
HUDEN & LEVERN
LEVERN – ett filter, reningsverk, näringsdepå, upptagningsorgan. Hur påverkar leverns energi, hälsa och funktioner vår hud? Vad är det som pågår i levern egentligen?
Vi vet att allt vårt blod från matsmältningskanalen flyter genom levern och ”processas/renas” innan det återvänder till hjärtat för att sedan pumpas ut till resten av kroppen. Men vad betyder det rent praktiskt? Här kommer en ”praktisk” text om leverns liv.
LEVERNS AVGIFTNINGSFASER – FAS 1, 2 & 3
Levern processar/bryter ner gifter och restprodukter och förbereder dem för ”export” genom att kemiskt förändra dem i 2 steg så att de kan kopplas till transportmolekyler som tar dem till njurar, urin, galla och avföring där de avlägsnas från kroppen. Enkelt förklarat så ”klipper” levern isär ämnen/hormoner/gifter i fas 1, kopplar ihop de isärklippta ämnena med transportmolekyler som för vattenlösliga ämnen genom njurarna där de separeras till primär- & sekundärurin för att vi ska kissa ut ”gifterna”. Andra ämnen transporteras till tjocktarmen där de ska tömmas ut via avföringen.
SJÄLVREPARERANDE
Levern har en förmåga reparera sig själv vilket är en förutsättning då den har en mängd funktioner som att bryta ner gifter, hormoner, filtrera restprodukter till tarmen och njurarna, vara ett lager för näring som vitaminer.
Det har diskuterats att vid en trött/utarbetad lever så minskar möjligheten till sunda nivåer av D-vitamin i kroppen. D-vitamin är viktigt för immunsystemen, vid inflammationer i kroppen/huden och för hudens möjlighet att ta emot sol utan att skadas.

TRÖTT LEVER – NJURAR & HUDEN FÅR JOBBA MER
Om levern är trött/överansträngd så påverkar det i sin tur njurar, urin, galla och tarmen vilket sedan påverka huden som även den är ett utsöndringsorgan – svett, koldioxid, fett/talg.
Leverns trötthet gör att ”belastningen” av ofärdigt processade gifter och restprodukter transporteras vidare till njurar och huden som i sin tur blir mer överbelastade i sina renings-/utsöndringsfunktioner.
TRÖTT LEVER & SÖTSUG
En trött/utarbetad lever får minskad förmåga att reglera blodsockrets nivåer, man kan få variationer i energinivåer, ork, sämre koncentrationsförmåga, rastlöshet, sämre sömn, ökad eller ändrad aptit/matbegär. Man kan börja småäta mer, vilja ha mer socker/sött, mer snabba kolhydrater för att känna sig piggare, lugna suget i både mage & psyke. Socker, snabba kolhydrater, transfetter och annan mindre näringstät och fiberrik mat är inte gynnsam för huden, kollagenet och fascian.
LEVERN & FETT
Levern och lymfan bryter ner det fett vi äter för att sedan assistera gallan som insöndras i tolvfingertarmen där den och lymfan börjar nedbrytningen av fettmolekyler.
Om levern är trött/utarbetad så hjälper den inte gallproduktionen i gallgångarna vilket innebär minder effektiv nedbrytning i tarmen av fett. Detta kan leda till att osmält fett passerar in i fortsatta delar av matsmältningskanalen och kan leda till förstoppning, svullnad, diarré.
Levern vill gärna ha fetter som är lätta att bryta ner i matsmältningskanalen, inte konstgjorda/hårt manipulerade och härskna fetter.
LEVERN & KÖNSHORMONER
Levern har ansvaret att deaktivera/bryta ner könshormoner (även andra hormoner som insulin, kortisol, adrenalin osv.) som östrogen och testosteron. Om dessa hormoner inte bryts ner och elimineras ordentligt så är de fortsatt aktiva i kroppen. ” Gammalt” östrogen kan leda till pms/menssmärta/svullnad/humörsförändring/hudproblem med mer. ”Gammalt” testosteron kan leda till pormaskar/oljig & fet hud/ökad behåring hos kvinnor och finnar/acne hos män.

LEVERN & STRESS, KÄNSLOR, EMOTIONER
LEVERN & STRESS
När vi utsätts för/upplever stress så frigör kroppen hormoner som tex. kortisol och adrenalin som kan trigga inflammation i levern och öka ansamlingen av gifter och minska leverns förmåga att bryta ner och eliminera gifter/hormoner.
Oavsett om det är sant eller inte så upplever vi att vi är hotade, trängda, jagade vilket då frigör kortisol och adrenalin trots att stressen inte hotar oss till livet.
Psykosocial stress är ett accepterat uttryck idag där man försöker förstå kroppens ”organiska” respons på en ”allmän” stress som kommer från samhällets krav och utmaningar. En stress som verkar urholkande, nedbrytande och svåra för kroppen att anpassa sig till.
Vi har även stress som kommer från hotande/livshotande/traumatiserande/akuta händelser som påverkar kroppen.
Båda former av stress påverkar kroppens immunförsvar, organ och då speciellt levern som ska ta hand om alla dessa stresshormoner som frigörs.
Man kan idag se ett samband mellan kronisk stress, plus flera andra faktorer, och problem/sjukdomar som påverkar och har en koppling till levern – metabola syndromet.
LEVERN & KÄNSLOR/EMOTIONER
Alla känslor och emotioner (djupare lagrade känslor) behöver ett eget uttryck i oss. Har vi ingen hälsosam kanal ut för känslor/emotioner utan vi trycker ner dem så stannar de kvar i kroppen och ”lagras” på olika platser i vår fysiska kropp.
I levern så lagrar vi ofta irritation, ilska, vrede och om dessa känslor inte får ett eget säkert uttryck så kan de på sikt leda till nedstämdhet, depression och bristande livslust.
Emotionell stress påverkar alla våra organ såklart, men för levern så innebär det ännu en belastning.

LEVERN – EN PLATS DÄR ALLT HÄNDER….
Att ta hand om sin lever är att ta hand om hur man mår, vad man äter, tänker, känner, dricker, andas, smörjer sig med. Om man känner meningsfullhet, kärlek, glädje. Hur man tar hand om perioder som känns och är mörkare, tyngre.
Levern är inte separerad från något annat organ, någon cell, någon vävnad eller plats i vår kropp. Leverns energi och livskraft är en förutsättning för att vår hud (kropp) ska må så bra den kan.
Vandra i skönhet min kära!
Lena Losciale