Uggla
Författarbild

DRÖMMAR OCH MEDITATION I FÖRSOMMARENS TID

Lykta i mörkret

Nu är tiden för tillväxt; sådden är avklarad, nu vi vill vattna, ta hand om och låta våra små frön gro och växa. Samma sak kan gälla vårt inre, vårt psyke, vår andlighet och vårt mentala jag – dags att använda kraften till att växa.
Det är en intensiv tid, många njuter av ljuset, värmen, lättheten och allt som bubblar och växer. Man vill vara ute, tillsammans, ta vara på ljusa kvällar och ”tanka” sol och värme. Många har längtat halvt ihjäl sig efter denna underbara spröda och livfulla försommartid.
Men,
alla mår inte bra av all försommaridyll, energi och aktivitet. Kan känna sig stressade och pressade av allt ljus, värmen, alla aktiviteter och förväntningar som kommer med dagarna i juni. Känner man sig mer eller mindre nedstämd, dyster och lite eller mycket sorgsen denna tid så kan det jag skriver om här kanske vara till hjälp för att få vara i det lite mörkare, svalare och långsammare salarna inom oss.

Oavsett om man njuter eller inte av denna gröna månad i Tvillingarnas tid så kan man använda kraften och energin som finns runtomkring (den behöver alltså inte finnas inne i dig och du behöver inte låtsas ”njuta” av den yttre energin heller), och rikta den inåt eller utåt och även framåt i tiden. Du kan använda drömmen eller meditationen för att rikta kraften i allt som besjälas av solen, växtenergin, klorofyllet och allt växande dit du behöver den eller vill att den ska arbeta som bäst just för dig. Oavsett hur du känner inför denna försommarkraft

Vi behöver inte ”höja energin” i denna tid, vi behöver bara fånga den och rikta den åt det håll vi bäst behöver fylla på, stärka, stödja och bygga upp oss själva. Använda oss av den för att ”lagra” för lite tyngre resor inåt, för att värma och belysa tider av mörker, tungsinthet och kyla.

MEDITATION OCH ETERISKA OLJOR
Själv håller jag på att skapa plats för dagliga meditationer, en på förmiddagen/lunch och en sent på kvällen. De är inte långa om inte tiden finns och ibland inte båda varje dag, jag sitter upp på dagen och ligger ner på kvällen.

Min andning och eteriska oljor är mina ”guider” just nu.
Jag gör en ”aromatuss” med de eteriska oljor jag vill meditera med. Jag väljer att ha samma oljor under en längre period av meditationsträning för att få hjälp av mina nervsystem att känna igen situationen och skapa lugn snabbare.
Andning
Börjar med att andas ut länge. Sedan med ”aromatussen” över näsan så- andas in / håll andan en liten stund / andas ut lite längre, upprepa och upprepa till du får ett naturligt flöde. Låt tussen vara med så mycket som möjligt och med detta sagt så ta inte för mycket eterisk olja på tussen.
Jag släpper alla tankar, om och om igen, ett ständigt arbete, en konstant nödvändig närvaro som krävs av för att kunna nå hela vägen in där tankar inte bor. Jag vill komma till ”ingenting”.
Min strävan kring att använda all ”omkringenergi” till att landa i en ”passiv” meditation är just att inte ”bli kidnappad” av junis lätthet och snabba kommunikation. Det är krävande att vara stilla, kroppsligt och mentalt passiv när allt virvlar av grönt runtomkring. Självklart tar jag del av allt underbart varje dag, speciellt växtligheten men även av ystra barn, glada vuxna, allt som föds i naturen MEN jag blir inte ”bergtagen” av det, jag låter det fylla mig för att kunna skapa inre rum av grön energi som jag sedan kan rikta inåt för att senare kunna beklä de mörka månaderna och tiderna med liv och klorofyll.

färgat glas

DRÖMMEN OCH ETERISKA OLJOR
Jag doftar även på de eteriska oljorna innan jag går och lägger mig, har även med dem på min sista kvällspromenad med hundarna runt nio/tiotiden på kvällen. Jag kan spraya mig med ett ”drömspray” innan jag går ut eller så har jag en ”aromatuss” i fickan. Så fint och härligt att gå en kvällspromenad för att bjuda in sömnen, natten, drömmen och vilan. Vi har en helt annan promenadenergi jag och mina hundar när vi går ut på kvällen, den är lite långsammare, mer i vila och stillhet. Kan man inte ta en fysisk promenad så kan du ta en ”inre promenad” med de eteriska oljorna för att sedan ta med dem till sängen och låta dem promenera dig rakt in i drömmen.

