oss och vårt värv.

 

Om oss som driver Lena Losciales Ekoskola & Botany for All.

Vi älskar växter, skönhet och bra grön mat för huden.

Vi är en grupp tvåbenta med ena foten i jorden, den andra i skogen. En hand kramar den stora staden, den andra håller ett fast grepp om spaden, huvudet håller vi högt bland trädens kronor i den friska vinden. Resten av kroppen hittar ni inbäddad i grönsaker, blommor, vilda växter och vajande gräs.

Vi tror att ett grönt, skönt och gott liv är möjligt. Vi gör vårt bästa varje dag att inspirera, lära ut och få med oss så många vi kan på den gröna vägen inom skönhet och hudvård.

För oss är det viktig att försöka leva som vi lär ut. Inte bokstavstroget men ändå så långt vi kan. Att vara i växternas rike varje dag, att inspektera olika växtlokaler, se årstidernas och klimatets förändring i densamma. Att på riktigt plocka, odla, skörda, bereda, torka, lägga in, sila, koka, blanda och varsamt ta hand om allt som vi sedan lär ut. Detta har vi gjort länge och hoppas få hålla på lika länge om inte längre.

 

Vår vision

Det självklara valet är grönt. Alla ska vilja välja våra gröna botaniska råvaror till huden, för skönheten i allt.

Man kan ju fråga sig varför man ska välja våra gröna råvaror? Då säger jag, varför inte! Vi har kunskap om dem som ingen annan.Vi hanterar dem varje dag, doftar, tappar, smörjer och packar.  Vi har använt dem själva, jag har undervisat, behandlat och följt våra råvarors resa genom mängder av utbildningar, kurser, workshops och annat. Jag har tagit del av dem på tusen hudar med olika behov. Jag har fördjupat mig i böcker men aldrig stannat där utan alltid tagit mig till den praktiska delen av kunskapen. Att använda varenda liten botanisk juvel i verkliga livet på verklig hud med lika många olika behov som det finns tankar och känslor. Min vision är att dessa botaniska juveler ska finnas vi varje badrum över hela världen inom snart framtid. Har man inte stora visioner så händer det ingenting. Men en vision ska helst backas upp med kunskap, både teoretisk men allra mest praktisk och den har vi. Vi ser oss som Hantverksmästare inom den botaniska skönhetens värld.  ;))

 

Vår mission

Vår mission/passion är att vara en förebild, påverkare, inspiratör och kunskapsbank till alla som vill och behöver stöd, support och kunskap på denna resa. Alla kan göra något och det startar här. Nu.

Dina val har stor betydelse. Människan är den enda som kan påverka, välja och skapa den återhämtning som jorden så väl behöver.  

Just att inspirera, sprida och på alla sätt ”förkunna” denna praktiska och vackra kunskap kommer aldrig att ta slut. Människan av idag behöver så mycket stöd, support, uppmuntran och inspiration till att skapa fram en skön grön förändring i sitt liv som inte är jobbig, ansträngande och obekväm. Vi får passa oss vi som har varit här länge, att kräva för mycket på för kort tid, då blir det bara hotfullt och obehagligt. Eko-mobbing kan ta sig så många olika uttryck och den leder ingenstans. Klimatångest, ekokollaps, miljökatastrof är endast omskrivning för människoångest, människokollaps och människokatastrof och den ångesten och kollapsen kan man inte tvinga till förändring. Den ohälsan är bättre att läka och healas bort vid varje nytt grönt steg man tar. Att varje dag smörja sin hud med botaniska juveler är ett sätt att ge sig själv healing, må bättre, för att sedan ta ännu bättre lokala och globala beslut.

 

Delmål

Att skapa relationer mellan människor och växter. Får man en relation, ett namn, en historia, ett sammanhang med växter så bryr man sig om det gröna. Bryr man sig så vill man inte någon illa.

– Genom kurser, workshops och utbildningar förmedla och sprida kunskap om att vår hudvård och makeup är giftfri, ren, växtbaserad, avskalad och sinnligt underbar att använda.

– Att lära ut om hud, hudvårdsrutiner och makeup som är en ren njutning att använda, som stödjer, stärker och bygger upp huden. En hudvård som är mycket hållbar, ofarlig och som gynnar alla på denna planet.

