Aleppo
Författarbild

ALEPPOS HELIGA TVÅL

ALEPPO

En av världens äldsta städer är även vaggan till en av världens äldsta, eller kan den äldsta, tvålar.

Kanske var det här i Syrien som världens äldsta tvålrecept föddes och blev en del av landets och alla omkringliggande länders tvålkultur som än idag är levande och stark.

Staden Aleppo sägs vara över 8 000 år gammal och Aleppotvålens recept kan spåras 4000 år tillbaka, om inte ännu längre.

Aleppotvålen har sålts till många andra kulturer och länder runt om i världen sedan medeltiden. Forna  och nutida Arabvärlden, Frankrike, Romarriket, Turkiet och Persien njutit av tvålen och även utvecklat egna tvålkulturer utifrån Aleppotvålens urrecept. 

Tvålen var/är en stark exportvara och många familjer, upp till 100 stycken, tillverkade tvålen på många olika ställen runtom i Aleppo.

Idag uppges det att bara 10-15 familjer fortfarande tillverkar tvål i själva Aleppo. Från en export på 30 000 ton Aleppotvål per år innan kriget så var exporten efter 2012 enbart 1 000 ton. Kriget gjorde att man tappade enorma exportmöjligheter plus att kriget ödelade stora delar av Aleppo och gjorde det svårt för att inte säga det direkt farligt för tillverkarna att få/skörda Olivolja & Lagerbärsolja från den egna hemtrakten.

Idag har en försiktig återetablering gjort att man ökat tillverkning och export och ligger nu på 10 000 ton per år. 

Tvålen kan ses som en viktig byggsten för att återuppbygga Aleppo. Riktig Aleppotvål kan bara tillverkas i Aleppo. Det är själva marken, jorden, luften, solen, olivträden, lagerträden och människorna med sin tusenåriga tradition, kultur och kunskap som gör Aleppotvålen till det den är. Magisk.

OLIV- & LAGERBÄRSTVÅLEN

Fyra ingredienser finns i Aleppotvålen – Olivolja, lagerbärsolja, vatten och lut.

I Aleppo så tillverkas tvålen under den svalare säsongen från oktober/november till mars. Man blandar olivolja med vatten och lut/soda och kokar/sjuder den sakta upp till 200 grader under omrörning. Efter någon tid så tillsätts lagerbärsoljan i rätt mängd och tvålmassan fortsätter att sjuda tills den fått den rätta konsistensen och får därefter svalna av.

Tvålen hälls upp/ut på golvet i grunda bassänger där man har lagt långa remsor med vaxat papper, man plattar ut tvålen till rätt höjd, låter den vila och sedan skärs den upp i bitar och stämplas med familjens/tvåltillverkarens märke.

Aleppotvålen läggs sedan upp i staplar eller på vagnar för att mogna i minst 6 månader men oftast upp till 12-18 månader. Mognaden och vilan gör att vatten och soda försvinner från tvålen och att oliv- och lagerbäroljans terapeutiska egenskaper blir ännu mer framträdande. Tvålen går under denna mognadsprocess från att vara riktigt grön till att bli mer gulbrun och lite skrynklig men skär du olivtvålen i mitten så finner du att den är smaragdgrön därinne.

Att man tillåter tvålen mogna gör att den inte blir geggig och kladdig när man använder den. Ju mindre vatten i en fast tvål desto längre har den mognat, ju mer vatten i en fast tvål desto kortare tid för mognad. 

BOTANISKT  KULTURHANTVERK

I Aleppotvålen så finns de vårdande oljorna oliv & lagerbär. Dessa oljor har under alla år skördats lokalt, pressats och använts i olika lokala recept för att tillverka tvålen.

Tillverkningen av tvålen är ett kulturhantverk i hela ledet. 

Man plockar oliver och lagerbär manuellt, pressar dem i enkla pressar lokalt, tillverkar tvålen med ständigt vakande människohand. Tvålmassan hälls ut, pressas till, skärs upp av män som står på breda ”krattor” som dras av andra män, varje tvål handstämplas, staplas upp för hand och förpackas för hand.

Det är kulturhantverk. Inte många maskiner här inte. Dessa tvålar är en produkt av människans kunskap om lokala växter och fetter, om hur man blandar ihop ämnen för att kunna tvätta sig ren utan att skada huden. Det är en dans, ett heligt giftermål mellan människa och natur. Handen som plockar, handen som rör, handen som skär upp, handen som stämplar. Varje tvål är berörd av en människa som är en unik kulturhantverkare. 

