parfym
Författarbild

Aroma Parfym – doft med själ.

En eterisk olja är som ett långt radband av olika doftfragment i sig själv. Om vi doftar på Lavendel, Lavendel bulgar, Spiklavendel, Lavandin vilka är hyfsat nära släkt så kommer vi uppleva en gemensam doftkod men även tydliga doftnoter som särskiljer dem åt. Man känner att den klassiska lavendeldoften finns i alla men ändå inte. 

Ta Kamomill german, roman och maroccan, tre olika kamomiller, släkt javisst, men ändå  så olika även om man anar den gemensamma mjuka söta äppeldoften i dem alla tre. 

Vi vandrar vidare in i dofternas värld och doftar igenom Tall, Gran, Cypress, Enbär, Katrafay, Galbanum och Vetivert. Gröna, fruktiga doftnoter med klorofyll, djup skog, barr och kraftigt nyklippt gräs. Eteriska oljor som inte alltid är släkt men ändå får oss rakt ut i skog och mark genom doften. 

Att dofta på en eterisk olja och verkligen utforska, möta och ta emot den gör att man tränar sin näsa på att känna alla fraktioner i den enskilda oljan själv. Att en eterisk olja har topp, mellan och basnoter i sin egen doft trots att den kanske klassas som en toppnot så finns alla fraktioner där ändå. Doften ligger som ett outvecklat radband därinne i flaskan.

När jag skapar fram parfymer så utgår jag endast från doftsinnet, jag dansar, leker och följer de eteriska oljornas dofter och komponerar ihop dem i luften  först för att sedan fånga dem i en parfym, i ett doftbalsam, i en lättare ”Eu de cologne” . Dofter från eteriska oljor mognar, vecklar ut sig och blir mer och mer balanserade när de fått vila lite. 

Att skapa fram dofter och parfymer från eteriska oljor är ett hantverk, en konstart som man behöver träna på och det är en ljuvlig och inspirerande träning som doftar gott också.  Kom gärna och träna upp din doftnäsa hos mig 19-20 mars. Kursen ligger i webbshoppen under Botaniska Kurser. 

Vandra i skönhet alla vackra! 

Lena

 

Dela detta!