– Att lära ut om skillnaden mellan; 

Processad fabrikstillverkad hudvård med en hållbarhet på flera år och innehållsförteckning med galet många ingredienser. En maskin- och fabrikstillverkad hudvård som är så långt ifrån växtriket man kan komma, som kostar energi, vatten, förpackningar med mycket mer. Detta gäller även den ekologiska hudvården i vissa fall.

OCH

Vårt val av hudvård. Enkel, ren, kallpressad, ekologisk hudvård från växter i sin avskalade men mest geniala form. En olja, en ört, en hydrolat och huden. Ett hantverk från början till slut.

– Alla våra råvaror packas idag för hand. Vi kvalitetsbedömer, provar, doftar och använder alla produkter själva. Alla nya batcher kontrolleras, används och hanteras manuellt av oss. Vår hand vilar över alla våra botaniska råvaror. 

Om man ser det så här så är en avskalad botanisk råvara, som inte är blandad med något annat än sina egna beståndsdelar, väldigt nära själva ursprunget. Det är som att oljan, hydrolaten, den eteriska oljan är några steg bort från sin växtplats. Det gillar vi. Det är som fina gröna, färska, energifyllda råvaror till mat som tillagas från ”scratch”, från början. Det är först i köket, grytan eller skålen den blandas till för att sedan ätas omgående. Du kan blanda till ”a la minute” i ditt badrum, blanda oljor, eteriska oljor, hydrolater efter hudens behov just nu. Genom att ha fina botaniska råvaror som bas så kommer du på sikt att bli mästare/mästarinna på att blanda och skapa fram botaniska blandningar till din hud och på köpet lära dig om växternas gåvor och vara en miljöhjältinna/hjälte. Vilken njutning, vilka dofter, vilken hudupplevelse.

 

Mål

– Om växter får ett namn så blir de betydelsefulla för människan. Detta gäller allt i naturen.

Vi vill att alla känner och tycker att naturen, växtriket, djuren, vattnet, luften och människan har lika stor betydelse.

– Vårt yttersta mål: 

att skapa betydelsefulla relationer mellan våra olika riken. Relationer som gör att vi blir rädda om varandra, tar hand om varandra, inte skadar, skövlar och förstör.

Allt som får ett namn är svårare att göra illa. Det gäller inte bara växter utan även djur, människor, vatten, luft och allt som finns inom vår atmosfär. Att lära sig och sätta namn på saker och ting kan ge allting ett större värde. Man blir mer intresserad av insekter, fåglar, väder, vind och klimat när man odlar växter. Allt hänger ihop och alla samarbetar med varandra i en enda evig dans. Alla små och stora ekosystem har betydelse, ingen är mindre viktig och det gäller alla system.

 

Nu lite presentation om oss som finns bakom denna hemsida och blogg.

Tack för att du tog dig tid att läsa. Vi syns därute!

Lena

 

Om.

Lena Losciale

Jag ser mig som en trädgårdsmästare, växtguide och kock för näring, vård och mat till magen och huden. Praktisk kunskap om vilda och odlade växter är min passion. Att odla och vandra med växter har givit mig en djup förståelse om växters kärleksfulla samarbete med varandra, med djur och människor. Detta villkorslösa samarbete från växterna ger unik och enastående mat till huden, kroppen, psyket och själen. 

Som hudens trädgårdsmästare har jag en holistisk inställning till att huden liksom jorden är ett eget ekosystem med behov av rätt näring, skydd, vård, vatten och återhämtning.

Huden påverkas av så många faktorer i våra liv och den finaste, heligaste och vackraste skönheten till huden kommer från jorden själv. Från hennes växter, från växtriket och dess mångfald. Hon är chefen och jag är hennes trädgårdsmästare.

Yrkeslivet 

Över 25 år har detta varit mitt arbete och utan överdrift så har jag haft mer än 1000 hudar under mina händer. Min empiriska, praktiska och pedagogiska erfarenhet om hud och botanik är gedigen. Jag lär mig hela tiden om hur hud och växtämnen kan samarbeta genom praktisk användning. Det är inget som man kan läsa sig till, litterära studier fungerar inte här utan empiriska studier är helt avgörande när det gäller hudförståelse och förståelse för hur ämnen från växtriket beter sig på olika typer av hud. Pedagogiken, att lära ut om detta är galet roligt.