Ickefysisk kvällspromenad.
Gör en ”aromatuss” med de eteriska oljor du vill promenera med.
Andas ut djupt, stilla dig, andas in oljeblandningen, slut ögonen och föreställ dig en skymningspromenad i en miljö som du känner dig trygg och avslappnad i. Känn hur du sakta promenerar och bjuder in natten och sömnen, låt omgivningen och dina fotsteg hjälpa dig att släppa dagen. Dofta regelbundet på ”Aromatussen” och promenera en liten stund tills du känner att kroppen är avslappnad och nöjd. Kom mjukt tillbaka, gör iordning dig för natten och ta med tussen eller gör en annan ”drömblandning” till nattens drömmar.

Dröm med eteriska oljor.
Blanda ihop de eteriska oljor du vill ha till drömnatten. Ta en eller flera droppar av blandningen till natten, man kan ta några droppar i ett doftsalt eller 1-2 droppar på en tuss som man stoppar i örngottet till drömarbetet. Se till att oljorna inte kommer i direkt kontakt med huden.            Lägg dig, försök slappna av, blunda, andas lugnt och känn hur dagen försvinner och natten bjuds in. Be om att få komma ihåg din dröm så klart och tydligt som möjligt. Be om beskydd och att få drömma omgiven av kärlek och det allra bästa för dig.

sovrum

Eteriska oljor som jag använder vid mina meditationer och mitt drömarbete nu/i 3 månader:
Muskatell salvia
En ”drömsk” olja som tar dig inåt i ett avslappnat tillstånd. Tar snabbt bort stress, påverkan och intryck utifrån vilket är bra när man ska gå inåt. Öppnar vägen till det okända, ovanliga, intuitiva och dolda delarna av vårt inre.
Myrra eller Opopanax
Tar dig till förmödrars salar och domäner. Vandrar djupt in i meditationen och drömmen, långsamt och säkert öppnar hon dörrar av kunskap om ditt inre. Låter dig vara kvar så ditt minne kan lagra upplevelsen eller budskapet även om du ”glömmer bort” och inte minns.
Lavendel
Mjukt håller hon dig handen, leder dig inåt utan stress, finns där vid rädsla, oro, frustration, rastlöshet och svårigheter att koncentrera sig. Lugnar, svalkar och tröstar; du gör så gott du kan, ett litet steg till, det är inte farligt, ha inte för bråttom, vill inte för mycket uppe i huvudet. Vi går tillsammans.
Kamomill marockan
Den söta, fruktiga och varma doften av denna kamomill är som att meditera/drömma in oss i vårt innersta omslutna av en blommande mjuk äng. Doften ger oss en inre glädje i att vi gör detta värdefulla arbete, att vi kan känna ”sötma” även när vi möter på motstånd och irritation/frustration.
Mejram
Drömmen och meditationens olja, hjälper oss att få kontakt med våra läkta förmödrar och förfäder, ger skydd vid inre arbete och resor. Den stora sömnen olja, sömnen som är vägen till drömmen som är vägen till vårt psyke, ande och själ.

Man kan ta 1 eterisk olja eller blanda upp till 3-4 olika eteriska oljor i sin meditations- eller drömblandning. Håll dig till blandningen i cirka 3 månader för att få en lite längre relation med oljorna och ditt inre arbete.
Blanda lika mycket av varje i en liten flaska med dropper eller pipett, skriv upp vad du tar och hur mycket av varje.

Under ”Botaniska Produktpaket” så hittar du alla oljorna i ett fint paketerbjudande.

Vandra lugnt och vackert in i din meditation eller dröm. Skriv gärna ner dina inre upplevelser och drömmar, rita eller måla om du tycker om det . Skriv alltid datum på det du skriver eller ritar/målar, det kan vara väldigt givande och spännande att efter tid följa i text och målning vad som händer.

Varm hälsning

Lena

Dela detta!