Äppelcidervinäger
Författarbild

Äppelcidervinäger, örter, kryddor & kanske lite bär.


En av de enklaste och vackraste metoderna att fånga vårens och sommarens och höstens doft, smak och känsla är att göra en ört- eller kryddvinäger. Dela gärna detta till så många du kan. Då kan alla få en chans till en njutbar vandring den gröna sköna vägen nu, hela sommaren och en bit in på hösten. Det mår vi alla bra av och det ger gröna ringar i skog och mark.

ÄPPELCIDERVINÄGER

Första steget är att införskaffa äppelcidervinäger med god smak, hög energi och bra kvalitet. Vi har den självklart på vår webbshop och den är, vill vi lova, en av de bästa. Vi har gjort ört- och kryddvinäger under så många år och provat det mesta och tycker att vinägern ska gifta sig i smak och energi med örterna och får då inte vara för sur. Det ska vara ren äppelcider-vinäger och inget annat.

Det finns många teorier och skrifter om vinägerns hälsoeffekter – att den reglerar blodsockret, kolesterolet, vikten, vätska i kroppen med mycket mer. Ofta rekommenderar man att ren vinäger intages varje dag för att få effekt. Vårt sätt främst är att använda vinägern mer kulinarisk och för ren njutning av smaker samt självklart för att vi tycker vi mår bra av den men då utspädd i en dressing, i vatten, marinad eller annat. En annan orsak till att vi gör, håll i er, närmre 40 vinägerburkar varje säsong är att vi älskar växter, botanik och att vara med den gröna sköna världen.

GLASBURKAR

Du behöver samla ihop lite glasburkar på cirka 2-5 dl i volym med bra täta lock som helst inte är helt i metall, de brukar rosta. Jag använder honungsburkar och dem har jag haft i flera år. Vinägern biter sig fast i locket med sin doft men förstör inte locket så därför passar de inte till något annat sen. De ska vara klara glasburkar så att du kan se växter och vinäger. Rena, torra och lagom stora ska de vara. Gör inte vinäger i enorma burkar om det hela skulle gå galet. Då är inte bara vinägern sur! :((

ÖRTER, KRYDDOR & LITE BÄR

När du väl fått ihop bra vinäger och glasburkar så är det dags att välja vad du ska stoppa i burken. Jag kommer ge några förslag på dels odlade kryddor men också vilda örter och lite bär som passar perfekt i vinägern. Du ska alltid börja med det enklaste och det du känner igen. Efterhand kan du gå ut på lämplig plats i naturen för att plocka lite vilda örter som inte har utsatts av avgaser, skräp, hund/människopiss, nedsmutsning osv. Det är också bra om du plockar vilda växter när de är torra, inte efter regn eller tidig morgon/kväll då de har dagg på sig. Plocka dem gärna i en korg eller papperspåse, inte i plast som gör att allt blir en enda gegga. Ibland måste du skaka av ”hyresgäster” eller bara låta växten hänga/ligga på ett torrt underlag ett litet tag så gästerna hinner iväg. Det som är så spännande med örter och kryddor är att de verkar släppa många av sina helande och läkande egenskaper i vinägern. Dels de eteriska oljorna som man känner direkt i en vinäger men även andar vattenlösliga ämnen som gifter sig med vinägern på ett sagolikt sätt. Jag har inte gjort något vetenskaplig studie självklart men känner och märker hur bra de är att dricka i vatten under vintern när virus och bakterier härjar omkring. Bär är enklare att ”skörda” för dem kan du plocka, köpa färska eller frysta och stoppa i vinäger direkt. Enkelt, supergott och du kan göra dem året runt! ;))

HUR MYCKET VÄXT & HUR MYCKET VINÄGER?

Jag brukar stoppa i ungefär, ingen vetenskaplig metod direkt, 2/3 lite löst packad växtmassa och hälla på vinäger så det täcker växtmassan.

Ofta flyter växterna upp men det brukar inte vara någon fara om du bara rör runt lite med en träpinne så att allt växtmaterial blir omslutet av vinägern.

Ta inte för mycket växt eller bär, packa inte för tight utan låt den ha plats att ”simma” lite.

LÅT DRA.

En ört- & kryddvinäger ska få dra i minst 6-8 veckor men kan användas efter bara några dagar om tålamodet tryter. Du ställer dem mörkt, inte i direkt solljus, gärna lite svalt. Kolla till dem några gånger i veckan, vänd på burken/burkarna, öppna locket och peta ner växter som ligger ovanför vinägern.

Prata lite med dem, glöm inte bort dem, dofta och smaka av dem med ren sked. När de har dragit klart så kan du sila bort växtmassan och hälla upp på en glasflaska. Den kommer hålla hela året tills nästa säsong.

