glasmosaik
Author picture

Din röst och sanning sitter i sköldkörteln.

Din röst och sanning sitter i sköldkörteln.

Jag vill gärna dela med mig om mina reflektioner från både aromaterapin men även den ekologiska hudvårdens värld vad gäller sköldkörteln och kvinnors röst.
Detta är min personliga uppfattning som formats fram under snart 30 år med mötet mellan kvinnor, eteriska oljor, behandlingar, botaniska råvaror, samtal och berättelser där kvinnors sanna röster kom fram. Jag är ingen expert på olika sjukdomar, problem och så vidare men har i många år försökt ”sätta ihop” det fysiska, psykiska, mentala, andliga och subtila i människan och hur hon uttrycker det i t.ex. obalanser, kroppsliga problem, psykiska problem med mera. Så här kommer jag inte gå in på själva sjukdomarna som kan finnas i sköldkörteln utan koncentrerar mig på kroppsliga spänningar, psyket, andligheten i sköldkörteln och då speciellt vår röst som bor här.

Holistiskt, andligt, spirituellt så står sköldkörteln bland annat för:
sanning, att tala sanning, äkta kommunikation, att få det man vill ha/behöver.
Så motsatsen torde då vara:
lögn, att ljuga, kommunicera det man tror andra vill höra, att inte få det man vill ha/behöver.

”Om det nu är så att kvinnor och sköldkörtelproblem dominerar vad lämnar det för tankebana? Ljuger vi hela tiden, vågar vi inte stå och prata i vår sanning, vet vi vår egen sanning???”

Vilket område omfattar sköldkörteln.
Området.
Hals, sköldkörtel, bisköldkörtlar, luftstrupe, strupe, svalg, rösten, struphuvud, nack- och halsmuskulatur, nedre käken, tungan och munnen.

Vanliga besvär i området.
Halsinfektioner, stämbandsinflammationer, heshet, svullna lymfkörtlar i halsen, svårigheter att svälja, harklar sig ofta, halsont, över- & underproduktion i sköldkörteln, svårt att andas. Känner sig torr i halsen, tappar rösten, svag svajig röst, pratar tyst respektive för högt. Ansträngd röst som tappar ”luft” efter ett tag.

Muskulära och andningsrelaterade besvär i området.
Stela halsmuskler, korta nackmuskler, framskjuten haka, svårt att vrida huvudet, trivs inte med höghalsade tröjor och kläder. Spända käkar, käkleder som låser sig, stela axlar, låsta skuldror, ofta ont i axlar och armar. Tunga som är stel, tänder som gnisslar, tryck i öron, mycket smärta vid djup massage runt hela käken och tuggmuskel.
Andningsproblem för att muskulaturen är för trång, tryck över halsen/struphuvud, avstannad lymfatisk cirkulation, obehag och ”ångestkänsla” över strupen och runt halsen.

Mentala uttryck från området.
Problem och obalans med sin inre och yttre kommunikation. Antingen pratar man för mycket om allt i sitt liv med allt och alla eller så låser man kommunikationen inne. Även i de nära relationerna så talar man inte om hur man känner, mår och upplever saker. Man ljuger ofta i smått och ibland i stort. Man säger ja/nej fast man skulle vilja säga det motsatta. Man känner ofta att man fastnat i ett språkligt mönster mot omgivningen.

Psykets obalans i sköldkörteln
Man går emot sin inre vilja, längtan och behov. Man går emot sig själv för man vet inte vem man är, vad man tänker, tycker, känner osv. Svårighet att uttryck sin vilja, sina val, att veta vad man vill välja. Obalans och svårighet att välja sin egen väg, sina egna drömmar, att följa sin egen röst. Rädslan att såra andra gör att man hellre offrar sig själv.

Andlighetens obalans i sköldkörteln.
Innesluten kontakt med vem jag är, vad min sanning är, hur min röst låter och skulle vilja prata med världen. Djup inre rädsla att ingen hör mig eller vill höra vad jag har att säga.

Vad kan vi göra för att ”hitta” vår röst, få balans och läkning i sköldkörteln?

Muskulär och andningsrelaterad healing i området.
Låt din hudvårdsritual i vardagen vara en del av healingen. Gör din rengöring till en uppmjukande, kramplösande och lugnande ritual för dina spända hals- och ansiktsmuskler. Lägg en varm kompress på hals och ansikte innan du gör rent huden. Arbeta med djupa, lugna och långsamma händer i massage över hals, nacke och ansikte några gånger i veckan. Lägg varm handduk över nacken och massera in en skön oljeblandning på nacken, halsen och lägg en handduk över efteråt. Du kan även ta lite växtolja med någon droppe eterisk olja i och massera mjukt över halsen och ner på dekolletage för att sedan lägga en varm kompress och handduk över området och låta det ligga en stund.

