fotavtryck i sand
Författarbild

Jag älskar fötter!

När jag gick min utbildning till Hudterapeut på Elisabethskolan i Stockholm i början på 90-talet så ingick både maskinell och manuell fotvård dvs. att ge fotbehandling med maskiner eller med händerna, filar, spatlar och skalpeller.
Vi hade en väldigt duktig och passionerad lärare, Tina, i fotvård och hon ”tände” verkligen mitt intresse och vetgirighet om hur man kan ta hand om sina fötter på ett enkelt men effektivt sätt. Senare kom en mer psykologisk/andlig kunskap och erfarenhet om vad våra fötter berättar in i mitt liv, mycket genom att min syster Stina var/är zonterapeut. Jättespännande om hur vi kan behandla våra fötter, vår kropp, vårt psyke och andlighet bara genom att vara/massera/trycka på våra fötter. Mer om det längre fram i en annan blogg.
Jag var redan då, på 90-talet, inne på den ”gröna vägen” och valde botaniska råvaror och produkter i min egen salong och valde bort petroleum, kemikalier och annat syntetiskt som finns i de flesta fotprodukter. Jag valde även bort maskiner och jobbade helt manuellt men med filar, spatlar och skalpeller om det behövdes. Så kul! ;))

Jag själv har starka, breda och rejäla fötter som jag verkligen gillar men har haft problem med självsprickor på hälarna sedan tonåren, mer vissa tider och mindre andra.
Min syster Stina lärde mig för länge sedan att hälarna är den fysiska zonen för bäckenet och sätesmuskulaturen men även grunden/skålen för det feminina säte där vår inre kvinna vilar och kan resa sig och ta plats i hela vår kropp när allt stämmer.
Personligen märker jag att när jag har kontakt och är i balans med min kvinnlighet och jag vilar tryggt i mitt bäcken så är mina hälar bättre/bra, är jag inte det så kan det bli som ”elefanthud” på hälarna. De blir tjocka, hårda, fulla med små och stora sprickor och känns stumma, det är som jag ”låser” världen ute.
Det jag gör och fått lära för att mjuka upp och minska sprickor är :
– Fila hälar/fötter när de är torra med en torr fil, ta inte för mycket utan hellre oftare och mindre för att inte stimulera huden att bygga på med ännu fler skyddande hudceller.
Med andra ord; fila inte när du suttit i fotbad eller på blöta mjuka fötter.
– Fukta upp den torra huden med en hydrolat, gärna Geranium/Tea tree/Lagerblad innan jag smörjer mig med någon salva eller olja.
– Har jag självsprickor som gör väldigt ont så kan jag droppa eterisk olja av Tea tree/Geranium på ett plåster och sätta över självsprickan, tar bort smärta och drar ihop sprickan.
– Jag varvar Ricinolja, Olivsmör och SOS-salva på mina hälar, tar det som finns tillgängligt helt enkelt. I Ricinoljan kan jag droppa i eterisk olja av Tea tree/Geranium/Lavendel, SOS-blandningen, som verkligen hjälper och läker sprickor.
– Jag försöker sitta i fotbad så ofta jag kan med Moroccan Black Soap i vattnet och sedan skrubbar jag hälar och fötter med en Sisalvante och efter det smörjer jag in mig med Ricinolja, Olivsmör eller SOS-salva.

Jag har i ett Instagram/Facebookinlägg berättat lite om vad jag gör vid nagelsvamp, tänker att jag lägger in den informationen här också:
– Jag har under många år gått i boots med stålhätta, haft hästar som trampat på tårna, skadat dem på olika sätt så till slut så utvecklades ”hål” i stotånaglarna som sedan fick svamp i sig. Har provat mycket och fått varierat resultat.
I viss zonterapi representerar stortårna huvudet, hjärnan, vår kunskap, våra tankar, vår yttersta förgrening av nervsystemen. Så har jag mycket tankar, snurrar det i huvudet, tankar som inte gynnar mig utan stressar, förvirrar och gör mig överväldigad så kan det synas eller kännas i och på stortån och då även nageln. Det stämmer precis på mig och den period då svampen kom och började bo under varje stortånagel.

Jag och mina barnbarn, Wilma och Molly, kokade SOS-salva för några helger sedan och en burk var väldigt kletig efter att Wilma skulle kolla hur lång tid det tog för den att stelna.
Den åkte in i badrummet tänkt för mina hälar men fick även arbetas in på mina stortår.
Resultatet efter drygt två veckor var jättebra! ;)) Helt klart en förbättring och så här gjorde jag:
– Jag klipper ner naglarna så långt jag kan utan att skada något.
– Filar ner nagel på själva nageln men även vid nagelkanten utan att den blir för tunn.
– Petar rent under naglarna och runt nagelbanden.
– Trycker ner SOS-salva under nageln, på nageln och runt nageln.
– Jag filar, klipper och petar inte varje dag utan när det behövs typ kanske 2 ggr/vecka.
Ofta sprayar jag med Geraniumhydrolat innan salvan trycks/arbetas in.

Recept på SOS-salva:


40 ml Olivolja
10 gr Bivax
5 droppar av vardera eterisk olja Geranium, Tea tree och Lavendel
Smält olja och bivax i ett vattenbad tills all bivax är smält, häll i eterisk olja, häll upp på burk, sätt på lock och låt stå tills den stelnat.

Självklart passar SOS-salvan till många andra saker, jag använder den till allt möjligt och både på människor och djur.

Jag älskar fötter, mina egna också men ”glömmer/orkar inte” ofta bort dem för något annat absolut onödigt som inte ger mig mjuka, sköna och levande fötter.
Jag tror mina fötter sörjer över att bli bortvalda, de tar mig ut på långa promenader varje dag, stoppas in i olika skor och strumpor, får alltid vara långt ifrån min uppmärksamhet, får sällan kärleksfulla ögon och händer på sig men ska ändå vara i ”tjänst” när jag ställer mig upp. När de får uppmärksamhet så är det ofta för att något problem, obehag eller smärta uppstått. Eftersom allt hänger ihop så vet jag att när jag behandlar mina fötter så kärleksfullt som möjligt så når jag hela min kropp, mitt psyke och andliga jag genom min beröring av mina fötter. En liten tår rullar ner på foten, jag vaknar ”i min fot” och vill ta hand om mina fötter som bär mig och ska vandra med mig genom livet.

Vandra skönt därute!

Lena

Dela detta!