Rosmarin
Författarbild

Huden – vår fysiska aura.

har vår fysiska hud en större betydelse för vårt inre, vårt psykiska och andliga välmående än vad vi tror/förstår?

Huden är ett stort organsystem med många funktioner; den ska verka som ett yttre skydd mot kyla, vind, sol, vatten, stötar och slag. Den ska svettas för att kyla ner kroppen, den ska tillverka fett som skydd mot kyla, torka och vatten, den ska kommunicera med den yttre världen så vi kan anpassa vår kroppsställning mot tryck, stötar och slag. Huden minns, kommer ihåg och samarbetar med vårt minne om den har blivit utsatt för något som den inte mår bra av och vill undvika. Huden är en magiskt stor värld uppbyggd i olika lager som var och en för sig har en specifik arbetsuppgift men som samtidigt ska samarbeta med alla hudens lager och resten av kroppen. Huden kommunicerar med alla organ och organsystem, den kommunicerar med miljön utanför och känner av luftfuktighet, värme, kyla, torr luft för att kunna anpassa sin fukt och fett för bästa skydd. Huden sover aldrig men lugnar och återhämtar sig under natten då livet i och utanför huden oftast blir mer stilla. Huden är väldigt personlig och hör verkligen till den människa den omsluter och är både ett fysiskt men även psykiskt, andligt uttryck för den människa som bor i denna hud. Så om huden då speglar alla människans delar i det inre och det yttre så kan man undra vem som bor i huden och vad som påverkar detta ”väsen” i huden. Är det mitt mentala jag som bor där, är det mitt fysiska jag som bor där, är det mitt andliga jag som bor där?  Blir detta ”väsen” påverkat av hur jag tar hand om min hud?  Vad jag lägger/smörjer/tvättar/vårdar/peelar/skrubbar med och med vilka ögon och känslor jag betraktar min hud med?

Kan jag påverka, fördjupa och medvetandegöra mitt inre, min kontakt med mig själv, mitt psyke och självet genom huden? 

finns det en fysisk aura i huden?

Betrakta huden som ett enda stort flöde av händelser, cellfördelningar, lymfcirkulation, vatten som rinner, långa kollagentrådar som förbinder alla hudens skikt och lager med varandra och resten av kroppen. Fantisera att allt, precis allt i vår kropp hänger ihop, inget är separerat, tomt eller ”utanför” något annat. Detta eviga flöde  i kroppen av olika vätskor, utsöndringar och information samarbetar eller påverkas av  det vi tvättar, smörjer, stryker, skrubbar  samt är sammanbundet med dina känslor, tankar, grubblerier, stress, glädje, förhoppningar och allt vad livet är och att det sker just genom huden. För mig är det alldeles självklart att det ”väsen” som bor i min hud är en klok, mycket klok del av mig, en ren energi som försöker kommunicera med hela mig – mina tankar, känslor, mentala hyss, min själ, mina förväntningar, alla skeenden i mitt liv och att denna energi ”aura” behöver tas om hand så det kan flöda friskt och helt. Om huden är vår första fysiska aura och den inte är omhändertagen, betraktad, berörd, vårdad på bästa sätt vad händer då med min yttre aura? Ja vad händer med hela mig, min inre hälsa, min balans och förmåga till återhämtning, självläkning, förnyelse och livenergi? Så spännande detta, att fundera på vad min hud egentligen är, hur stor påverkan den kan ha på så många olika skikt och energier i mig och utanför mig. Kan det vara så att om hudens ”aura” är stängd, utan flöde och livsenergi så hämmas min yttre aura och framförallt min kontakt och sinnesupplevelse av livet och alla energier utanför min hud.

Kan jag öppna upp min fysiska aura, med vad och hur gör man? 

Vi vilar i dessa tankar och funderingar ett tag så tar vi ett steg till lite senare och landar i hur vi kan öppna flödet i vår hud.


Vandra vackert därute!

Lena Losciale

Dela detta!