Blommor
Författarbild

Tankar kring parfym.

Stora delar av mitt liv (läs; hela mitt liv)  är centrerat, infuserat och roterar kring eteriska oljor och andra sköna växtämnen vilka jag använder privat och har byggt mitt yrkesliv på. När jag idag plockade in Åbrodd, Malört och Kyndel för att binda buketter som hängs upp för att torka och sedan bli krydda i mat, rökelse, te eller bara hänga och vara vackra i allmänhet så kom doften emot mig.

En doft som spreds och dansade genom rummen, omslöt oss alla och lämnade ingen plats ”odoftad”. Citron, svartpeppar, lite järn, lite kryddnejlika, en aningens svalt vatten, klorofyll med många fler nyanser skuttade runt i huset. Efter helgens kurser med dofter så blir jag otroligt påverkad, för att inte säga provocerad av att inte alla fattar hur mycket doft det finns i allt som växer. Inte bara eteriska oljor utan även mindre doftande växter. Alla kvinnor på kursen fattade, jag lovar, mer öppenhet, glädje och nyfikenhet får man leta efter. Varje gång jag har kurser/utbildningar om just eteriska oljor så blir jag lika berörd och uppfylld över hur många som är intresserade, hur många som vaknat och vill veta, lära och göra mer. Med detta skrivet så vill jag ända belysa vissa saker, inte allt, vi tar ett steg i taget.

Jag gjorde två bivaxbalsam till kvinnorna på parfymkursen i helgen. En på Johannesörts maceration och en på Rödklöver maceration, vilken doft de hade, bara i sig själv och sen kom bivaxen lite blygt i bakgrunden. Rödklöver macerationen som har en fruktig, bubblig, söt och vårflörtig doft. Johannesörts macerationen som doftar lite djupt, nästan lite som prickig korv?!? ja faktiskt, en aningens järn och metall letar sig in och sen varm kryddig värme. Dofter som utvecklats och rullat ut i detta geniala möte mellan färsk växt och olivolja. Andra dofter vi provade på var Gran- & Tallkåda, Älgört, Pors, Skvattram och Lavendel som lagts i ren sprit för att dra i många veckor till månader. Nu kom vi in i en annan doftvärld där alkoholen och vattnet dragit ut doftande ämnen ur växter och kådor. Magiskt, vi använde dem som en liten bas i parfymer för att få en djupare klang i doften.

Att få leda och knuffa in människor i dofternas värld och följa deras sökande, sniffande, doftande och blandande av eteriska oljor, tinkturer, hydrolater och macerationer är häftigt och omvälvande. Den kreativitet som alla släpper fram slutar faktiskt i en skapad manifesterad doft. En alldeles egen parfym skapad av mig själv. Det är smart att lära av någon som vet om eteriska oljor, hud och doseringar. Alla DIY & Google recept och tips är inte så genomtänkta.

Så HUR kan det komma sig att vi fortfarande brukar, förbrukar, missbrukar så mycket av dessa syntetiska och naturidentiska dofter när naturen så överlägset har gjort det bättre, mer väldoftande, vackrare, hälsosammare och mycket mycket mer sinnligt? Som ni förstår så är det skitkul att skapa parfymer. Det är enkelt, roligt, lätt, skapande…. 😉

Varför denna uppsjö av tomma, tunga, stumma, platta och direkt förolämpande dofter från alla dessa syntetiska variationer? Ja, jag vet att syntetiska och naturidentiska dofter, som inte har ett skit med naturen att göra, är lättare att hålla konstanta i doft m.a.o. man får exakt samma doft hela tiden vilket naturen inte alltid kan erbjuda. Alla vill ju idag vara mer hälsosamma, leva sundare, mer ekologiskt, hållbart och giftfritt. ÄNDÅ omger vi oss ofta med detta syntetiska doftmoln som vi sprayar på halsen, rakt in andningsapparaten, på sköldkörteln, på halsens tunna och lymfatiskt stora säte, på handleder, på och runt brösten för att få lite fina ”doftpuffar” från behån.

Varför? Pengar är en anledning, brist på kunskap en annan, att man vill ha något mer miljövänligt och bra men som doftar precis som en vanlig doft är en ytterligare….. anledningar, ursäkter och förklaringar finns det gott om.

Dofter är ju något vackert, du har en personlig doft, en doftkod som är unik för just dig. Din doft, ren och äkta gifter sig så fint med eteriska oljor. Eteriska oljor förstärker och fördjupar din personliga doft som finns i dina doftkörtlar. Det blir ett unikt doftmöte. Dofter är något sinnligt, något som påverkar oss utan att vi kan se själva doften. De finns de som påstår att doften är det första och det sista som vi känner när vi kommer till och lämnar denna världen. Varför inte låta detta sinnliga eviga möte vara med äkta växtbaserade dofter. Det blir inte samma med syntetiska dofter, din hud vill inte gifta sig med något syntetiskt. Någonsin.

Tillsammans får vi en starkare röst, det gäller allt, men då får vi också börja tala, skriva, sprida och hjälpa varandra. Alla vi som arbetar med växter och deras råvaror, alla vi som vill använda bra saker till oss själva, alla vi som vill vara kreativa och skapande i vår vardag, alla vi som vill bjuda in sinnlighet, skönhet och kärlek i våra liv. På riktigt.

 

Lena

 

Dela detta!