Tagetes
Författarbild

Varje dag med dofter.

Sista helgen i September hade jag 2 stycken Aroma Parfym kurser, en på lördagen och en på söndagen.
Så kul, underbara kvinnor och dofterna gjorde helgen magisk. Jag hade förberett mig med att göra 6 olika parfymkompositioner för att illustrera hur man kan montera ihop en doft.

Recepten eller kanske mer korrekt volymerna/procenten av de olika eteriska oljor som jag haft i fanns med i kompendiet som alla fick. Inte för att man skulle eller var tvungen göra dem utan mer som en inspiration och guidning till hur det kunde dofta när man blandar oljor. Alla doftade, blandade, fick feedback, rättade till dofter, la till baser och hade en intensivt utforskande dag med massor av eteriska oljor.

Det är inte helt lätt att skapa dofter, speciellt om man inte har doftat på många eteriska oljor, inte är så van vid att göra egna dofter eller kanske aldrig brytt sig om parfym.

Det var verkligen två fantastiska dagar. Man var helt proppmätt på dofter men ändå inte tyngd, ingen huvudvärk, inget illamående. Bara upplyft, glad, avslappnad och tacksam för att kunna skapa sin egen parfym från rena växtmaterial. Det tackar vi de äkta och helt rena eteriska oljorna för. De bidrar nästan alltid med goda saker och man slipper de syntetiska dofternas platta, påträngande och vassa karaktärer som kan sätta sig fast och inte släppa taget på flera dagar.

Dagarna efterlämnade en skön känsla, ett begrundande eller kanske en eftertanke om hur mycket vi påverkas av dofter och hur viktigt det är med dofter, väldofter, dofter som känns vackra, behagliga och inbjudande för vår näsa. Mitt liv bygger på dofter, min näsa har alltid varit aktiv i att dofta in mig i olika sammanhang. Tidiga, väldigt tidiga doftminnen finns skarpa och tydliga än idag.

När mitt liv korsade de eteriska oljornas liv och doft på riktigt så satte de igång något stort inom mig. Jag fann en värld fylld av rena avskalade dofter för mig att utforska, lära känna, förstå och väva ihop mitt liv med. För resten av mitt liv. Varje dag sedan den dagen, snart 30 år sedan, har jag doftat, använt och omgivit mig med eteriska oljor. Varje dag har jag utforskat de eteriska oljornas värld och utvecklat mitt doftsinne i den världen. Jag har byggt upp en relation med dessa oljor som ingen annan. Fysiskt, andligt, poetiskt, skriftligt, dermatologiskt, i hemmet, till djur, till sjukdomar, healing och jag vet inte vad. Det har idag blivit ett värde, en tillgång och en skatt för mig. Det här är en skatt som ingen kan ta ifrån mig, jag har all min erfarenhet, kunskap och empiri inom mig. I min näsa, i mina sinnen, i min hjärna, i mitt hjärta…ja i hela mitt väsen.

Det som finns fångat i allt doftande jag gör är alla skatter och gåvor, alla dessa minnen, upplevelser, möten och inre resor. Det ger mig stort värde varje dag.

Gör du något som ger dig värde i ditt liv?      Varje dag?

Kramar från  Lena 

 

Dela detta!