Hur tar jag hand om min hud i solen?
Först tar man hänsyn till vilken typ av hud och pigment man har. Hur huden brukar/har svarat på sol innan under åren. Därefter så väljer man om man aktivt ska ”sola” eller om man vill vara aktiv ute i solen, vilken tid på dagen man vill/ska vara ute och väljer skydd utifrån det. Det är, enligt mig, viktigt att man känner sin huds behov av skydd, en solskada kan visa sig ganska direkt efter solning i form av rodnad, hetta, svullnad och torrhet i huden. Då har man fått en inflammation/skada i huden som lägger sig efter tid men blir huden ofta ”bränd” så kan hudförändringar visa sig längre fram i livet genom att huden utvecklar över- och underpigmentering, ytliga mindre till större blodkärl, ökad linjering och även cellförändring om det vill sig illa.
Därför är det viktigt att inte sola så huden blir röd och bränd, undvika att ”sola” mitt på dagen, ha kläder för maximalt skydd och välja solskyddsprodukter som man provar att de passar huden och tillfället.
Eftersom jag själv använder växtoljor och växtsmör som skydd och vård i sol så vet jag att det är väldigt viktigt att man förstår att man behöver applicera/stryka på dessa botaniska råvaror regelbundet under dagen i solen för att upprätthålla skyddet/vården.
Vidare så ”solar” jag inte mellan 11-14, kan vara ute på typ promenad och är då skyddad av kläder, keps och insmord på den hud som är i solen.
Kan man förebygga solskador genom att behandla huden på något särskilt sätt?
Invärtes
Enligt min erfarenhet så har det visat sig att om man tar;
1 krm Pre- & Probiotika
1 tsk MSM (organiskt svavel)
invärtes varje dag någon månad innan solsäsong och under hela säsongen så kan man bli mindre känslig för sol, undvika soleksem, bränna sig mindre och minska solskador längre fram i tiden.
Utvärtes
Smörj regelbundet/ofta med en växtolja/växtsmör/produkt som ger skydd och vård men inte irriterar och skadar huden i sig självt. Ett växtbaserat solskydd är ett så kallat fysiskt solskydd som behöver appliceras/strykas på regelbundet för att vara ”aktivt”. En del s.k. traditionella solskydd kan ge irritationer som klåda, utslag och soleksem eftersom de är s.k. ”kemikaliska” dvs de blir ”aktiva” inne i huden. Jag själv började ifrågasätta vanliga ”traditionella” solkrämer för väldigt många, över 30 , år sedan då jag fick massor med soleksem och klåda, slutade använda produkten och smorde in mig med olivolja och blev helt bra. Idag använder jag en blandning av några olika växtoljor och smör;
Till kroppen:
Hallonfrö, Oliv, Sesam, Argan, Meadowfoam, Camellia, Kokos är några bra oljor som man kan blanda i en ”sololja”
Till ansiktet:
Alla de oljor som jag använder till kroppen samt
Olivsmör, Avokadosmör, Bacurismör, Ucuubasmör, Sheasmör och Tucuma ger bra skydd och vård i sol och i dem kan man blanda lite mineralpigment för att få ett högre SPF.
Hur du förbereder huden för solens strålar på bästa sätt.
Utvärtes så gör du en Black Soap skrubb med Sisalvante och avslutar skrubben med Kesevante på helt ren hud utan produkter: Denna ritual tar bort döda hudceller, ökar cirkulationen, gör huden mjuk och len samt gör att växtoljor och smör kommer lättare in i huden och gör sitt jobb bättre.
Invärtes så fortsätter man med det jag tidigare rekommenderat. Man kan vara extra uppmärksam på olika mediciner och hormonpreparat om det har en bieffekt av att skapa känslighet på huden i solen, det brukar stå som en biverkning.
Hur du tar hand om huden efter solning.
När man har kommit in från solen så ska man låta huden vara i en halvtimme till timme för att huden/kroppen ska kunna ta hand om ”solens energi” och omförhandla dem i huden till bl.a. d-vitamin. Det gäller även om man har varit ute i solen och blivit ”svettig” – låt huden vara, den återvinner mineraler ur svetten, tar hand om solens energi och balanserar vårar hormoner en stund efter att man varit i solen.
Stryk gärna på en lättare växtolja innan dusch för att motverka uttorkning och för att ge huden ett extra ”hudlager” som skydd mot tvålprodukter.
Efter dusch så kan man smörja in sig med en skön växtolja som lätt går in t.ex. Riskli/Argan/Aprikoskärn.
Man kan även göra en ”fuktspray” i en 100 ml glasflaska med spraypump; fyll med 2/3 hydrolat, 1/3 växtolja och totalt 15 droppar eterisk olja, skaka och spraya på huden för att få fukt, lite fett och lugnande effekt av de eteriska oljorna.
Bra hydrolater till fuktspray: Lavendel/Rockrose/Frankincense/Helichrysum
Bra växtoljor till fuktspray; Riskli/Aprikoskärn/Camellia/Argan/Gurka/Grön kaffe
Bra eteriska oljor till fuktspray; Lavendel/Frankincense/Amyris/Cederträ atlas/Patchouli
Någon droppe pepparmint kan vara fin att ha i, den svalkar varm hud.
Sola och vandra lugnt min kära!
Lena Losciale