Att ha förmånen att få arbeta med hud, vård av hud och hudvårdsprodukter med ekologisk inriktning idag innefattar många olika kunskaper och moment.

Kunskaper – teoretiska kunskapen om hud, hudvård, hudvårdsprodukter, råvaror, ekologi, botanik med mera.

Moment – praktiska moment som behandlingar, tillverkning, rådgivning, föreläsningar, kurser och workshops.

Ekologisk fysiologi

Ekologisk kunskap om förhållandet mellan människan, naturen och djuren är en stor, spännande och ansvarsfylld kunskap. Kunskap om hur det ekologiska samspelet avspeglar sig i människokroppen, naturen och djuren. Hur påverkas vattnets försurning människans vatten och tvärtom? Om jordens träd försvinner, hur mår då människans lungor? Kan mindre bra ämnen som verkar bioackumulerande lagras liknande i människa, djur och växter? Ett stort område om hållbarhet, konsumtion, ekosystem och att människan ensam är den som kan skapa förändring.

Dermatologi

Vi lär oss om huden på ett engagerat och upplysande sätt. Vi belyser och går igenom mer klassisk dermatologi och fysiologi och varvar det med en mer komplementär terapeutisk syn på huden. Vi öppnar upp för och tränar på att se mer än själva huden, hur man ser huden som en förlängning av hela människan som väsen. Vi lär oss läsa av huden, samtala om huden, ta anamnes, använda visuella, verbala och manuella tekniker.

Hudtillstånd/hudtyper/huduttryck

Huduttryck, hudtyper, hudsjukdomar, hudtillstånd kroniska som kortvariga. Dermatologi och komplementär terapeutisk kunskap och erfarenhet varvas i detta segment. Vi ser och lär att i en hudtyp finns det ofta flera olika tillstånd samtidigt. Det tar en livstid att lära sig förstå huden och här öppnar vi dörren till ett lärande som ser holistiskt på huden – allt hänger ihop.

Ekologisk hårvård, hårbottensbehandlingar & hårkurer

Vi lär ut om hår, hårvård och hårbottenvård med eteriska oljor, vegetabiliska oljor, örtavkok och annat från vår botaniska värld. Hårbottens dermatologi, vanliga åkommor och besvär i hårbotten.

Mineral Makeup

Kontinuerligt lär vi ut om makeup som tar fram din skönhet och är terapeutisk samtidigt. Vi lär oss grunderna i makeup, färglära, hur man sätter ihop pigment med råvaror för att enkelt skapa fetare smink. Makeup som hjälper vid hudbesvär, känsligheter och problem. Eleven får lära hur man lägger en vardagsmakeup, hur man tänker vid olika dermatologiska besvär, hur vi både skyddar, vårdar och hjälper huden med en bra hudvård och makeup.

Råvaror från växtriket

Eteriska oljor, fetter, vegetabiliska oljor, vaxer, hydrolater, leror, örter och mycket mer är fantastiska råvaror från naturen. Vi lär oss om de enskilda ämnena både teoretiskt och praktiskt. Vad innehåller en ört, vad består en eterisk olja av, hur framställer man vegetabiliska oljor? Vi lär oss hur man använder dem på hud, dosering, efekt, kontraindikationer, kemi, doft, känsla och hållbarhet av dessa underbara hjälpare från vår generösa natur. Vi lär oss veckla ut våra sinnen och vi doftar, smörjer och känner för att förstå dessa fna ämnen.

Hudvård, tillverkning & innehåll

För att kunna hjälpa med råvaror och produkter så lär vi här om olika ingredienser både från rena råvaror och i produkter. Vad är en emulgator, ett konserveringsmedel och syntetiska doftgivare i olika produkter – både ”vanliga” som ekologiska. Vi lär oss dosering, effekt, kontraindikationer och hur man tillverkar helt ”rena” produkter utan några onödiga tillsatser.