Jag är grundare av utbildningen till Ekologisk Hudvårdsterapeut i Sverige och världen. Det är jag otroligt tacksam och glad över, att ha skapat och många gånger värkt fram en utbildning som aldrig slutar förändras, växa och bli mer holistisk för varje år som går.

Jag har hållit denna utbildning och hudkurser i Sverige, Norge, Danmark och fler länder sedan 25 år. Jag säger samma sak idag som jag sa då men har utvecklat min pedagogik, skalat av alla färdiga produkter och förfinat det botaniska språket och kunskapen för att alla ska förstå.

Lite yrkesfakta om mig.

Diplomerad Aromaterapeut 1992 – 1993  ,   Axelsons Gymn. Institut

Aromatherapy 5 year Teachers Course & Training 1993 – 1998 , The Leaves International School of Aromatherapy & Natural Therapy

Elisabethskolan Akademin för Skönhetsvård 1992 – 1993 , 1:årig yrkesutbildning

International Aesteticiennes Diploma 1992 – 1993

Diplomerad Samtalsterapeut i Psykosyntes 1996 – 2000, HumaNova

Europeiska Psykosyntesuniversitetet, Universitas Europa Phychosynthesis

Nordiska Hahnemann Institutets Örtterapeututbildning 1995 – 1996

Samt en mängd utbildningar och kurser, nationella och internationella, inom örtmedicin, hypnoanalys, meditationstekniker, dröm- och symbolpedagogik, hästfysiologi, hästmassage, hundfysiologi, hundmassage, botanik, dermatologi med mycket mer. 

 

Om.

Angelo Losciale

Växtriket, naturen, svampplockning, fågelskådning, småskalig odling och god enkel medelhavsmat är och har alltid varit ett självklart sätt att leva för mig. Praktisk kunskap om vilda och odlade växter är min passion och den delar jag med Lena. Jag är uppmärksam på helheten och vill att vårt liv och företagande färgas av detta. Ta bara det du behöver, lämna så lite spår som möjligt, lev sparsamt och etiskt.

Jag tror starkt att det gröna livet ska implementeras överallt i hemmet, på jobbet, i skolan, på sjukhus. Lokalt, globalt, ja överallt helt enkelt.

Det finns ingen annan väg att gå än den gröna vägen som jag ser det. 

Yrkeslivet 

Byggbranschen har varit min yrkesverksamma bakgrund som jobb och inkomst. 

För 15 år sedan gick jag Alma Folkhögskolas utbildning till Ekologisk och Biodynamisk trädgårdsodlare. Det var en intressant och utmanande utbildning som bara stärkte min och Lenas livsstil att bli grönare.

Idag är jag VD och logistikchef för Botany for All. Det är ett givande, roligt och lärorikt arbete.

 

 

Om.

Maria Bonett

Med fötterna djupt förankrade i Dalarnas natur och kultur så har växter, skog, marker, svampplockning och mer varit en naturlig del av min uppväxt. När denna del av mig sammansmälte med mitt Colombianska arv så har spännande möten uppstått i synen på människan och läkande växter. Arvet och utövandet av detta är så mycket mer självklart och ständig levande i Colombia, speciellt lite utanför storstäder.

När jag hittade Lena och Angelo, deras kunskap, utbildningar och sätt att leva så blev det också mitt sätt att leva. Jag visste och vet att det här precis överensstämmer med min kärlek till naturen, växter, människor och djur.

Min plats i företaget är idag att vara den som styr upp hemsida, webbshop, sociala medier, det visuella mötet och att ta Botany for All ut i världen. Jag arbetar med att hitta och ta fram nya råvaror, mineralpigment och tillsammans med Lena och Angelo kvalitetssäkra varje liten del av det vi arbetar med.

Detta är inte ett arbete för mig. Det är ett sätt att leva och förhålla sig till allt som lever nu och för evigt.

Yrkeslivet

Jag är sjuksköterska, vidareutbildar mig hela tiden och ligger i fas med vad som händer i den världen. Det gör min närvaro i företaget starkare eftersom den handlar om att inte bli sjuk. Om att förebygga, stärka och stödja hela människan innan man blir sjuk.

Dela detta!