Citroner
Författarbild

Citron, Timjan och Aleppotvål.

I tider då virus och bakterier har florerat i och runt familjen har jag alltid använt mig av eteriska oljor och hydrolater till och i städning, luftspray, handgelé, flytande tvål med mycket mer.

Självklart har det inte hindrat att vi har blivit sjuka men många gånger har vi inte blivit det och när vi blivit det så har det inte pågått så länge.

Jag vill starkt understryka att detta INTE är lösningen på det som händer nu över hela världen. Det jag vill förmedla är att trots brist på handsprit, desinfektionsmedel och mycket annat så finns det vissa eteriska oljor som anses ha bra egenskaper till att förebygga och i viss mån motverka bakterie- och virusangrepp. Citron, Timjan, Oregano, Spiklavendel är några trotjänare som hjälpt mig och familjen under åren.

Jag tänkte dela med mig vad jag väljer, hur jag gör och vad man ska tänka lite extra på .

Luftspray.

Hydrolater – Eucalyptus, Lagerblad, Tea tree, Citron

Eteriska oljor – Citron/Lemon, Timjan/Thyme, Oregano, Tall/Pine, Eucalyptus globulus, Salvia/Sage, Rosmarin, Tea tree, Niaouli, Gran/Spruce, Spiklavendel/Spike Lavender, Cederträ atlas/Cedarwood atlas, Myrten/Myrtle

Välj 4-6 olika eteriska oljor från gruppen och ta cirka 10 droppar av varje och blanda i en 100 ml flaska med hydrolat. 

Skaka och spraya runt dig, inte på dig, med blandningen så ofta du vill och kan. Vissa av oljorna är hudirritanta och skall inte beröra huden. Kläder, sjalar, vantar och dylikt tål oljorna även handtag och liknande.

 

Aromaskål inomhus.

Eteriska oljor – Citron/Lemon, Timjan, Oregano, Tall/Pine, Eucalyptus    globulus, Salvia/Sage, Rosmarin, Tea tree, Niaouli,    Gran/Spruce,   Spiklavendel/Spike Lavender, Cederträ    atlas/Cedarwood atlas 

Ta en värmetålig skål, häll i totalt 10 droppar av 3-5 olika eteriska oljor, häll på kokande vatten och låt skålen stå i rummet minst 30 minuter.

Vid mindre rum än 15-20 kvm ta mindre mängd eterisk olja. Upprepa 3-5 gånger per dag för att rena luften i rummet. Öppna fönstret då och då.

 

Handgelé.

Hydrolat – Eucalyptus, Lagerblad, Geranium, Tea tree

Eteriska oljor – Geranium, Spiklavendel/Spike Lavender, Lagerblad/   Laurel leaf, Salvia/Sage, Niaouli, Rosmarin/Rosemary, Tea tree, Cederträ atlas/Cedarwood atlas.

Xantangum – granulat från majsstärkelse som löser sig i kall vätska och bildar ett gelé.

Jag häller upp en flaska hydrolat, 100 ml, i en skål och ”pudrar” över cirka 2-4 ml Xantangum och vispar ihop till ett löst gelé.

Droppa i totalt 30 droppar av 3-5 olika eteriska oljor, vispa ihop och häll upp på en lämplig flaska. Jag använder denna gelé när jag inte kan tvätta mina händer. Du kan göra gelét fastare eller lösare med mer Xantangum respektive hydrolat. Du behöver inte värma upp vätskan.

 

Städning.

Såpa – ta den såpa du gillar.

Eteriska oljor – Citron/Lemon, Timjan/Thyme, Oregano, Tall/Pine, Eucalyptus globulus, Salvia/Sage, Rosmarin, Tea tree, Niaouli, Gran/Spruce, Spiklavendel/Spike Lavender, Cederträ atlas/Cedarwood atlas, Pepparmint, Myrten, 

Ta lite såpa och blanda i 10-20 droppar, rör om och blanda ut i varmt vatten. Städa alla ytor, använd diskhandskar för att inte irritera huden. Både såpa och eteriska oljor kan vara hudirritanta vid regelbunden användning. Du kan göra ett ”såpspray” med lite vatten, såpa och eteriska oljor som du använder när du städar ofta tex. badrum osv.

 

Flytande Aleppotvål.

Tvål – Aleppo olivtvål

Vatten/Hydrolat – Eucalyptus globulus, Lagerblad, Geranium, Tea tree

Eteriska oljor – Geranium, Spiklavendel/Spike Lavender, Lagerblad/   Laurel leaf, Salvia/Sage, Niaouli, Rosmarin/Rosemary, Tea tree, Cederträ atlas/Cedarwood atlas.

Riv cirka 1/2 dl Aleppotvål på den fina sidan av rivjärnet, vispa försiktigt ihop med 2 dl ljummet vatten eller hydrolat. Låt stå ett tag, det kommer vara ”tvålflingor” kvar i blandningen men det gör inget. Konsistensen ska vara ganska lös, provtvätta och kolla av.

Blanda i 3-5 olika eteriska oljor med upp till 20-30 droppar, häll upp på lämplig flaska.

 

Stärka, stödja och bygga upp andningsapparaten.

Eteriska oljor – Tall/Pine, Ravensara, Myrten/Myrtle, Gran/Spruce,     Eucalyptus radiata, Spiklavendel/Spike Lavender.

Honung            – Ta en god honung! :))

Ta 2 dl / 200 ml Honung. Rör i total 40 droppar av 3-5 eteriska oljor.

Ta en tesked, 5 ml, 2-3 gånger per dag under några veckor. Ta honungen direkt i munnen och svälj, ingen uppvärmning i nåt te eller liknande. En burk honung på 2 dl bör räcka cirka 15 dagar ungefär.

Gå in på vår hemsida på eteriska oljor och kolla av då och då. Jag lägger regelbundet ut nya texter om de olika oljorna och deras funktion. Självklart hojtar jag till på Instagram och Facebook när det kommer nya texter.

Vi syns därute en dag, tro mig!  ;))

Lena

Dela detta!