Lagerblad
Författarbild

Den söta gröna vägen.

Den söta gröna vägen.

Delar, eller nästan allt, i denna text är taget ur mina undervisningskompendium i Ekologisk Hudvårdsterapi. Jag/vi håller på att jobba fram en grundkurs på distans i Ekologisk Hudvårdsterapi, upplagd ungefär som vår grundkurs i ”Holistisk Aromaterapi”.  Jag tycker att den här texten täcker mycket av vad som händer med allt vi släpper ifrån i vårt vardagliga liv.

Ekologi
Ekologi är en vetenskap om alla levande varelser och organismer och hur deras livsmiljö och betingelser påverkar varandra i stora och små kretslopp. Människan ingår i dessa små och stora kretslopp. Människan ensam är idag planeten jordens farligaste ”rovdjur” med en påverkan på alla ekosystem som aldrig varit större i världshistorien. Vårt ”moderna” samhälle kräver enorma resurser av alla ekosystem, själva planeten kommer troligen inte att påverkas av vår livsstil men alla ekossystem, alla våra riken, inklusive människoriket är redan starkt påverkat.
Ekologi är alltså inte ett varumärke, organisation, märkning eller liknande utan enbart sambandet mellan jordens olika ekosystem och riken – djurriket, växtriket, mineralriket, människoriket, luften, vattnet, jorden och bergen.

Ekosystem
Ett ekosystem är ett avgränsat område i naturen som vi valt att betrakta som ett system, det vill säga en helhet, för att lättare kunna studera det. Ett ekosystem kan vara stort eller litet beroende på vad man väljer att studera, till exempel ekosystemet i havet eller i en liten damm. Ekosystemet är en del av alla sfärer eftersom luft, vatten, mat och jord = liv.

Det du ger ut får du tillbaka.
Allt vi människor gör mot jordens luft, vatten, växter, djur, jordar, berg och sediment kommer tillbaks till vår egen luft, vårt eget vatten, fett, vävnader, hud och skelett. Människan och planetens olika funktioner, uppbyggnad och biologiska likheter ligger väldigt nära varandra. Så måste det nog vara eftersom vi lever på denna planet. Människan är rent evolutionärt det sista utvecklade släktet på jorden, växter och djur har funnits oändligt mycket längre här än vi.

Så vad har detta med mig att göra?
Om vi nu på allvar tar till oss att alla ekosystem påverkas av olika ämnen som dras till olika zoner dvs. luften – allt luftburet till atmosfären, vattnet – allt vattenlösligt till hydrosfären, alla växter/djur/människor allt som lagras i fett och vävnader, jordens fasta hölje – allt som lagras i jord, lera, sediment i litosfären så blir jag väldigt betänksam…… alltså alla zoner finns samtidigt, på en och samma gång, parallellt och blir på så sätt utsatta samtidigt, hela tiden, 24/7, vecka ut och vecka in, år ut och år in.

En liten vardaglig ”saga”:
Jag går upp på morgonen, sätter på mitt tevatten med kranvatten fullt av ämnen från reningsverk som inte kan få bort allt som löser sig i vatten, jag lägger min lilla hopklistrade tepåse med syntetisk smak i det varma vattnet går in i duschen tvättar håret med ett något petrokemiskt/syntetiskt, tar balsam full av petroleumfetter och syntetisk doft, låter balsamet sitta i håret/hårbotten medans jag tvättar mig med löddrande flytande duschtvål av obskyr karaktär, men den doftar gott. Torkar mig med handdukar som tvättats med doftande tvättmedel och sköljmedel, smörjer mig med en bodylotion baserad på petroleum, konserveringsämnen och syntetisk doft, rullar lite väldoftande aluminium och petroleumbaserad deo, borstar tänder med en tensidrik och sls fullproppad tandkräm, sprayar på lite NI parfym med syntetisk doft, konserveringsmedel och i värsta fall tungmetaller, kladdar lite petroleum stylingprodukter i håret, går ut i köket och tar mig en macka med transfett, socker, konserveringsmedel och andra tillsatser, toppar med en infärgad, nitratstinn skinkbit och kraftigt besprutad paprika. Sminkar mig med smink som är uppbyggd på petroleum, silikoner, konserveringsmedel, bulkmedel, irritationsframkallande utfyllnadspigment och syntetisk doft. Klär på mig mina ”plastkläder”, tar en extra dusch parfym och går till jobbet. En helt vanlig morgon, hos en helt vanlig vänlig kvinna, i ett vanligt hem, i en helt modern och upplyst värld.

Synergieffekten.
Vi kan konstatera att det pågår mycket samtidigt i, på och runt människan, djuren, växtriket, luften, vattnet, jorden ja allt. Många ämnen florerar runt omkring oss samtidigt hela tiden. Detta kallas inom många discipliner för – Synergieffekten. Innebörden i detta ord synergi eller synergism är att ett visst ämne förstärks genom samverkan av en eller flera andra ämnen. Inom botaniken, aromaterapin och ört-medicinen så använder man sig av detta för att förstärka, bredda och fördjupa den terapeutiska effekten på ett positivt och kärleksfullt sätt. Om vi däremot tar olika kemikalier, bekämpningsmedel, petroleum, färgämnen med mer så är det inte en lika trevlig synerigeffekt och samverkan mellan olika ämnen. När synergieffekten kommer till miljö- och hälsostörande ämnen så är de inte heller så lätta att bevisa, belägga eller påvisa. ”Försumbara mängder” blir inte så oansenliga när de blandar sig med alla andra ämnen i en kemisk cocktail.

Att vandra den söta gröna vägen.
Med stolthet och mycket kärlek så ser jag det som min uppgift  att dela min kunskap och erfarenhet om hur man mjukt och lugnt tar ett steg i taget mot en grön hudvård. Jag/vi finns här för alla som vill vandra med oss, lära mer om den botaniska världen och livsstilen. Vi försöker dela med oss på alla möjliga sätt och hoppas att du vill vandra med oss.

Kram och vandra i skönhet min kära.
Lena

 

Dela detta!