Lavendelfält
Author picture

ETERISKA OLJOR & BOTANISK AROMAPEDAGOG

Botanisk Aromapedagog vad betyder och är det?

TERAPEUTEN, Efter många år med undervisning till Dipl. Aromaterapeut parallellt med min egen vandring i den terapeutiska världen så kände jag att just ordet och att vara ”terapeut” blev för trångt. Terapi betyder hela/läka/behandla det tas ofta för givet att det är terapeuten som skall utföra detta läkande genom sin profession. Jag tycket inte det ledde nånvart vare sig i fysiologiska behandlingar eller psykologiska/själsliga arbeten. Det tog liksom slut när klienten klev ur rummet eftersom många nog upplever att det är i det terapeutiska rummet helandet finns. Jag själv har många terapeutiska utbildningar men ser mig mer som en som går bredvid och ger redskap/kunskap/teorier/praktik/manuell kunskap till klienten för att denne skall kunna utföra ett helande/läkande/behandlandade av sig själv själv. Att bli sin egen healer helt enkelt. Så började mina funderingar för många år sen, att ”avskaffa” terapeuten och bjuda in pedagogen.

PEDAGOGEN. Pedagogen ser jag som en kunnig, inkännande och lyhörd människa med både teoretiska och praktiska kunskaper om det den lär ut. Pedagogen lär ut genom olika metoder och instruktioner så att klienten kan utföra och genomföra sitt helande enkelt och tryggt i sitt liv, sin vardag, i sitt hem. Att pedagogen inspirerar och visar att sann inre healing ligger som en liten juvel i klientens egna liv. Inte i ett behandlingsrum/terapeutisk session/gruppsession/kurs, av olika slag och i olika genre, där får man redskapen, kunskapen, inspirationen och motivationen till att införliva det hela i sitt eget liv.

BOTANISK AROMAPEDAGOG är just detta. Att få lära sig om de eteriska oljorna som botaniska grupper, som enskilda oljor, deras dofter och personliga uttryck. Att får lära sig hur vi kan väva ihop våra liv med dessa doftande små växthealers både teoretiskt men även praktisk. Att lära sig hur man tänker som pedagog där vi  lär människan olika vägar att hitta till sitt eget välmående och att vi inte tar på oss ett terapeutiskt ansvar. En pedagog lär sig hur man använder eteriska oljor praktiskt genom olika blandningar, metoder och tekniker i säkra dosering och alltid med klienten/människan i centrum. Vi lär oss skillnaden mellan mentala, psykologiska, andliga, själsliga och rent kroppsliga metoder och tekniker för att möta varje del på ett bra, tryggt och enkelt sätt. Vi lär oss helt enkelt att leva med eteriska oljor, lära känna dem för deras egen skull och bli medvetna om hur oljorna påverkar mitt eget liv först för att sedan få lära oss hur man enkelt kan lära ut om oljornas kraft och helande till andra.

Jag centrerar och fokuserar på att pedagogen skall förstå och kunna koppla ihop de eteriska oljorna och människans olika behov på ett avskalat och pedagogiskt sätt. Jag skalar hellre av än gör saker otroligt komplicerade, naturen och oljorna är otroligt okomplicerade och vill vårt bästa och för mig är det viktigaste i just denna kurs/utbildning att pedagogen först arbetar och börjar sin helandeprocess, som aldrig tar slut ;), för att sedan tryggt kunna förmedla sin pedagogik till andra.

Vandra i skönhet mina kära!

Lena

Dela detta!