Rinnande vatten
Författarbild

Att öppna flödet i vår fysiska aura.

metoder att öppna hudens aura via kroppsvård

Det är så fascinerande hur vi kan öppna hudens ”fysiska aura” genom olika ritualer och metoder med botanisk hud- och kroppsvård. Ibland känner jag mig lite löjlig och pinsam när jag betonar att huden behöver vård, innerlighet, närhet och helande händer för att kunna samtala med hela mig/dig.  MEN historien innehåller så många olika ”bevis” för att tvagning, tvättning, rening med vatten, svetthyddor, bastubad och mycket annat är en viktig ritual och ceremoni inför att ta emot budskap från gud/gudinnan/anden, lyssna på själens och vår inre visdoms röst genom hela vårt väsen och då även via huden.  Det är min fasta övertygelse att huden spelar en stor roll för vårt välmående, vår andliga och inre ut- & inveckling, för vårt helande och läkande på alla plan. Om vi inte har kontakt med hela det som är jag, hela vårt väsen, vår fysiska kropp, vår andliga/själsliga kropp, vår energikropp så missar vi massor med signaler, information och tysta viskningar om hur vi mår. Huden är stor, kommunicerar med allt inom och utom och borde vara mer ”heligt” än ytligt betraktad. Hur ska vi då behandla, vårda och ta hand om vår fysiska hud för att öppna flödet åt alla håll och vad är det som egentligen händer när vi vårdar och tar hand om vår hud.

Fantisera att i din hud, faktiskt i hela din kropp, så finns det ett flöde, ett slag vatten, som rinner genom alla fibrer, celler, kärl, bindväv,  lymfa, vener och allt som bor där. Ett flöde som är beroende av hur du rör dig, vad du äter, hur du tänker & känner, hur du stressar, sover, älskar, vad du smörjer din hud med, hur du betraktar din hud, din kropp, ditt ansikte. Ett flöde som är otroligt viktigt för livet i huden och kroppens vävnader. Detta flöde ska rinna fritt och friskt inne i kroppen och i huden för att hålla huden öppen för att kunna släppa ut saker som svett, talg, doft och annat plus känna av miljön utanför och även vara genomsläpplig för ämnen som ska transporteras in i huden och sedan kroppen, huden skall även skydda mot sol, vind, vatten, bakterier, virus, svamp och annat skadligt.,

antika reningsritualer för huden

Jag har ju provat en del kroppsprodukter och rengöringsprodukter under mina 30 år inom botanisk hudvård. För mig handlar det mycket om min syn och uppfattning om huden, dermatologin, och dess uppbyggnad och funktion. Jag anser att det är en stor skillnad på kroppens hud och ansiktets hud vilket gör att den rengöring jag gör på min kropp inte alltid ska användas till mitt ansikte. Mitt sökande efter botaniska råvaror och tillbehör slutande så småningom i att jag förälskade mig i två Hamamritualer, en från Marocko och en från Turkiet med ett litet inslag från Syriens Aleppotvål. Det är gamla och väl beprövade rengöringsbehandlingar, produkterna har använts länge och hudeffekten är gediget dokumenterad. Vad jag upplever är att när jag regelbundet gör detta så lever min hud, jag känner mig öppnare, friare och faktiskt mer välmående. Har jag en svacka i min fysiska kropp, mår dåligt mentalt/känslomässigt, känner mig avstängd och inte i kontakt, eller bara är skitstressad över allt så hjälper dessa reningsritualer mig att dels släppa skit, skölja av mig stress, öppna för mitt inre och yttre flöde, förbereda min hud för botanisk näring och healing. Det här är rengöringsbehandlingar som faktiskt stärker, stödjer och bygger upp din första fysiska aura och dess energiflöde plus att du får igång det fysiska flödet i din hud, bindväv och fettväv och blir ”ren” ända in i själen. 

Rengöringsprodukter

Peelingvantar Skrubbvantar

Sisalvante, en sån bra enkel och effektiv rengörings-produkt. Jag brukar ha en till torrborstning och då använder jag den enbart till det och den andra har jag i blöta sammanhang som duschen/bastun/badet. Man blöter den ordentligt och löddrar sedan upp antingen Aleppotvål eller Moroccan Black Soap för att sedan på riktigt blöt hud skrubba huden, lagom hårt, från fötter upp över rumpa/mage, runt bysten/bröstkorgen, armar, dekolletage och hals, inte i ansiktet. Jag brukar skubba långsamt och rytmiskt, låta tvålen/tvålarna få vara på huden en stund. Sen sköljer jag av med ljummet/varmt vatten ordentligt och efter det så smörjer jag in mig eller fortsätter med Body Kese. 

Våra Sisalvantar kan man tvätta i maskin, brukar räcka med 40 grader, och de kan hålla länge, se till att de får torka ordentligt mellan duscharna.

Moroccan Black Soap är en krämig olivtvål från Marocko som gör huden extra ren och mottaglig för Body Kese. Jag använder den när jag vill ”skala av” alla döda hudceller med Sisalvanten och sedan Kesevanten. När man tvättat huden med tvålmassan, och låtit den sitta en stund innan man sköljer av, så känns huden nästan lite sträv och ”gnisslig” och det är precis det man vill uppnå. Huden ska vara så varm som möjligt för då arbetar tvålen bäst men jag brukar använda den i duschen och där är det fanimej inte alltid varmt och mysigt eftersom jag stänger av vattnet när jag arbetar med tvål och sisalvante. Var extra noga med att skölja av tvålen, inget ska vara kvar på huden och skölj av med varmt vatten.

Body Kese är en vante som används i Turkiska rengörings-ritualer på Hamam men även i hemmen. Det finns i två varianter, en större för kroppen och en liten för ansiktet. Det finns massor av varianter för kroppen och i olika material som silke, ull, hampa osv. När huden är riktigt ren och inte har någon som helst produkt på sig samt är blöt och varm så är det dags för Kesevanten. Blöt vanten och börja ”gnugga” från fötterna, upp över benen, rumpan, magen, runt och på brösten/bröstkorgen, dekolletaget, armhålor, armar och hals, inte i ansiktet. Skölj av vanten om den blir full av döda hudceller. Gnugga inte för länge även om det inte blir några döda hudceller, bättre att gå varsamt fram och göra det några ggr i veckan mjukt och fint. Jag kan använda vanten några ggr i vecka som en kur i några veckor för att öppna upp huden och sedan någon gång i veckan för att vårda, stärka och bygga upp huden samt bli av med döda hudceller. Avsluta med att skölja huden med ljummet och sedan svalt vatten och sen är det dags att smörja in huden med någon härlig botanisk produkt.

Det här var några av mina rengöringsritualer som jag bara älskar. Att hålla huden levande och full av energi kan ju sträcka sig åt alla möjliga håll och nästa steg blir att utforska vad vi kan smörja, vårda, stärka och bygga upp vår hudaura med för att behålla det så viktiga flödet. 

Vandra i skönhet därute!

Lena Losciale

Dela detta!