Vitalvaror för invärtes hudvård

Som ekologisk hudvårdsterapeut vill vi arbeta lika mycket med den inre huden som den yttre. Vi lär oss om kroppens fysiologi och funktion, både skolmedicinskt och komplementärt för att förstå att allt hänger ihop. Maten vi äter, luften vi andas, allt vi dricker och petar i oss påverkar hela oss. Hur man kan komma till hälsa och välmående genom att lära sig om vital bra näring i mat, örter, kryddor, fetter och annat. Hur försurning, stress och livsstil hänger ihop med inre och yttre energi och hälsa. Hur vi människor kan må bättre i hud och kropp samtidigt som vi har en hållbar konsumtion som påverkar natur och djur i fortsatt positiv riktning.

Beröringens betydelse

Skin hunger – hudhunger, ett av västvärldens senaste problem. Huden svälter efter beröring. Beröringens betydelse i en sådan intim behandling som ansiktsbehandling är oerhört viktig. Hur berör vi rätt? Hur berör och använder jag mina händer i alla moment? Att lära sig medveten, fokuserad, empatisk och respektfull beröring som frisätter läkande hormon kräver något stort och vackert från den som berör. Vi lär oss om detta fantastiska under hela utbildningen i djupa underbara behandlingar.

Ekologiska Ansiktsbehandlingar

Djupverkande ansiktsbehandlingar med flera olika inriktningar och behandlingstekniker. Att klämma eller inte klämma, hur man behandlar olika hudproblem med mycket mer.

Ekologisk Hudvårdstillverkning

Tillverkning av produkter inom rengöring, peeling, masker, oljor, krämer, salvor, balsam och foundations. Allt utan onödiga tillsatser och krångel.

Ekologisk Djupvävnadsmassage

En massageteknik som kan användas över hela kroppen i del- eller helmassager som cellulitmassage, ryggmassage, magmassage osv. Den kan vara djup och kraftfull eller mjuk och långsam. Kundens behov och terapeutens händer bestämmer!

Botanisk Ryggbehandling
En djuprengörande behandling med Black Soap, skrubb, örtkompresser, massage.

Eko Manikyr & Eko Pedikyr

Härliga behandlinga av händer och fötter med ört- eller Black Soap bad, skrubba med sisalvante, sockerskrubb, massage med sköna oljor. Du lär dig lacka tånaglar med miljövänligt nagellack.

Eko Vaxning

Socker, citron, vatten, remsor, för- & efterbehandlingar tränar vi på här.

Ekologisk färg på frans & bryn samt formning av bryn

Vi lär oss att forma och förstärka ögat genom att färga och forma dess bryn och fransar.

 

Studieplan för Diplomerad Ekologisk Hudterapeut
Läroplanen utvecklas och förbättras kontinuerligt. Den är elastisk och töjbar för att följa gruppen, uppdateras ständigt.

Period 1
Ekologi
Ekosystemen
Ekologisk fysiologi
Vitalvaror / Råvaror
Din hud och dess behov
Din personliga hudvårdsrutin och minimakeup
Hudvårdsfaser 1, 2 och 3

Period 2 
Dermatologi
Huduttryck
Hår- och hårbottensbehandlingar
Dermatologi

Period 3
Organsystemen och dess funktion
Ansiktsdiagnostik / Face Reading
Näringslära / Skin Food

Period 4
Liten Botanisk Ansiktsbehandling
Hudvårdsfaser i behandling
Minimakeup i behandling
Beröringens betydelse

Period 5
Phytoterapi
Repetition Liten Botanisk Ansiktsbehandling

Period 6
Phytoterapi
Ekologisk Hudvårdstillverkning
Råvaror från köket

Period 7

Stora Botaniska Ansiktsbehandlingen
Energitryck
Lymfstrykningar
Minimakeup

Period 8
Botanisk Ryggbehandling
Botanisk Cellulit- och Cirkulationsmassage – Djupvävnadsmassage med eteriska oljor.
Repetition Stora Botaniska Ansiktsbehandlingen

Period 9
Botanisk Manikyr & Pedikyr med miljövänligt nagellack.
Vaxning
Repetition av behandlingar
Visionsarbete
Föreläsningsteknik & hur man håller en Workshop

Period 10
Makeup
Ekologisk  makeup av frans- och bryn
Funktionell botanisk hud- och makeup i praktiken