Själva låter vi våra vinägers stå med växtmassan i hela året. Tidig sommar året därpå så dricker och äter vi upp de sista burkarna och vi har inte silat bort någon växtmassa. De smakar jättegott och är superfräscha. Men som sagt, vi har ju gjort detta i snart 25 – 30 år.

ÖRTER, KRYDDOR, BÄR OCH TRÄD

Nässla – är rik på klorofyll, antioxidanter, vitaminer och mineraler. Vinägern blir som en riktig klorofyllbomb och smakar väldigt gott och grönt. Nässla ger kraft när man är trött, tung och energilös. Att dricka vatten med lite nässelvinäger ger en mjuk dusch invärtes av grön, vacker och botanisk healing.

Maskrosblomma – rik på karotener, bioflavonoider, vitaminer, mineraler och bitterämnen. Den gula blommans doft smälter ihop på ett sött, lite bittert och mycket vackert sätt med vinägern. En riktig gulddryck får man som värmer, driver ut överflödig vätska och ger bitterämnen till mage och tarm. Sa någon ogräs? Schas på sig.

Rödklöver – den lilla röda blomman kommer från samma släkt som soja och anses ha goda effekter på våra hormoner som östrogen, progesteron och testosteron utan att skapa obalans eller ställa till det. Blomman är god och söt och ger en rosaröd vinäger som smakar sommar.

Basilika – basilika är så full av eterisk olja så den här vinägernblir en bra käftsmäll av energi och kraft. Basilika hjälper vid dålig matspjälkning, gaser i magen, bra vid laktos- och glutenkänslighet, bubblig mage och tarm. Basilikavinägervatten ska drickas innan måltid för en lugn mage efter maten. Kryddan är också bra för minnet, lugnar kramp och ger ett bättre humör.

Salvia – denna magnifika krydda är också rik på eterisk olja men även på bitterämnen vilket vi behöver äta så mycket mer av. Salviavinäger blir din bästa kompis när förkylningar, virus, bakterier och annat ”skit” härjar runt. Drick i vatten som förebyggande botemedel. Vinägern passar också att laga mat med, i salladsdressing och marinader för att motverka gaser, kramper och annat. Perfekt till alla bönrätter.

Lavendel – denna krydda är som bekant en healer av stora mått och det blir vinägern också. Blomma och vinäger sammansmälter till något mycket vackert, lugnande, läkande, svalkande och välsmakande. Lavendelvinäger i vatten är som att dricka sommaren. Den eteriska oljan i vinägern ger ett inre lugn vid stress, oro, spänningar och kramp. Självklart i mild tappning men ändå verksam.

Tall- & Granskott – skotten ger vinägern en smak av kåda och barr. Det är som att dricka skogens doft och få smaka på grönt klorofyll av de unga skotten. Självklart kan man göra vinäger på grenar/kvistar utan skott, det smakar bra det med. Tall och gran är syresättande, driver ut vätska, verkar lugnande och slemlösande vi hosta och förkylning, rik på antioxidanter och eterisk olja.

DOSERING I MATLAGNING

Att dosera en vinäger är ju ofta efter tycke och smak men generellt så tycker jag man kan hålla en lite lägre dos i vatten som någon/några matskedar till 1 1/2 liter. Jag tar hellre mindre än för mycket, man ska känna att vattnet är friskt och att det släcker törsten.

I dressingar så tar jag cirka 1/3 vinäger till 2/3 olivolja och vispar ihop, smakar av och korrigerar eventuellt och sen lägger jag i sallad, bönor eller grönsaker. Det blir en kraftfull smak av kryddan/örten/bäret som ger en extra dimension till maträtten.

I marinader och gröna såser så tar jag också 1/3 vinäger och 2/3 olivolja plus massor med färska kryddor/örter, salt, peppar, vitlök, lök, torkade kryddor och liknande. Allt detta stavmixar jag ihop i en skål, smakar av och korrigerar. Detta kan bli en marinad eller en grön sås beroende på vad som blandas ihop.

TILL SIST.

Ha kul, njut, skaffa en liten växtbok, gå ut och titta vad som växer därute. Vid osäkerhet så plocka inte utan ta det som du känner igen. Gör inte för mycket eller för många olika växtvinägers till en början. Du kan ju köpa färska kryddor året runt och göra vinägers på.

Vandra i kärlek därute i det gröna, prata med växterna och alla deras ”hjälpare”. Skövla inte, var inte på dåligt humör eller stressad vid kontakt med den gröna världen. Den behöver inte det och inte vi heller.

Vi syns därute!

Lena

Dela detta!