Rosor i regn.
Författarbild

Miniguide Hydrolater i hudvård

H Y D R O L A T E R    T I L L   V Å R D   A V    A N S I K T E   &   K R O P P.

Det är med stor glädje som jag skriver denna blogg. Jag älskar verkligen mina hydrolater och vill att alla ska få lära känna dem, använda dem och njuta av dem nu och för evigt.

Det är självklart inte många som vet vad en hydrolat är, vad den består av, varifrån den kommer och vad den kan göra för huden och själen. Inte så konstigt för botanik och framförallt botanisk hudvård från grunden är inget som lärs ut idag. Men det vill jag med hela mitt hjärta råda bot på. 

Jag har i texten försökt att beskriva detta på ett så enkelt och lätt sätt utan att förringa vare sig hantverket eller dig som blivande hydrolatälskare. Det är en utmaning att beskriva, förklara och beklä den botaniska världens hudvård med inspirerande ord. ;)) 

När du sprayar din hud eller gör en parfym med hydrolaten som bas så kommer du att känna dess doft och magi. Denna doft i sig räcker för att man snabbt ska hamna i doftparadiset och inte vilja komma därifrån.

Men nu är det inte enbart den underbara doften som kommer att kunna förgylla ditt liv hädanefter. Alla våra hydrolater har fin och vårdande effekt på huden och de ljuvligaste dofter som inget ”fabrikstillverkat” ansiktsvatten kan slå. Naturen i sin bästa skepnad bor i dessa flaskor.

Ha en trevlig läsning och så syns vi därute i den doftande luften.

Lena

 

Vad är en hydrolat?

En hydrolat är ett rent ”växtvatten” extraherat genom den antika konstarten av att destillera växter genom het vattenånga. En konstart, ett hantverk som lever än idag och utförs av skickliga destillatörer som också kan sin botanik och sina växter. Lika delar vikt lägger destillatören på kvalitén på växtmaterialet, källvattnet och på längden och hettan vid destillationen. Växten och den del som ska destilleras avgör hur länge, vid vilken temperatur och hur mycket växtmassa man ska använda vid varje destillation. Ett konsthantverk som jag ser det och man använder ofta koppardestillatorer som ser exakt likadan ut idag som för många hundra, ja kanske tusen år sedan.

Detta växtvatten, hydrolat, är som en kopia av själva växten. Den innehåller till största del vattenlösliga ämnen från växten även om mikroskopiska mängder av ren eterisk olja finns med och även växtens egna vatten. 

Denna mångfald av ämnen gör hydrolaten till en förfinad, mild och mjuk men otroligt effektiv växtvårdande produkt till all typ av hud. Den har en given plats i all botanisk hudvård och kan vävas in och användas överallt, hela tiden och blandas med det mesta.

Hydrolatens innehåll.

Vattenlösliga ämnen från växten.

Växtens egna vatten. 

Microskopiska mängder ren eterisk olja.

 

Huden och hydrolaten.

Spraya över huden och klappa mjukt in, blanda i lermask, blanda med växtolja och växtsmör innan applicering på hud, fukta bomullsrondell och torka av som rengöring….. det finns inte någon del av hudvården där inte lite hydrolat passar.

Hydrolatens hudvårdande effekt.

pH-reglerande effekt.

Fuktgivande.

Öppnar huden så olja kan komma in.

Toniserar, stärker huden.

Sammandragande.

Lugnande.

Den magiska länken.

Hydrolat är den magiska länken mellan olja/smör och hud. Utan att fukta upp huden och blanda olja/smör med hydrolat så missar man något viktigt. Oljan/smöret behöver hydrolaten för att lättare komma in i huden. Hydrolaten ”öppnar” huden och oljan/smöret kommer in snabbare och djupare. Oljan/smöret i sin tur tar tag i hydrolaten och hjälper den att komma in i huden och fukta upp huden på ett djupare plan.

 

Den självständiga hydrolaten 

En hydrolat har många terapeutiska egenskaper från växten den kommer ifrån. 

