Rasul
Författarbild

Peeling för ansiktet – en finstämd behandling.

Att peela/exfoliera/skrubba ansiktet är något som man ska göra med försiktighet, förstånd och med stor kunskap om sin hud.

Huden förnyar sig var 28:e dag när man är i 20-25 årsåldern, sedan tar det längre och längre tid för huden att förnya sina översta hudceller. Huden behöver rätt mat inifrån och utifrån för att förnya sig på ett friskt och lugnt sätt.
Den yttersta hudytan som vi kallar ”fettsyramanteln/stratum corneum” består av döda hudceller, fett, svett och lite annat som ”kittats” ihop och bildar en lite hårdare och fetare yta mot den yttre världen. Och så ska det vara, ett fetare yttre skydd!
När huden åldras och blir långsammare så kan det finnas anledning att hjälpa det yttersta hudcellslagret att peelas av med hjälp av en skonsam peeling. Även torr, trött, oelastisk och energilös/frusen hud kan behöva den cirkulation och förnyelse som en peeling kan ge. Vi vill inte ha några våldsamma, aktiverande och inflammationsökande metoder utan skonsamma, mjuka men effektiva sätt att förnya huden.

Vad finns det då för olika peelande/exfolierande metoder och råvaror som inte skadar hudens fina ekosystem utan hjälper den att få bort döda hudceller och hjälpa förnyelse-processen i tillväxtlagret?

Jag kommer här enbart skriva/prata om så kallade ”mekaniska” metoder dvs. metoder där handen och den botaniska råvaran utför peelingen inte ett enzym, c-vitamin, en syra eller liknande. Handen och produkten slutar peelandet om huden visar känslighet. Enzymer, c-vitamin och syror kan fortsätta och inte kunna stoppas plus att huden inte alltid visar hur den mår i stunden utan reaktionen kommer senare.

HANDEN OCH RÅVARAN.

Rasulpeeling.
Rasul är en tvättlera från Marocko som kan användas som tvål, shampo, ansiktsmask men just här kommer vi att använda den först som peeling och sedan som tvål.
Ta lite växtolja i en skål, Argan/Aprikokärn/Tistel/Riskli, strö i lite Rasullera och rör om.
Testa lite av ler-/oljeblandningen på insida handled och känn att det peelar lagom mycket.
Stryk ut ler-/oljeblandningen på rengjord men inte blött ansikte och hals och börja peela med djupa långsamma cirkulerande fingrar från halsen och upp över ansiktet. Arbeta lite extra över områden med pormaskar. Peela nerifrån och upp till panna en gång, fukta händerna i vatten och stryk över ansiktet så peelingen blir som en krämig tvål. Arbeta långsamt med djupa lugna fingrar från hals till panna, avsluta med att torka av huden med en blöt tvättlapp så alla lertvål kommer bort. Avsluta med hydrolat och någon växtolja.

Fransk Grön eller Gul lera.
Precis som Rasulleran kan dessa leror användas som peeling på exakt samma sätt; blanda växtolja och lera i en skål och peela lugnt och metodiskt från hals upp till panna. Tillsätt vatten och massera upp en lertvål, torka av med blöt tvättlapp och avsluta med hydrolat och växtolja. Om man har väldigt känslig och torr hud så kan man göra så här istället:
Blanda lera, hydrolat och lite växtolja till en krämig konsistens. Applicera över rengjord hals och ansikte, låt leran ligga som en mask några minuter. Fukta fingertopparna i vatten och i lugna cirkulerande rörelser så masserar du lermasken från hals upp till panna.
Tvätta av leran med en blöt tvättlapp och avsluta med hydrolat och växtolja.
Detta är en mycket skonsam metod för huden, leran blir inte lika peelande men man får ändå bort döda hudceller, ökar cirkulationen mjukt och leran kommer ”fälla in” läkande mineraler genom att leran har fukt och olja i sig.

