Växtolja – En botanisk råvara med oändliga egenskaper
Lite historia om växtoljor.
Alla länder och kulturer över hela världen har någon eller några oljerika växter som man utvunnit fetter & oljor som används till mat, lampoljor, djurfoder, utvunnit växtmedicin, smörjning av hud och i rituella ceremonier.
Många växtoljor som vi idag läser, lär om och använder har ett långt ursprung i en världsdel, land, område där oljan och människan har etablerat en relation med varandra. Människan har lärt om vad oljan/fettet kan användas till i olika delar av deras vardag. Oljan, människan, klimatet, området där de samverkar har sedan mejslat fram en kunskap och förståelse om vad oljan kan göra för och hjälpa huden med. Det blir en s.k. ”endemisk/platsbunden” kunskap där klimat, människans hud, hudproblem och växtoljan skapat en terapeutisk historia. Den historien vilar också på att det troligen inte fanns/finns så många andra oljor/fetter att ta till vad gäller hud och hudvård så man använde dem till allt möjligt.
Vad kan vi lära av detta – jo när vi idag har tillgång till ”världens växtoljor” så följer ofta den ”platsbundna” kunskapen med och sprids som ”säljande” information om varför denna olja är så bra för allt möjligt. Det stämmer i många fall även i andra klimat, länder, på hud som inte har samma pigment, pH-värde med mera, men i vissa fall så blir inte resultatet/den terapeutiska effekten riktigt lika bra. Då får man byta växtolja eller blanda den med någon annan som hjälper huden med vad den behöver. Det funkar inte alltid att läsa sig till om växtoljors egenskaper och effekt på huden – man behöver testa, testa och testa för att förstå olja och hud.
Växtoljor & rengöringsfasen.
Oljorna har många egenskaper och kan användas till flera olika delar av vår hudvårdsrutin. En växtolja kan användas i rengöringsfasen dvs. on/off, den kan användas som vårdande produkt efter en rengöring och som skydd på morgonen mot sol, kyla, regn, torra miljöer, avgaser/föroreningar. En växtolja har många ”strängar på sin lyra” men vissa växtoljor, tycker jag, är så nischade och speciella i sin terapeutiska effekt så att de passar bättre till t.ex. vård & skydd och inte till en on/off-rengöring även om de kan tillsättas i en rengöringsblandning utan problem.
Rena växtoljor är effektiva men skonsamma mot huden, gör rent på djupet, tar inte bort hudens yttersta skydd (fettsyramanteln), skadar inte pH-värdet, torkar inte ut huden, kan hjälpa till att balansera talgproduktion och ”rena” pormaskar/talgkörtlar.
De är prisvärda, miljövänliga, dryga och hållbara.
I rengöringsfasen kan de blandas med;
– eteriska oljor för att få en djupare rengörande och antioxidant effekt.
leror för peeling och tvål.
En växtolja som ska användas till rengöring kan vara lite lättare i konsistens och ”fettkänsla”, speciellt om man har en blandad hud, hud med pormaskar, hud som känns lite oljig men ändå torr, hud med finnar/acne, hud som lätt blir ”tilltäppt”, hud som lätt blir irriterad.
Växtoljor som passar till rengöringsfasen.
Alla passar egentligen till alla hudtyper men jag har beskrivit dem med några av deras ”spetsegenskaper”. Glöm inte att alla dessa även vårdar huden, så de kan användas efter själva rengöringen:
Aprikoskärn
Oljan är krämig, mjuk, mild och passar till torr, känslig, lättirriterad, mogen och fuktfattig hud i rengöringen.
Argan
Är en halvfet olja som känns lätt att göra rent huden med och passar bra till fet, blandhy, pormaskar, finnar, acne, ärrad hud.
Camellia
En lättare olja som funkar bra i rengöringsfasen till hud som är torr, fuktfattig, mogen och lite känsligare hud.
Meadowfoam
En lättare olja som funkar bra i rengöringsfasen till hud som är torr, fuktfattig, mogen och lite känsligare hud.
Pumpafrö
En av de bästa oljorna till rengöring av hud med pormaskar, finnar, acne, hormonplitor, acneärr osv. En lätt olja att få på och av, har lite färg.
Riskli
En lätt, smidig olja som fungerar så bra i rengöringsfasen, lätt att få av, passar alla hudtyper.
Sesam
En något fetare olja men som ändå är väldigt rengörande på djupet, verkar lite ”avgiftande” på huden yttersta skikt, passar till trött, mogen, stressad hud.
Tistel
En torr olja som känns superhärlig i rengöringen, lätt att arbeta med och få av, passar alla hudtyper och har otroligt fina fettsyror som hjälper den torra, känsliga & fuktfattiga huden.
Ricin
Den här oljan är väldigt fet, trög och seg så den kan man tillsätta med någon/några droppar till en lättare torrare växtolja för att få den ”avgiftande”, utdragande och renande effekten som ricinoljan ger i en rengöring
Vandra i skönhet min kära!
Lena Losciale