soap-bubble-338175_640
Författarbild

Dansen med Syret

Dansen med syret

Vår atmosfär omger vårt luftrum och innanför denna sfär så är inget nytt.

Allt syre som finns innanför vårt atmosfäriska hölje har dansat här alltsedan det höljet skapades. Utanför höljet är universums luft.

Syret transporteras snabb, fritt och flytande utan att ta hänsyn till gränser, länder eller kulturer. Allt som släpps ut i luften berör alla förr eller senare.

Ett utsläpp några mil eller många mil ifrån dig kan komma att lägga sig som ett lock över dig, släppa ner partiklar och orsaka kaos för att sedan glida vidare.

Vem ska ta ansvar? Kan man skapa gränser i ett luftrum för själva luften, syret?

Moder jords lungor är alla växter som finns på land och i haven. De producerar syre och tar emot koldioxid som de sedan förvandlar till syre.

Du pratar väl med dina växter, hugger inte ner träd för att få bättre utsikt och planterar växter, buskar och träd på varje ny liten jordplätt?

Om växterna inte var här skulle vi inte ha andetag. De är våra andetag nu och för evigt.

Ditt andetag in är samma luft som bronsålderns förmödrar och förfäder andades in och långt långt innan dess.

Bara så ni vet; När jag skriver FÖRMÖDRAR så får jag röd markering på det ordet. Med andra ord så är mitt ordbehandlingsprogram ytterst tveksam till att det ordet och alla tiders kvinnor någonsin existerat….?

Jag funderar om speglingen mellan vår hänsynslösa skövling av växter på landytan och obegränsade kontaminering av världens hav med alla dess växter ger människan mer och mer problem med andningsapparaten.

Blir våra lungor sjuka för att Moder jords lungor är sjuka, trötta och hårt ansatta?

Om så är fallet, vad gör vi. Vad kan vi göra i liten liten skala och kan den lilla människans handling bli global.

Ta allt som doftar i hemmen, bilen, arbetsplatsen, varuhus, butiker, frisörsalonger, skönhetssalonger, spa och liknande. Hur många av dessa dofter är ”äkta”, från växtriket eller av människan själv skapade typ svett och fjärtar?

Börjar vi skala av, ta bort och inte köpa produkter med helsyntetiska, halvsyntetiska och av petrokemiska ursprung tillverkade dofter så ska ni förstå vad jag menar.

Om du tar bort doften från deon, shampot, tvättmedlet, sköljmedlet, krämen, lotion, tvålen, doftbubblan i toa, doftapparaten i kontakten med mera så kommer du få en chock. Så mycket syntetisk doft i så många vardagsprodukter och det är inte många jag räknat upp här.

Vi använder oss idag av enorma mängder doftkomponenter som först rullar ut och runt i syret, sen binds de i vatten och på sikt så kommer de bioackumuleras i jord/lera.
Till vad nytta, skiten är ju helt syntetisk, svår att bryta ner både i syret, vattnet, jorden och i våra kroppar. Luktar illa gör den också.

Varje människa kan mogna, ta ansvar och göra bättre val. Du med.

Börja doftsätt din vardag med eteriska oljor. Luftburna, lättburna, helande, läkande och doftande oljor från växtriket.

Du kan droppa i shampo, balsam, tvättmedel, diskmedel, skursåpan och allt som hör hemmet till.

Du kan skapa personliga och väldoftande parfymer, oljor, ansiktsprodukter, kroppsprodukter och jag vet inte vad för helt ljuvligt doftande produkter.

Du kommer andas bättre, må bättre, lukta bättre.

Det lilla steget är stort. För dig, mig och alla. Det är så vi börjar, vi tar ett eget personligt steg, njuter av dofterna och sen vill vi aldrig sluta.

Nu börjar den riktiga dansen med syret.

Lena

Dela detta!