Mental healing.
När du känner att ditt prat ”drar iväg” eller att du låser dig och blir tyst så dofta på ett doftsalt med några droppar eterisk olja i, ta några djupa andetag, vänta och säg ingenting på 15 sekunder. Därefter kan du bara säga som det är att du inte vet vad du vill svara just nu och ber att få återkomma. ”Tack för din fråga/behov men jag får be om att återkomma. Jag kan inte fatta något beslut just nu.” Så du kan dofta så fort du vet att du kan fastna och hamna i ett mönster., 


Psykiskt känslomässig healing.
Stärka sin kommunikation med sig själv först. Att lära känna sig själv först, utforska vad man vill och om man vill. Att fatta egna val utan rädsla för vad andra ska tänka och tycka. ”Åsiktsproffs” finns det gott om, ingen ide att gå dit. Att förhålla sig till kritik, fördömande, trosuppfattningar och kunskap på ett neutralt sätt. Lyssna inåt först vid ”konfrontation”, stilla dig, fundera lite till och gör ingenting. Dofta på doftsalt, meditera med eteriska oljor, vandra/promenera med oljorna, ha med oljorna vid psykologiskt arbete, låt just att dofta på oljorna bli den psykiska paus du behöver för att inte alltid agera utan bara vara stilla och låta allt vara som det är. I den pausen kommer du efterhand att höra dig och den du är.

Andlig healing och hjärtats röst.
Börja och avsluta din dag med en kort stund av närvaro och kontakt med din inre värld, behöver inte vara så märkvärdigt, en skål med hett vatten & några droppar eteriska oljor, böj huvudet över skålen, slut ögonen, andas in och säg: ”hej själ och ande, jag är här nu, fint att vara med er och uppleva doften tillsammans” låt doften, själen och anden rulla ut i dig och bara njut av deras närvaro. Lyssna till rösten av dig, din själ och din ande = ditt hjärta!

 

Eteriska oljor till vanliga, fysiska, mentala, psykiska och andliga blandningar.
Eteriska oljor i vardagen, det är där själva healingen sker och ska fortsätta ske.
Det som är så spännande med eteriska oljor är att vi kan välja olja/oljor utifrån ett fysiskt, mentalt, psykiskt och/eller andligt perspektiv och arbeta strikt utifrån detta perspektiv men ändå bli berörd och helad i allt det andra.
En eterisk olja ”verkar” alltid utifrån sin egen helhet vilket är lika stort som din helhet. Den väljer inte utan går dit den behövs, skapar balans i det som är trasigt och stärker där det är svagt.

ETERISKA OLJOR
Eteriska oljor som stärker, stödjer och balanserar området.
Ta 1-2 droppar i lite växtolja och massera mjukt in runt hela halsen, nacken och axlar.

Vanliga besvär:
Halsont                       Eucalyptus globulus, Ravensara, Basilika, Myrten.
Svullen lymfa            Cederträ atlas, Lagerblad, Salvia.
Torrhet/hosta            Cederträ atlas, Bergamott, Amyris.

Fysiska besvär:
Spänd muskulatur  Lavendel, Basilika, Mejram, Rölleka/Yarrow.
Smärta & värk           Lavendel, Ingefära/Ginger, Geranium, Mejram.
Rengöring                 Lavandin, Spiklavendel, Enbär
Omslag på hals        Merjam, Myrten, Lavendel, Cederträ atlas

Mental healing:
Pratar för mycket     Muskatell salvia, Frankincense, Mandarin, Myrten.
Pratar för lite             Myrten, Ylang ylang, Tall, Gran.
Säg ingenting          Mejram, Patchouli, Ylang ylang.

Psykisk healing:
Kommunikation
till dig själv                Ylang ylang, Myrten, Gran, Grapefrukt
Vara neutral              Lavandin, Myrten, Opopanax, Frankincense

Andligt
Tala från sitt inre      Myrten, Mejram, Ylang ylang, Cypress.
Drömma inåt           Clary sage, Cistus, Myrra, Opopanax


Eteriska oljor som Myrten, Merjam, Myrra, Opopanax, Gran
balanserar själva sköldkörteln.
Ta 1-2 droppar i lite växtolja och massera mjukt in på området
för sköldkörteln.

Vandra i skönhet min kära!

Lena

 

Dela detta!