Doftbukett
Författarbild

Doftbuketter av eteriska oljor.

Doftbuketter av eteriska oljor i kroppsoljor som ger sinnliga, sensuella och väldoftande växtoljor som kan användas innan dusch, efter dusch eller som vårdande kroppsolja när det passar.

Man kan välja flera ingångar till att blanda i eteriska oljor i växtoljor för kroppen – för doftens skull enbart, för den terapeutiska effekten i kroppen eller för att uppnå en vårdande effekt på huden. Oavsett vad man väljer så får man alla tre ingångar ändå men om vi här enbart utgår ifrån att vi vill ha en väldoftande, härlig och sinnligt doftande kroppsolja så kommer vi till nästa doftande steg och val.

Vilken typ av doft, doftkomposition, doftslinga dras vi till, gillar vi och vill vi smörja oss med? Kryddig, blommig, citrusaktig skogig, träig, söt….. ja det finns lite att välja på och det ena utesluter inte det andra. Fast jag gillar söta, tunga dofter så vill jag ändå ha lite frisk karaktär och kanske blommiga toner i det hela. Att lära sig den eteriska oljans egna doftfraktioner tar tid att lära, att sedan sätta ihop den med flera andra och skapa väldoftande buketter tar ännu längre tid… så därför delar jag med mig här av några favoritblandningar till kroppoljor. Att de sedan har vårdande och terapeutiska egenskaper gör ju inte saken sämre även om det inte är det jag tar upp här.

Till 100 ml växtolja så tar jag max 20 droppar eterisk olja totalt för att vara på den säkra sidan vad gäller hudreaktioner och dylikt. Du kan blanda fritt mellan de oljor jag föreslår till varje doftbukett, utesluta en eterisk olja om du inte har den och lägga till någon som du tycker skulle passa. Jag ger förslag på olika buketter utifrån doftnoter som skapar fram ett tema i buketten. Prova dig fram, lek, njut och låt doften mogna fram vilket kan ta någon till några dagar i flaskan. För att få den totala sammansmältningen av doften så droppar du alla eteriska oljor i flaskan, skakar den, tar någon droppe kroppsolja på handen, masserar upp oljan så den smälter samman med din hud och får lite värme i sig, dofta och känn hela doften.

DOFTBUKETTER                                          ETERISKA OLJOR

BLOMMIG  – fruktig, kryddig                    Geranium, Palmarosa, Ylang ylang, Kamomill marockan

BLOMMIG – söt, mjuk.                                Lindblom, Ylang ylang, Benzoin, Palmarosa.

BLOMMIG – örtig, söt.                                 Lavendel, Lavandin, Benzoin, Lindblom.

KRYDDIG – grön, örtig.                               Mejram. Patchouli, Grapefrukt, Basilika

KRYDDIG – tung, söt.                                   Patchouli, Koriander, Mejram, Benzoin

MYSKIG – söt, mystisk.                                Cistus, Patchouli, Grapefrukt, Lavandin

TRÄIG – grönt trä, frisk.                              Tall, Gran, Cistus, Citrongräs

TRÄIG – trä, torr, mjuk.                               Frankincense, Amyris, Benzoin, Cederträ altas

CITRUS – frisk, fräsch.                                 Citrongräs, Litsea cubeba, Grapefrukt, Lavandin

CITRUS – kryddigare citrus.                      Eucalyptus citriodora, Citrongräs, Patchouli, Neroli

Det här är bara ett fåtal doftbuketter, de doftande möjligheterna är oändliga, det är bara att skapa på och prova sig fram. En doft kan ta tid på sig att utvecklas så ha lite tålamod om du inte blir nöjd till en början, efter några dagar så kan doften ha ”gift sig” och blivit härlig och god.

Vi syns därute!
Lena

Dela detta!