Eucalyptus
Author picture

Eucalyptus globulus

Syresättaren

Eucalyptus globulus är den klassiska eucalyptusen som vi känner igen i halstabletter och förkylningsprodukter. Själva släktet Eucalyptus har dock många fler arter som finns och används inom aromaterapin men den här är den starkaste och mest potenta av dem alla. Man ska inte överdosera, inte någon annan olja heller, utan hellre hålla sig till låg dos, 1 droppe per gång,  men upprepa inhalation eller insmörjning oftare. Den har sin givna plats i ett Aroma apotek just för sina effektfulla egenskaper vid virus, förkylningar och feber.

Doft

Har en stark menthol- och kamferdoft. Rund, djup och med slingor av grön bark och gröna träd. Doften kan kännas lite unken precis när man öppnar en ny flaska men efter ett tag så utvecklas doften när den fått lite kontakt med syre. Frisk, stark och hög doftenergi som håller sig kvar en bra stund i rum och kropp. 

Själsligt / Andligt

Doften tvättar rent i rum där gräl, elakheter och gnäll sitter i väggarna. Behöver du en transformation i ett beteende som inte tjänar dig så är oljan perfekt. Trillar du ofta ner i gnäll, tjat, trötthet och energiläckage i samma situationer gång på gång så är det här oljan för dig. Spraya i rum efter konflikter där respekt saknats. Eucalyptus lyfter upp energin, renar den och öppnar upp för att vi kan tycka olika, känna olika, vara olika men ändå lyssna på varandra och hedra våra olikheter.

För extra rening av rum så kan du lägga till Enbär/Juniperberry, Cypress och / eller Salvia i ett doftspray.

Mentalt 

När du behöver koncentrera dig, komma ihåg det du lärt dig och vara fokuserad så hjälper Eucalyptus dig. Att dofta på en servett eller ha en aromalampa/spridare när du läser, pluggar, lyssnar eller liknande och ska lära dig något nytt ökar möjligheten till att lära in nytt och komma ihåg det.

En klassisk ”pluggblandning” är Eucalyptus globulus, Petitgrain och Citron/Lemon. Jag har använt mig av den själv plus tipsat många om den. Du använder bara blandingen när du pluggar/lär in och när du ska komma ihåg som vid ett prov, test eller liknande men även när du behöver fräscha upp gamla kunskaper. Det bästa är att vika doften för denna specifika uppgift tills kunskapen sitter. 

Fysiskt

Doften av oljan är en riktig syresättare. Den ökar upptagningsförmågan av syre och hjälper effektivt till med att driva ut koldioxid via utandetaget. Den syresättande effekten gör att hemoglobinet i blodet bättre för ut syre till kroppens alla celler och delar. Denna effekt kallas för prestationshöjande och har använts när man behöver syresätta sig effektivare. Australiens urinnevånare har vetat detta sedan länge, deras 65 000 års vandring på den kontinenten har givit dem djup kontakt med läkeörter och träd. De har tuggat bladen, kokat te på dem, krossat dem och gjort omslag med mycket mer. Eucalyptus sägs sänka feber, verka mot virus, dämpa smärta i stela leder och muskler, vara cirkulationsökande i muskler, vara slemlösande och hostdämp-ande vid förkylning plus minska sötsug. För astmatiker så kan oljan vara lite för kraftfull, håll väldigt låg dos eller ta Eucalyptus radiata eller Ravensara istället.

Huden

En härlig olja att blanda i en växtolja och ha som duscholja, doften när eucalyptus frigör sig i en varm dusch är helt underbar. Jag brukar blanda i den till muskeloljor för att förebygga och även behandla muskelvärk, träningsverk, försurning efter mjölksyra och stelhet.

Droppa någon droppe i rengöringsoljan eller den vårdande oljan till hud som lätt blir finnig, får pormaskar eller har acne. Eftersom den är syrsättande så passar den även till trött och åldrad hud som behöver lite syre och energi.

Blandningar

Innan & efter träning. Eucalyptus globulus, Ingefära, Enbär & Mejram. 

Duscholja. Eucalyptus globulus, Lavandin & Geranium.

Förkylningsblandning. Eucalyptus globulus, Tall, Gran & Pepparmint.

Till 100 ml växtolja tar du totalt 20-25 droppar eterisk olja.

Till en servett som du kan dofta på tar du en droppe per gång cirka 5-6 gånger under en dag.

Till ånginhalation vid förkylning tar du max 2 droppar per inhalation.


Vi syns därute i den doftande etern!

Lena

Dela detta!