Botanisk Hudvård
Author picture

Mannens & Kvinnans hud.

Hur och varför skiljer sig huden mellan män och kvinnor?

Kan män använda samma botaniska hudvård som kvinnor eller ska man tänka ”annorlunda”?

Följ med på en ”manlig botanisk hudvårdsvandring” för den unga pojken/tonåringen/ unga mannen/mannen

– Huden är en av kroppens största organ (fascian är det största), beklär hela kroppen och hudfunktionerna skiljer sig åt beroende på var på kroppen huden sitter OCH huden skiljer sig mellan män och kvinnor.
Mannens hud är inte uppbyggd och ”styrd” på samma sätt som kvinnors; så vilka skillnader är det och hur påverkar det hudvården hos respektive män och kvinnor. Här kommer jag skriva lite om ansiktets hud och skillnaderna mellan könen även om kroppens hud och dess uppbyggnad även där skiljer sig en del.


Några enkla generella skillnader på ansiktets hud är följande:
-Mäns hud: styrs av hormonet testosteron, har lägre pH-värde (är surare), mer oljig, tjockare och tätare behåring, fastare kollagenfibrer = åldras långsammare, binder fukt bättre, grövre hudstruktur som ger färre men djupare linjer.
-Kvinnors hud: styrs av hormonet östrogen, har högre pH-värde (mindre sur), lättare för att bli djup- till yttorr, finare behåring, kollagenfibrer som påverkas av hormoner och blir fortare ”åldrade”, binder fukt sämre, tunnare och mjukare hudstruktur som ger finare och fler linjer.

 

Rosmarin

Eftersom huden är olika hos män och kvinnor betyder det att hudvården skiljer sig och hur är det med hudproblemen?
Botanisk Hudvård.
Utifrån ett botaniskt och dermatologiskt perspektiv dvs. råvaror från växtriket och hudens behov hos män och kvinnor så skulle jag vilja påstå att det botaniska råvarorna ”ofamnar/förebygger/vårdar/reparerar” hud oavsett kön men att man kan vara lite extra lyhörd för hur mycket tid, erfarenhet, behov och effekt man har/vill ha av sin dagliga hudvård.
Hudproblem som ”drabbar” både män & kvinnor.
Idag ser man att just ”hudproblem” som eksem/dermatitis på kroppen finns oftare hos kvinnor, rosacea/rosacea acne – fler kvinnor har det men när män får rosacea så är den ”värre”, acne – i tonåren så får pojkar/unga män ofta en ”grövre” acne än flickor/unga kvinnor men acne har visat sig, idag, vara ett större problem hos flickor/unga kvinnor/kvinnor (troligen för att kvinnor söker hjälp/behandling), perioral dermatit finns nästan enbart hos kvinnor ofta pga överdriven produktanvändning, känslig/reaktiv hud ökar stadigt hos män, torr till mycket torr hud finns oftare hos kvinnor men det ökar hos män.

Vi fortsätter vår vandring inom kort!

Lena

Dela detta!