Örtte, den eteriska oljan och hydrolaten som utvinns från samma växt har alla liknande egenskaper. Det som skiljer dem åt är att hydrolaten är så mild och skonsam i sin sammansättning att den i princip aldrig orsakar någon negativ reaktion. Den är självständig och helar, balanserar och återfuktar fint på all hud. Några är kanske lite bättre vid vissa hudproblem men de kan alla användas på all hud alltid. Så man kan byta hydrolat, testa, leka och njuta av de olika dofterna och effekterna utan några problem. 

 

Njut av hydrolaten som:

ANSIKTSRENGÖRING 

Ta en fuktad bomullsrondell och spraya generöst med hydrolat på rondellen, torka av huden noggrant, byt rondell tills huden är helt ren. 

ANSIKTSVATTEN

Spraya hydrolat över rengjort ansikte, klappa in. Spraya hydrolat i händerna, klappa/stryk in hydrolaten. 

OLJA/SMÖR OCH HYDROLAT

Ta lite olja/smör i handflatan, spaya lite hydrolat, massera ihop och applicera på fuktig hud. Ta lite och repetera om huden inte är mätt.

RUMSDOFT

3-5 eteriska oljor cirka 10-20 droppar totalt i 100 ml hydrolat, skaka och spraya i rummet. Så ofta du vill.

PARFYM 

3-10 olika eteriska oljor cirka 30-40 droppar totalt i 100 ml hydrolat, Prova dig fram för rätt doft. Skaka och spraya runt dig så får du en diskret med härligt naturlig doft. Aldrig direkt på huden.

 

Hydrolaterna 

APELSINBLOMSHYDROLAT

Doften är citrusaktig, frisk lite söt doft med mycket fruktigt grönt i. Fin till känslig och lite allergisk hud, röd och hettande hud. Är mycket bra till fet, oren, finnig hud och acne. Verkar renande och sammandragande på oljig, fet hud med pormaskar. Hydrolaten har en upplyftande effekt på sinnet och hjärnan, man blir helt enkelt lugn men upplyft av denna doft.

 

CITRONHYDROLAT

Bra som rengöring & ansiktsvatten till fet och oren hy. Spraya i hårbotten som lätt blir fet eller får mjäll. Ett uppfriskande spray när det är varmt och svettigt, men inte innan solning. Hjälper till att öka blodcirkulationen så hydrolaten passar att spraya benen med innan man smörjer in med en cellulitprodukt eller vid åderbrock och ytliga blodkärl.

 

CYPRESSHYDROLAT

Har en mild, mjuk grönt träig doft som uppskattas och tilltalas av de flesta. Den verkar mjukt sammandragande, uppstramande, uppbyggande och fuktgivande på och i huden. Den är lugnande och avslappnande och fungerar mycket bra vid rengöring av fet och oren hy, tilltäppta porer, svettningar, irriterad och känslig hud och röda kinder. Anses kunna bygga upp och stärka hudvävnader vid långvarig användning.

 

EUCALYPTUSHYDROLAT

Den verkar renande och sammandragande på fet och oren hy samt uppiggande på ‘trött’ hy utan att vara aggressiv. Lämplig både vid finnig, blandhy och torr hy. Eucalyptus är även känd för sin antiseptiska verkan och är som bekant väldigt populär i många olika sorters produkter. Denna hydrolat har en sval doft med ett örtigt avslut. 

 

FRANKINCENSEHYDROLAT

En varm träig doft med kännbara noter från kåda och rökelse. Doften är en kopia av den eteriska oljan men mycket mildare. Passar alla hudtyper, ung till åldrad, torr till fet, slät till linjerad, känslig till robust.

Mjukar upp torr och grov hud, minskar klåda och rodnad, svalkar, lindrar och minskar alla former av obehag och besvär i och på huden. Lugnar hetta, värme och inflammationer i huden och skjutsar in fukt effektivt och långt ner i huden.

 

GERANIUMHYDROLAT

Har en härligt kryddig, söt, rosig doft med toner av mint och örter. Är oersättlig när det kommer till infektioner i huden som acne, finnar, bölder och liknande. Verkar cellförnyande och stimulerar blodcirkulationen i huden, bra vid trött och oelastisk hud. Bra vid hud som är i obalans pga. hormoner som tonårshy, klimakteriet, vuxenacne, acne rosacea. 