Honung.
En lite ”snärtigare” metod som jag lärde mig av en rysk kvinna på en kurs för många många år sedan, en metod som många nog känner igen. Metoden har använts på ansiktet och även kroppen och då gärna i en bastu. Jag använder honungspeeling på ansiktet utan att sitta i en bastu och det fungerar bra. Huden ska vara väl rengjord men inte blöt. Stryk ut ett tunt lager vanlig honung, inte flytande, över hals och ansikte. Ta fingertopparna och ”slå/tappa” lätt över huden från hals och upp över ansiktet. Det ska kännas lite som att huden lyfter/följer med under fingertopparna. Slå inte för hårt, arbeta i lagom tempo och upplev/se hur huden reagerar. Skölj av med ljummet vatten, ta en rondell med hydrolat och arbeta över hals och ansikte för att få bort all honung. Avsluta med hydrolat och någon växtolja.

Moroccan Black Soap.
Denna krämiga olivtvål har antibakteriella egenskaper speciellt på acnebakterier i huden. Den är djuprengörande, öppnar tilltäppta porer, förebygger finnar och pormaskar, kan mildra grova missfärgade ärr och pigmentsfläckar, anses vara bra vid hudsvamp.
Gör rent huden med en växtolja, torka av med en tvättlapp eller rondeller. Lägg en varm handduk över hals och ansikte så huden värms upp. Ta lite av den krämiga tvålen i handen, fukta upp med vatten och stryk ut över hals och ansikte. Massera med fuktiga fingertoppar lugnt och rytmiskt från halsen upp mot pannan.
Låt tvålen ligga kvar några minuter med en varm handduk över, tvätta sedan av tvålen i ljummet vatten, avsluta med en rondell med hydrolat och sedan lite växtolja.

Face kese.
Efter Moroccan Black Soap så kan man peela med Face kese och då blöter man face kesen i vatten och från halsen upp till pannan så ”gnuggar” man försiktigt över huden i små cirkulerande gnuggande tag, lugnt och långsamt. Gå från halsen upp till pannan en gång, avsluta med att skölja huden med vatten och sedan hydrolat och växtolja.
Ett annat sätt är att ”damma av” huden med en torr face kese på morgonen. På torr hud så tar du face kesen och ”gnuggar/dammar” du av hudens yttersta skikt med lätt hand från halsen upp till pannan. Inte för hårt, inte för länge utan tänk att du mjukt och lugnt dammar av huden på torra hudceller.
Avsluta med hydrolat, växtolja och en bra makeup om du använder det.

Nu den stora frågan; Hur ofta kan jag peela huden?
Ja du, det är din hud och ditt förnuft som får bestämma det. Huden ska inte bli röd, inflammerad, irriterad eller reagerar för mycket på peelingen. Den kan bli lite torrare och stramare men då är det bara att slussa in mer fukt och fett.
Man behöver ju inte peela hela ansiktet varje gång, har man områden som behöver lite mer så peelar man där och låter resten av ansiktet vara.
När man börjar peela huden mer regelbundet så kan det vara bra att lägga en närande och återfuktande ansiktsmask regelbundet någon/några gånger i veckan så huden får den näring och energi den behöver för att bilda nya fina hudceller.
Så realistiskt sett så borde vi inte behöva peela huden så ofta eftersom det tar 28 dagar för hudens översta celler att förnya sig. Men ju visare och mognare huden blir desto längre tid tar denna förnyelseprocess så då kan man ju tänka att 1 gång i veckan skulle vara lagom, eller fler men då på utsatta områden.
Prova lite olika peelingmetoder, känn vilken som passar din hud bäst och hur din hud reagerar efter peeling. Glöm inte att fylla på med hydrolat, växtolja, växtsmör efter din peeling, huden är verkligen öppen och mottaglig för näring efter en djupare rengöring.

Vandra i skönhet min kära!

Lena

Dela detta!