Det är det som vi betalar för när vi köper och använder tvålen. Ett flertusenårigt kulturhantverk som kan vara en del i att bygga upp ett land.

TVÅLEN

Aleppotvålen är helt fri från tillsatser förutom de fyra jag nämnt innan. Inga konserverings-medel, parfymer, färgämnen eller dylikt finns i den.

Vi behöver ingen ekologisk stämpel eller märke här för träden och oljorna i Aleppo är äldre än ordet ekologisk med flera tusen år. Procenten lagerbärsolja brukar variera mellan 5-40 % och i våra är det mellan 20-40%.  

Lagerbärsolja gör att tvålen blir mer antiseptisk, antibakteriell, vårdande på all typ av hud.

Olivoljan har liknande egenskaper och är också den antiseptisk, antibakteriell, mjukgörande, tvättar bort smuts men inte skydd.

HUR VI ANVÄNDER ALEPPOTVÅLEN.

DUSCHEN & BADET.

Till mycket torr hud så rekommenderar vi att du stryker ut ett tunt lager växtolja över huden innan du duschar/bader och tvättar dig med tvålen. Oljan skyddar huden, tvålen rengör.

HÅRTVÄTT

Många, inte alla, tycker att tvålen är bra som shampo speciellt de med tunna hårstrån som behöver få volym. Du ska blöta håret ordentligt och gnugga tvålen med mycket vatten mot hårbotten så att du får upp ett litet krämigt lödder. Skölj ur med svalare vatten och avsluta gärna med  1 liter vatten med någon tesked äppelcidervinäger och några droppar eterisk olja som lavendel, patchouli, palmarosa, cederträ atlas som ”balsam” vatten.

FLYTANDE TVÅL

Skaffa en fin pumpflaska som du kan använda många gånger. Riv Aleppotvål på finaste delen på ett rivjärn, cirka 1 – 1 1/2 dl, vispa upp med 2 dl hett vatten och häll upp på flaska.

När tvålen gift sig med vattnet så får du avgöra om du vill ha en fastare tvål eller mer flytande och tillsätta mer tvålmassa eller mer vatten.

Tillsätt gärna några droppar, cirka 20 droppar totalt till en flaska 2-3 dl, av eterisk olja för doft och effekt.

Geranium  antibakteriell, antiviral, mycket rengörande effekt vid handtvätt.

Lavendel antiseptisk, vårdande, läkande och lugnande effekt vid torra händer.

Citrongräs antiseptisk, uppiggande, lite stimulerande värmande effekt.

Cederträ atlas antiseptisk, lymfstärkande, mjukgörande effekt på hud och leder.

Eucalyptus antiseptisk, syresättande, cirkulationsökande men lite svalkande.

Du kan blanda 2 eller fler eteriska oljor i tvålen. Har du väldigt torra händer så stryk ut lite växtolja över händerna innan tvåltvätt så blir händerna rena och mjuka.

ANSIKTSRENGÖRING

Jag rekommenderar ingen som har torr hud att rengöra sig med en fast tvål varje dag. Det kommer att torka ut både i ansiktet och på kroppen. Men vill du använda en tvål så stryk ut olja över ansiktet innan du tvättar dig med tvål så minskar du risken att bli för torr.

Du kan prova att ta lite flytande olivtvål i handen och hälla på lite växtolja och lite Rasul lera och blanda ihop till en krämig lite tvålig massa och tvätta på fuktig ansiktshud. Den blandningen blir mildare men fortfarande rengörande.

DJUR

Vi har både hundar, katter och hästar. Vi tvättar gärna djuren med Aleppotvål då den inte torkar ut huden, återfettar pälsen och har ingen irriterande doft. Helt ofarlig om djuret får i sig lite av tvålen. Man kan även tvätta läder med lite tvål på en svamp och sedan olja in efteråt.

SÅRVÅRD, SVAMP, MUGG, EKSEM 

Tvålen kan tillsammans med rätt växtoljor och eteriska oljor vara väldigt bra till att tvätta rent sår, svamp och eksem med. Vid svamp på häst till exempel så skummar vi upp tvålen på en svamp, tvättar benen eller området, låter tvålen sitta några minuter och tvättar sedan av ordentligt. 

Som ni läser så älskar vi Aleppotvålen och känner att fler borde få upp ögonen och känslan för denna magiska tvål.

Nu har vi gjort vårt bästa i stor kärlek för att sprida lite löddrande tvålskum på dig och er.

Vi syns därute!

Lena

Dela detta!