 

HELICHRYSUMHYDROLAT

Använd som spray eller omslag vid blåmärken, ödem, svullnader, ytliga blodkärl, inflammationer, sår, skador. Bra vid mycket torr hud, sprickor, underlivsproblem, sårläkning, munspray, mjuka upp gamla hårda ärr, till mycket känslig hud. En fin, generös, användbar och härlig hydrolat som verkligen hjälper vid känslig, torr och lättirriterad hud.

 

LAGERBLADSHYDROLAT

Doften är mycket speciell och fin, en kraftig fyllig, grön, nästan lite ”klorofyllig” doft med en kryddig doftslinga som pulserar i bakgrunden. Lagerbladshydrolatens främsta effekt är densamma som den eteriska oljan –oumbärlig till alla lymfatiska problem och tillstånd. Bra vid svullnad, vätskeansamling, vid sår och dålig sårläkning, vid infektioner som acne och finnar. 

 

LAVENDELHYDROLAT

Denna fina lilla växtängel har en underbart rik, fyllig och örtig lavendeldoft med en mjuk honung- och mandelslinga i bakgrunden. Passar till allt och alla, hela tiden utan tanke på överkonsumtion. Svalkar och lugnar vid solskador, brännskador, eksem, rodnad och hetta. Läker och helar på alla nivåer, lugnar och lindrar både hud och psyke. Hela tiden.

 

ROCKROSEHYDROLAT

Använd som ansiktsvatten, spraya i munnen vid halsont, ha i produkter, lägg omslag med vid brännskada, spraya på huden efter solning, använd som bas i parfymer. Doften har en underbar mjuk, lite träig, örtig, kryddig not med honungstoner längst bak. Bra på att binda fukt i huden, fluffar och puffar upp huden omgående och på djupet, många känner att huden blir ”tätare och fuktigare”.

 

ROSENBLOMSHYDROLAT

Doftar underbart med en söt, grön, blommig och klassiskt ”rosig” arom. Hydrolaten har effekter som verkar fuktgivande, sammandragande på hudens alla skikt, svalkande, lugnande och är bra vid röd/het/blossande hud. Hud som har blivit skadad av sol, kemikalier, allergier, eksem, ärr osv. Kan användas som ansiktsvatten, som kompress, i masker osv.

 

SANDELTRÄHYDROLAT

Doften är väldigt mild och hydrolaten måste vara rumstempererad för att man ska förnimma den fina, mjuka, och lite torra doftslingan av sandelträ. Fin för dem som inte tål/vill ha doft men ändå vill ha den terapeutiska vårdande, fuktgivande och lugnande effekten som den ändå ger. Passar till alla hudtyper, som fuktgivande hårspray, efter rakning, till skägg som behöver fukt.

 

TEA TREEHYDROLAT

Svamp, mjäll, finnar, pormaskar, klåda, eksem, fet hy, nagelsvamp är bara att vårda, nära och bygga upp med denna fantastiska hydrolat. Ingen är för gammal eller ung för att inte kunna ta del av Tea treehydrolatens bra egenskaper på det mesta.Som rumsspray med rätt eteriska oljor kan den motverka luftburna bakterier och virus vid influensa, kräksjuka, förkylningar och annat trist som kan tänkas ligga på lur runtomkring oss. Fungerar utmärkt på djur med liknande hudproblem.

 

 

Hydrolater till olika hudbehov.

HYDROLATER TILL RENGÖRING.  

Apelsinblom –  porsammandragande, lugnande, talgbalanserande. 

Lagerblad – lymfatiskt stödjande, vätskedrivande, sammandragande, talgbalanserande

Tea tree  – antiseptisk, gör och håller rent på hudytan, förebygger orenheter.

Geranium  – antibakteriell, drar ut och upp orenheter, cirkulationsökande.

Cypress – porsammandragande, drar ihop kapillärer, talgbalanserande, vävnadsstärkande.

Eucalyptus –  mycket syresättande, uppfriskande, renande, talgbalanserande.

 

HYDROLATER TILL YT-  &  DJUPTORR HUD.

Lavendel     –     lugnande, fuktbindande, mjukgörande på yttorrhet.

