Författarbild

Fänkål, skorpor & sommarens zenit.

Augusti är skördefestens månad här på vår lilla Sörmländska gård. Jag har plockat och skördat från tidig vår och fortsätter långt in på höst och förvinter. Men augusti, denna sagolika månad, är fylld av redan skördade alster som hänger på tork, ligger i burkar och marineras eller på ställningar för torkning. Jag känner mig rik.

Nu vandrar och skördar jag mig fram i naturen bland svamp, lingon, odon och lite senare blommande örter. I växthuset mognar tomater varje dag som plockas och äts vartefter. Salvian är enorm i år och tillagas i princip till varje måltid. Hon är en riktig förmoder denna lite bitchiga matriark, hon tar sin plats, breder ut sig, är lite pampig. Sakta och elegant mognar nu alla vackra frön på familjen Umbellifareae;s (paraplyblomstriga) ståtliga långa släkten som persilja, dill, fänkål, dansk körvel, libbsticka med flera. Doften från dessa frön är stark, intensiv, lite oljig och väldigt speciell. Man känner hur det finns komponenter i alla som påminner lite om varandra men ändå är de helt separata i sin karaktär och smak. Moder jords egen magiska parfym.

Detta är sommarens zenit för mig. En höjdpunkt bland årets många höga punkter. Nu har det vänt, disorna dansar på morgonen i hagen, ljuset har blivit mjukare och allt lite lite lugnare i naturen. Dags att baka Fänkålsskorpor. En skorpa är aldrig fel och är den fylld med fänkålsfrö så blir det extra rätt.

Jag bakar alltid en stor sats och stoppar i en stor glasburk med lock. Dessa håller längre än de räcker. 

Skördefestens Fänkålsskorpor

I en lite skål så häller du upp 1/2-1 dl fänkålsfrö och häller på lite varmt vatten. Inte för mycket, det får inte bli för mycket vätska. Låt dra så länge det går och gärna under lock. Ju mer frön desto mer smak av fänkål.

I en stor skål blandar du: I en annan skål blandar du:

  • 2-3 dl mjukt kokosfett 6 dl mjöl
  • 2 dl strösocker 6 dl havregryn
  • Vispa ihop till en mjuk fluffig smet. 4 tsk bakpulver
  • 2 ägg 2-3 dl rostade hackade
  • Vispa ihop med fluffet ovan. hasselnötter
  • Riv skal av 2-4 apelsiner, grovt, häll i. 1/2 tsk krossat flingsalt
  • Häll i fänkålsfröna och vispa ihop allt.

Nu ska vi blanda och röra.

  • Häll i hälften av mjöl/gryn/nötblandningen i kokos/äggblandningen och rör runt med en träslev.
  • Häll i cirka 2 dl yoghurt av någon sort, spelar ingen roll vilken, och rör runt.
  • Häll ner resten av mjöl/grynblandningen och rör runt, blir det för torrt så tar du mer yoghurt till det blir en kompakt, fuktig men inte för lös massa.
  • Rör tills allt blandat ihop sig, stjälp upp på mjölat bord och forma massan till en kompakt fyrkant. Dela fyrkanten i 4 lika stora delar, forma och rulla dem till lagom långa längder till en ugnsplåt. Jag brukar ha bakplåtspapper på plåten och lägger upp rullarna med lagom mellanrum. Platta till dem något.
  • In i ugnen på 200 grader i cirka 20-30-40 minuter, de ska ha fått färg och börja dofta ordentligt. Håll koll, allt beror på din ugn.
  • Ta ut dem, snitta skorpor i lagom storlek och lägg hälften på en ny plåt med bakplåtspapper. Sära på skorporna så det är luft emellan.
  • Sätt in båda plåtarna i ugnen som du sänkt till 100 grader. Låt dem stå där minst 2-3 timmar. Ha tålamod! ;)) Lägg skorporna i en glasburk med lock eller någon annan fin burk som du har hemma.

Den eteriska oljan.

FÄNKÅL

Foeniculum vulgare.

Skördens olja.

Som man sår får man skörda. Vad ligger bakom dessa ord, finns det en ton av bitterhet, straff och ”skyll dig själv” bakom? Eller öppnas möjligheten att bara genom en god känsla, en god tanke om sig själv så har man sått ett frö som kan börja växa. 

Fattigdomstänk finns på så många plan. En av de värsta är att man aldrig duger, räcker till, är tillräcklig. Dessa frön vill vi inte vattna. Sår du ett aldrig så litet frö med en enda liten kärleksfull tanke/känsla så kommer den att växa. Fänkål är ett sådant frö och en sådan olja. Den låter den goda kraften växa. 

Doft

Rund, kraftfull doft med lakrits, grönt gräs, hö och lite oljighet i sig. Doften utvecklas med tiden, blandar sig underbart med alla citrusoljor och citrusdoftande oljor som Litsea cubeba, Citrongräs, Euc. Staigerian men även med Geranium, Lavendel, Lavandin. Våga gärna prova med Frankincense, Myrra, Cistus, Patchouli som alla ger ett djup till Fänkålens lite högre och mer kraftfulla toner. 

Själsligt / Andligt

Känsla av mättnad, förnöjsamhet och tillfredsställelse kommer precis som jag beskrivit ovan med oljan, en slags andlig skörd. Du uppskattar eller får hjälp att uppskatta livets goda, söta och sensuella aspekter, tar bort känslan av att inte ha tillräckligt. Du känner glädje, tacksamhet för det du har och öppnar upp för att dela med det med andra. Doften ger dig förståelsen att överflödet finns inom dig.

Mentalt 

Kan hjälpa vid mentala blockeringar och brist på mental energi, kreativitet och skaparkraft. Löser och värmer upp spänningar så att klarhet och tydlighet infinner sig. Vid rastlöshet, som kan vara en dold form av utmattning/depression, stillar fänkål oron likaså vid mental klåda i kroppen, att inte kunna vara stilla, tusen tankar och inget blir gjort. Håll låg dos då hög dos kan vara för lugnande och lite drogande på tankarna.

Fysiskt

En riktigt bra hormonreglerande olja till alla som tappat energi, fart och kraft. Suverän vid andro- och menopaus då allt kan blir långsammare, trögare och ur balans. Den är värmande, närande och energigivande rent fysiskt utan att kräva något. Tillsammans med Geranium så kan den väcka liv i gamla stela kalla delar i kroppen. Gaser i magen, förstoppning, känslig mage, intoleranser och överkänsligheter då är fänkål den oljan du ska dofta på, massera magen med och kanske applicera någon droppe rent under varje fotsula på.

Huden

Ger en boost till huden, energi, värme och ett litet lyft. En riktig ”anti-tantolja”, jag älskar tanter, är en själv, så det här är sagt med kärlek. Rynkor, tidens gång, hudens upplevelser ska vara där men den ska ha energi, lyster, värme och spänst. Det kan man få med lite fänkål i växtoljan. En kur tillsammans med Geranium & Frankincense i någon till några månader kan vara en idé.

Fungerar även bra till huden med obalanser som pormaskar, acne och blandhy. Den är god men stark, håll låg dos på.

För mig är fänkål framförallt glädjen, överflödet, värmens och sensommarens olja och doft. Den kan avnjutas vid varje stund av tvivel, gråhet, kyla, fukt och när gnället över allt börjar spridas sig inom och utom.

Vi syns därute!

Lena

Dela detta!