Frankincense  –  syresättande på torra hudlager, lugnar inflammationer, uppmjukande, mjukgörande.

Rockrose   –       mjukar upp torr hud, fuktar upp, ökar hudens fuktbindande förmåga djupt ner.

Helichrysum   –  antiinflammatorisk, lugnande, kramplösande på ansiktsmuskulatur, binder fukt.

Sandelträ     –     lugnande, återfuktande, mild och skonsam till all hud.

 

HYDROLATER TILL KÄNSLIG HUD &  HUD MED KLÅDA.

Frankincense  –  syresättande på torra hudlager, lugnar inflammationer, uppmjukande, mjukgörande.

Lavendel  –  lugnande, fuktbindande, mjukgörande på yttorrhet, klådstillande, läkande vid skada.

Helichrysum   –  lugnande, antiinflammatorisk, läkande, renande, klådstillande, läkande.

Rockrose  –   mjukar upp torr hud, fuktar upp, ökar hudens fuktbindande förmåga djupt ner.

 

HYDROLATER TILL HUD MED SÄMRE ELASTISITET & CELLFÖRNYELSE.

Cypress  –  drar ihop kapillärer, vävnadsstärkande, gör att bindväven och huden återskapas.

Frankincense  –   stärker bindväven, syresätter och verkar mjukt aktiverande på kollagen och elastin.

Lavendel  –   allmänt stärkande och stödjande på hudens alla skikt.

Geranium  –  cirkulationsökande, aktiverande, bindväven får mer energi.

Rockrose  –  mjukar upp, fuktar upp, ökar hudens fuktbindning djupt ner.

Rosenblom  –  vitaliserande, återfuktande, uppstramande, binder fukt djupt ner i huden.

 

HYDROLATER TILL KOMBINATIONSHUD.

Apelsinblom  –  porsammandragande, lugnande, talgbalanserande. 

Lagerblad  –  lymfatiskt stödjande, vätskedrivande, sammandragande, talgbalanserande

Geranium  –  antibakteriell, drar ut och upp orenheter, cirkulationsökande.

Cypress  –  porsammandragande, drar ihop kapillärer, talgbalanserande, vävnadsstärkande.

Tea tree  –  antiseptisk, gör och håller rent på hudytan, förebygger orenheter.

Lavendel  –  lugnande, fuktbindande, mjukgörande.

 

HYDROLATER TILL HUD MED PORMASKAR OCH FINNAR.

Geranium   –  rengörande, motverkar infektioner, cirkulationsökande, talgbalanserande.

Cypress   –   porsammandragande, drar ihop kapillärer, talgbalanserande, vävnadsstärkande.

Tea tree   –  antiseptisk, gör och håller rent på hudytan, förebygger orenheter.

Eucalyptus  –  renande, syresättande, uppstramande, talgbalanserande, antibakteriell.

Lagerblad  –  lymfatiskt stödjande, vätskedrivande, sammandragande, talgbalanserande

 

HYDROLATER TILL ACNEHUD.

Apelsinblom  –  porsammandragande, lugnande, talgbalanserande. 

Geranium  –  mycket antibakteriell, drar ut och minskar infektion i finnar, talgbalanserande.

Cypress   –  mycket porsammandragande, uppstramande, talgbalanserande, vätskedrivande.

Tea tree   –  håller rent, lätt talgbalanserande och sammandragande, förebygger orenheter.

Eucalyptus  –  renande, syresättande, uppstramande, talgbalanserande, antibakteriell.

Rosenblom   –   vitaliserande, återfuktande, uppstramande, binder fukt djupt ner i huden.

 

HYDROLATER VID BRÄNN-  &  SOLSKADOR.

Lavendel   –  lugnar, lindrar, hjälper läkningen vid akut brännskada, svalkande, återfuktande.

Frankincense  –  läkande och återfuktande efter akut brännskada, passar efter den akuta fasen.

Helichrysum –   mycket läkande, antiinflammatorisk, lugnande, fuktbindande.

Rockrose  –   mjukar upp, fuktar upp, ökar hudens fuktbindning djupt ner.

 

 

COPYRIGHT: BOTANY FOR ALL AB

Dela detta!